My Twitter Feed

20 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΕΙ: Με συγκίνηση η τελετή ορκωμοσίας -

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Νέα νίκη ΣΥΡΙΖΑ, 3η η ΔΑΚΕ -

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

“Αγώνας με περισσότερο ζήλο” -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μηνύματα για τη γενοκτονία Ποντίων -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Εικόνες λεηλασίας στα λουτρά -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Καταδίκη συμπεριφορών σε κάλπη -

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μόνο η Ειρήνη στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Όλο το πρόγραμμα των Πολυκαστρινών -

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Μηνύματα για τη γενοκτονία Ποντίων

Δηλώσεις για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έναν πολιτικά πρόσωπα του νομού Κιλκίς. 

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου: 

Η ζωντανή προσφυγική μνήμη των Ποντίων είναι η δυνατότερη φωνή για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη όλων των λαών.

Η φετινή 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έχει στο φόντο της τα τραγικά γεγονότα του πολέμου στη γειτονιά μας και τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η ζωντανή προσφυγική μνήμη των Ποντίων ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της αλληλεγγύης για όλους τους πρόσφυγες από όλους τους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας. Και παράλληλα αυτή η μνήμη είναι η δυνατότερη φωνή για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη όλων των λαών.

Επίσης, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον λόγω της υγειονομικής, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι παλιννοστούντες, Έλληνες ομογενείς και πρόσφυγες ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών και χρέος της Πολιτείας είναι να εξαλείψει αυτές τις ανισότητες και όχι να τις εντείνει.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης:

“19η Μαϊου. Τιμούμε σήμερα τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο πριν από έναν περίπου αιώνα, που με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1994, ορίστηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παραμένει ένα γεγονός αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Η αναγνώρισή της υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της Χώρας μας. Η ανάδειξη των εγκλημάτων και των αδικιών που διαπράχθηκαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί δική μας υποχρέωση, αλλά και της διεθνούς Κοινότητας , όχι μόνο για να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων, αλλά και να μη γνω ρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες βαρβαρότητες.

Ο αγώνας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας δεν είναι αγώνας μόνο για την αποκατάσταση του Παρελθόντος, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα ΕΙΡΗΝΙΚΟ μέλλον. Αξίζει όμως να επισημαίνουμε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων του Πόντου κάτω από αντίξοες συνθήκες επιβίωσης, στην ανόρθωση και αναδιοργάνωση του Ελληνι κού Κράτους προσφέροντας στην οικονομική του ανάπτυξη ,αλλά και στην άνθηση της Παιδείας και του Πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα.

Σεβασμός και ιστορική ευθύνη στη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να ξεχάσουμε.”

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης: 

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από 103 χρόνια.

Οι ακρίτες του Ελληνισμού σφαγιάσθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Το επίσημο τουρκικό κράτος διαχρονικά τηρεί μια πάγια γραμμή άρνησης του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στρέφουμε τη μνήμη μας ευλαβικά στο παρελθόν, το μαρτύριο της θυσίας και του ηρωϊσμού, της πίστης και του καθήκοντος. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, δεν είναι απόντες, μα παρόντες. Με την ιστορική μνήμη ανίστανται, παρίστανται και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, της ευθύνης, της αποστολής.

Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία των Ελλήνων του Πόντου και από εκεί να αντλούμε δύναμη και να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων του Πόντου είναι άσβεστη φλόγα, ρίζα βαθιά, γερή κι αθάνατη».

Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης: 

Ξημέρωσε η 19η Μαϊου, μια μέρα άφατης θλίψης, πνιγμένη στο αίμα των αθώων, όνειδος για όλη την ανθρωπότητα.

Δεν ήταν η κακορίζικη μοίρα που οδήγησε στην άγρια σφαγή, στις πορείες Λευκού Θανάτου, στα τάγματα εργασίας, στους βανδαλισμούς, στην εξαθλίωση και στη βαριά προσβολή κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας 353.000 Έλληνες του Πόντου.

Ήταν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί συνεχιστές τους που θεμελίωσαν το νέο κράτος της Τουρκίας πάνω στη Γενοκτονία των Ποντίων και άλλων εθνοτήτων που ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή της Μικράς Ασίας

Εκατόν τρία χρόνια μετά την ασύλληπτη τραγωδία, τον αφανισμό των Ποντίων και την καταστροφή κάθε ίχνους που φανέρωνε τον πολιτισμό και την παιδεία στις πανάρχαιες εστίες του Πόντου, οι μνήμες εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά.

Αντιστέκονται και επιζητούν λύτρωση, που θα επέλθει μόνο μέσα από την παραδοχή, την αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας από τους ενόχους και από την διεθνή κοινότητα.

Προσκυνούμε τα Πάθη των Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, που βασανίστηκαν, που ρακένδυτοι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα και μέσα από τα συντρίμμια βρήκαν το κουράγιο και την ψυχή να ορθοποδήσουν, μεταλαμπαδεύοντας στη νέα Πατρίδα τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις αξίες τους.

Η 19η Μαϊου είναι Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Χρέους για όλο τον Ελληνισμό,

γιατί η Ιστορία του Πόντου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Η κοινή συνείδηση της Ιστορίας μας, επιτάσσει να σταθούμε αποφασιστικά Ενωμένοι και να απαιτήσουμε τη δικαίωση της θυσίας των θυμάτων. Να παραδώσουμε το ιερό φυλαχτό της μνήμης μας σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για να μην ξαναζήσουμε ποτέ πια νέες Γενοκτονίες.

Ο Δήμος Κιλκίς, ως ενεργό μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, οι Ποντιακοί και λοιποί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του τόπου μας η νέα γενιά, οι πολίτες ανάψαμε χθες τη ‘’Φλόγα της Μνήμης’’ για να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους νεκρούς μας. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της διεκδίκησης για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας μέχρι την τελική μας δικαίωση.

 Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης:

Η σημερινή θλιβερή 103η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων μας επιστρέφει στο παρελθόν και στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό 353.000 ψυχών του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ένα μαζικό έγκλημα, ένα σχέδιο των στρατηγών Εμβέρ και Ταλαάτ εξόντωσης του άμαχου Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, που προέβλεπε την άμεση εξόντωση όλων των ανδρών από 16 έως 60 ετών, και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικόπαιδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και αφανισμού.

Από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ως τη Μικρασιατική καταστροφή (1922), οι Νεότουρκοι με τα σκληρά μέτρα που έλαβαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, με τη μέθοδο των εξοριών, βιασμών, σφαγών και απαγχονισμών, εξόντωσαν το 41,5 % και ως το 1924 πάνω από το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα που η ευρύτερη περιοχή μας, ζει νέους πολέμους, διώξεις και δημιουργεί νέους πρόσφυγες και δράματα, ευχόμαστε να μην γίνουμε μάρτυρες σε νέες γενοκτονίες και δεν ξεχνάμε τα ματωμένα χώματα του Πόντου, και όλης της Μικράς Ασίας.

Περιμένουμε, να μην γίνουν άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να αναγνωριστεί καθολικά η Γενοκτονία των Ποντίων.

Σχολιάστε