My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Αυτοί που πηγαινοερχότανε

Του Στέλιου Κούλογλου.


Στις 24 Ιουλίου το Νοσοκομείο Ξάνθης είχε ανακοινώσει σε πανηγυρικούς τόνους ότι αποκτήθηκε Μοριακός Αναλυτής. Ήταν βέβαια λίγο αργά, καθώς η περιοχή είχε ήδη περάσει το δεύτερο lοckdown χωρίς αναλυτή και με ελάχιστα τεστ. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μου πείτε.

Μόνο που τελικώς αποκαλύφθηκε ότι το μηχάνημα ανήκε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και είχε δοθεί ως “δανεικό” στο Νοσοκομείο Ξάνθης.. Έτσι μετά από ένα μήνα επέστρεψε στο Ιπποκράτειο, που είχε πλέον προβλήματα με τις εξετάσεις των δειγμάτων στη Θεσσαλονίκη. Μάλλον η κυβέρνηση έχει ξεπατικώσει τη μέθοδο από τον κ. Μαρινάκη, που δανείζει παίκτες του Ολυμπιακού σε άλλες ομάδες και όταν χρειάζεται τους παίρνει πίσω.

Την εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν μόνο ο μοριακός αναλυτής της Ξάνθης που μετακινήθηκε. Ούτε δύο εβδομάδες δεν έμεινε στη Σύρο ο μοριακός αναλυτής-δωρεά που θα κάλυπτε την πρωτεύουσα και τα νησιά των Κυκλάδων: μεταφέρθηκε στην Αθήνα, λόγω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων. Έτσι στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον μοριακός αναλυτής: δύστυχοι πολίτες και ανυποψίαστοι τουρίστες θα πρέπει να περιμένουν ημέρες για τα αποτελέσματα ή να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Γενικώς τα τεστ για τον κοροναϊό, είναι στην Ελλάδα κάτι σαν παντεσπάνι. Ο ΕΟΔΥ δεν κάνει πολλά τεστ για να μην βγουν πολλά θετικά και έτσι αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τεστ στους εργαζόμενους του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή. Η Ελλάδα κάνει τα λιγότερα τεστ σε όλη την Ευρώπη για 3 λόγους: κυβερνητική ανικανότητα, πλήρης αδιαφορία για τους φτωχούς που δεν έχουν να πληρώσουν και έμμεση ενίσχυση των ιδιωτικών κέντρων.

Επίσης η Ελλάδα, αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου δεν έχει μπει πλαφόν στην χρέωση για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού. (στην Κύπρο είναι 75 ευρώ, στην ελληνική «ελεύθερη αγορά» γύρω στα διπλάσια). Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν άνευ Χαρτοφυλακίου κ. Κικίλιας το θεωρητικοποίησε, απαντώντας στον συνάδελφο του βουλευτή της ΝΔ που ζήτησε μαζικά τεστ: «το “τεστ σε όλους” είναι ανάλογο με το “εύχομαι ειρήνη σε όλον τον κόσμο», τον αποστόμωσε.

Στην αντιμετώπιση της σχέσης πανδημία-τουρισμός τα έχουν κάνει θάλασσα. Ο Δερμιτζάκης παραιτείται με αιχμές, ο Μόσιαλος καλεί για εθνική στρατηγική, νοσοκομεία που βαφτίζονται αυθαίρετα «αναφοράς» δηλώνουν ότι δεν μπορούν όχι με τον κοροναϊο, αλλά ούτε με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις να τα βγάλουν πέρα, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας κάνει «Μαύρες προβλέψεις» για τον κοροναϊό στην Ελλάδα, ο Χαρδαλιάς λέει ότι για τα κρούσματα φταίνε οι Έλληνες και όχι ο τουρισμός, ο Μητσοτάκης λέει ότι φταίει ο τουρισμός και γενικώς δεν συμμαζεύεται.

Η αυτόματη απάντηση της κυβέρνησης ήταν η επιστροφή στη δεξιά της καλής μετεμφυλιακής εποχής, με τον υφυπουργό Άμυνας να πηγαίνει σε εκδήλωση κατά των κομουνιστοσυμμοριτών και τους διοικητές νοσοκομείων να ζητάνε δήλωση από το προσωπικό ότι δεν θα νοσήσουν! Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πλέγμα τιμωρητικών μέτρων για όσους μαθητές δεν τηρούν τους κανόνες στα σχολεία, ακόμη και τα δημοτικά. Για τους γονείς τους, μια καλή ιδέα θα ήταν να ανοίξει και η Γυάρος, να βάλουν μυαλό.

Πάντως όταν η κυβέρνηση λέει μπίζνες το εννοεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ζαρζαβατικών (γιατί αυτά του έμειναν από αρμοδιότητες) κ. Γεωργιάδης, μπορεί να μην βάζει πλαφόν στα ιδιωτικά τεστ για να μη σκοτώσει την ελεύθερη αγορά, αλλά ενώ αποκαλύπτεται ότι οι επενδυτές για τους οποίους πρόσφατα θριαμβολογούσε μάλλον είναι λαμόγια, έσβησε πρόστιμο 100.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε γκρουπ ασφαλιστικής εταιρείας, για αδικαιολόγητη αύξηση ασφαλίστρων.

Ένα άλλο καλό παλικάρι, ο κ. Κυριακόπουλος, πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) κατάφερε να βγάλει από τα ρούχα του ακόμη και το ΚΙΝΑΛ, που σε κοινοβουλευτική του ερώτηση αναφέρει ότι σε 10 μήνες θητείας έχει υπογράψει 155 απευθείας αναθέσεις, ο οποίες, εάν εξεταστούν από κάποιον παρατηρητή «με την καλή πρόθεση να τις αποδώσει στα έκτακτα υγειονομικά μέτρα», θα διαπιστώσει ότι «μόνο 6 ενδεχομένως να σχετίζονται με τον κορονοϊό»!

Σπορ στο οποίο εκπαιδεύονται οι υπουργοί είναι το φιλότιμο, μετά τη σχετική προτροπή του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος, σε μια μόνο δήλωση του, άδειασε τρεις υπουργούς, τον Κικίλια που είχε υποσχεθεί εμβόλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, τον Σταικούρα που δεν ήθελε να το δώσει δωρεάν-αντίθετα με τον πρωθυπουργό που το εξήγγειλε- και την Κεραμέως που επέμενε να φορτωθούν τα νοικοκυριά τις υποχρεωτικές μάσκες στα σχολεία. Σε μια ακραία εκδήλωση φιλοτιμίας, οι 3 υπουργοί, ενώ ο Μητσοτάκης τους έφτυνε, παρίσταναν ότι ψιχαλίζει.

Στη φιλοτιμία διακρίνεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που-το χαβά του- ανακατέλαβε κάτι καταλήψεις κατακαλόκαιρο, όταν οι καταληψίες είναι στα μπάνια του λαού, την ώρα που το σπίτι της εισαγγελέως Διαφθοράς και για το σκάνδαλο Novartis έπεφτε θύμα διάρρηξης. Μάλιστα για να δικαιολογηθεί ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι «στο πρόσφατο παρελθόν (;) στη φυλασσόμενη πολυκατοικία παραβιάστηκε κι άλλο διαμέρισμα», χωρίς να διευκρινίσει αν θα παρασημοφορήσει τα αρμόδια όργανα για την πιστή και συνεχή εκτέλεση του καθήκοντος.

Την εβδομάδα βέβαια τερμάτισε η πηγαινοερχόμενη-όπως ο μοριακός αναλυτής- σε απίστευτες δηλώσεις κυρία Κεραμιδαρέως η οποία έδωσε συνέντευξη τύπου για να πει ότι τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, στις 14 ή κάποια στιγμή αργότερα.

Στις δε αντιδράσεις ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αποσυμφόρησης και τήρησης αποστάσεων στα σχολεία, έβγαλε ότι ο μέσος όρος στην Ελλάδα, στα 17 παιδιά ανά τάξη, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τα βεβαρυμένα σχολεία στα αστικά κέντρα με τα ολιγομελή των απομακρυσμένων χωριών .( Εν μέσω πανδημίας, η υπουργός αντί να μειώσει, είχε πριν από μερικούς μήνες αυξήσει τον μέγιστο αριθμό των μαθητών από 22 σε 25).

Αυτή η προσωποποίηση της ακροδεξιάς, θρησκόληπτης ανοησίας που μαζί με τον Αινστάιν έχουν μέσο όρο IQ 80 (o Αινστάιν είχε 160) πρόκειται φυσικά να παραμείνει στη θέση της, παρά τα συνεχή λάθη και τις γκάφες. Γιατί όπως εξήγησε σε συνέντευξη της, η τρίτη λέξη που είπε το βρέφος της ήταν Κυριάκος.

Σχολιάστε