My Twitter Feed

22 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισπεύδεται επιστροφή φόρου -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Λαμπρή η επέτειος της Μάχης Κιλκίς -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Το Κιλκίς τιμά την 21η Ιουνίου 1913 -

Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022

Μικρή αυξητική τάση του covid-19 -

Κυριακή, 19 Ιουνίου, 2022

Ο Παζαρτζικλής νέος γραμματέας -

Κυριακή, 19 Ιουνίου, 2022

Ιδρύεται εσπερινό ΕΠΑΛ σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2022

Με Δ. Μπάση η κορύφωση των Ελευθερίων -

Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2022

Νερό: Έρευνα για τη ποιότητά του -

Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2022

Το Κιλκίς τιμά την 21η Ιουνίου 1913

*Μηνύματα για την επέτειο από πολιτικά πρόσωπα και ΝΕ κομμάτων.

Για τον εορτασμό της 109ης επετείου της ιστορικής Μάχης του Κιλκίς, έχουν προγραμματιστεί για τη Τρίτη 21 Ιουνίου οι ακόλουθες εκδηλώσεις,οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη παρουσία του ΥΠΑΓΑΤ Γιώργου Γεωργαντά ως εκπροσώπου της κυβέρνησης:

  • Ώρα 8:00 Έπαρση της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Κιλκίς, καθώς και πανηγυρικός Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
  • Ώρα 10:30 Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
  • Ώρα 10:40 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τη Φιλόλογο Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου
  • Ώρα 11:15 Τελετή στο Ηρώο Μάχης Κιλκίς
  • Ώρα 12:30 Παρέλαση πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, μαθητιώσας νεολαίας και στρατιωτικών τμημάτων, επί της οδού 21ης Ιουνίου, μπροστά από τη ΛΑΦ.

Μηνύματα για την επέτειο

Από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργο Φραγγίδη:

Η 21η Ιουνίου 1913, ημέρα εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης του Κιλκίς, αποτελεί ιστορικά μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Β΄ βαλκανικού πολέμου, της οποίας η νικηφόρα έκβαση έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ο Ελληνικός Στρατός δείχνοντας υψηλό ηθικό και απαράμιλλο ηρωϊσμό κατόρ θωσε να αποτυπωθεί η μάχη του Κιλκίς ως μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ιστορίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ιστορικό μας παρελθόν, και με αναφορά στην ιστορική μάχη του Κιλκίς όπου οι Έλληνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας έδωσαν την ψυχή τους για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη ,αγωνιζόμενοι «υπέρ βωμών και εστιών», ας αποτελέσουν παράδειγμα προς όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες ότι μόνο ενωμένοι θα αποτρέψουμε κάθε σκέψη του οποιουδήποτε εχθρού της Πατρίδας που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε στεριά και θάλασσα.

Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Χώρα ,η ενότητα και η κοινή δράση όλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθουν καλύτερες ημέρες για την Πατρίδα μας .

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των άσκοπων και ανώφελων πολιτικών αντιπαρα θέσεων και διαχωρισμών.

Από τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη: 

Το Κιλκίς, γιορτάζει την 109η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ένδοξο παρελθόν μας, ξαναζούμε έμπλεοι συγκινησιακής φόρτισης το θαύμα της εποποιίας του 1913, τις δραματικές στιγμές της πολεμικής έντασης με το γενναίο ελληνικό στρατό να προελαύνει ακάθεκτος στις λοφοσειρές και στον φλεγόμενο κάμπο για να υπερασπιστεί με τίμημα τη ζωή του την ιερή γη της Μακεδονίας.

Οι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες που πήραν μέρος στη Μάχη των Μαχών, η οποία έκρινε την νικηφόρα έκβαση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου απέναντι στο αήττητο μέχρι τότε βουλγαρικό στράτευμα, υπερέβησαν εαυτόν, επιδεικνύοντας ασυγκράτητη ορμή και περιφρόνηση προς το θάνατο και πέρασαν στην Αθανασία, στεφανωμένοι με Αιώνια Δόξα.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αντλούμε έμπνευση από την ηρωική θυσία τους και οπλιζόμαστε με θάρρος για να πετύχουμε και εμείς τη δική μας υπέρβαση: Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε Ενωμένοι με κάθε ικμάδα της δύναμής μας, Αποφασισμένοι για την Ειρήνη και την Ευημερία του τόπου μας παράγοντας έργα δημιουργίας και προόδου.

Το Κιλκίς, θυσιαστήριο της Ελευθερίας στις 21 Ιουνίου 1913, φωτίζει το δρόμο όλων των πολιτών του Δήμου μας προς την αξιοσύνη.

Από τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη:

Η επική Μάχη του Κιλκίς, ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας που σηματοδότησε την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί εξαιρετική πηγή υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης και φωτεινό ορόσημο στην πορεία της πατρίδας μας.

Η σπουδαιότητα της Μάχης του Κιλκίς, αδιαμφισβήτητη. Ο ηρωισμός των αξιωματικών και των στρατιωτών που πολέμησαν με απαράμιλλο θάρρος, ανεπανάληπτος.

Τα αισθήματα που μας κατακλύζουν όποτε προσπαθούμε να φανταστούμε τα γεγονότα, μοναδικά. Συγκίνηση, υπερηφάνεια, πίστη σε αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο.

Αναλογιζόμενοι τη βαθύτερη σημασία της Μάχης του Κιλκίς, αντλούμε έμπνευση, δύναμη και διδάγματα από την κορυφαία αυτή στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως και από την αδάμαστη ψυχή των ηρώων.

Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, παραμένοντας σταθεροί στις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Κιλκισιώτες και τις Κιλκισιώτισες.

Από τον δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη

Η μάχη του Κιλκίς τον Ιούνιο του 1913, υπήρξε από τις φονικότερες μάχες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, όπου οι απώλειες ήταν 8.823 νεκροί και τραυματίες. Με την μεγάλη αυτή νίκη σώθηκε η Θεσσαλονίκη, και κατέρρευσαν τα σχέδια των Βουλγάρων για τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας».

Σήμερα, 109 χρόνια μετά τιμούμε και μνημονεύουμε τους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία σε αυτή τη μάχη που έκρινε εν πολλοίς την έκβαση του Β’ Βαλκανικού πολέμου και θεμελίωσε την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Από τη ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ:

Yψώνουμε σήμερα περήφανα την γαλανόλευκη σημαία της Πατρίδας μας τιμώντας με την πράξη αυτή τους Ηρώες προγόνους μας που έπεσαν στο πεδίο της Μάχης καταφέρνοντας να απευλευθερώσουν το Κιλκίς.

Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά πάντοτε θριαμβεύουν και επιβεβαιώνουν τα λόγια του μεγάλου ποιητή ΄΄θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία΄΄.

Ζήτω η 21η Ιουνίου 1913,

Ζήτω το ηρωικό και αθάνατο Κιλκίς,

Χρόνια Πολλά.

Από τη ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Η μάχη του Κιλκίς, την 21η Ιουνίου 1913, έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως η φονικότερη των Βαλκανικών Πολέμων και αυτή που καθόρισε τα βόρεια σύνορα της χώρας. Το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού, ο ορθός σχεδιασμός, το πείσμα και το θάρρος, οι εφορμήσεις της ελληνικής λόγχης αποτελούν το παράδειγμα και δείχνουν τον δρόμο για τις αντίστοιχες μάχες του σήμερα.

Μάχες σε όλα τα πεδία, από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση του παραλογισμού του εξ ανατολών γείτονα. Η διατήρηση του αξιόμαχου του στρατεύματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την αποτροπή. Το επείγον και το σημαντικό όμως της κατάστασης δεν μπορούν να αποτελούν προπέτασμα καπνού για διαδικασίες που στο παρελθόν ζημίωσαν την χώρα και τον πολίτη.

Ακόμα πιο σημαντική η συγκράτηση της κοινωνίας, τόσο οικονομικά σε εθνικό επίπεδο όσο και τοπικά με δράσεις και υποδομές που βοηθούν στην συγκράτηση του πληθυσμού και δίνουν διέξοδο και όραμα σε όσα νεαρά άτομα επέλεξαν να μείνουν και να αγωνιστούν στον τόπο τους. Τα όνειρα τους δεν μπορούν να σταματούν στις Βιομηχανικές Περιοχές και τα άλλοτε ματωμένα σιταροχώραφα του Κιλκίς.

Χρόνια πολλά Κιλκίς!!!

Με την ευχή να σπάσεις σύντομα τα δεσμά της συντήρησης που σε κρατούν δέσμιο.

Σχολιάστε