My Twitter Feed

1 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Για διαθεσιμότητες και ολιγομελή -

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2021

Επίσκεψη του προέδρου ΟΝΝΕΔ -

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2021

Εμπνευσμένες ζωγραφιές από παιδιά   -

Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2021

Καυστικός για τον ανασχηματισμό -

Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2021

Αμετακίνητος ο Γ. Γεωργαντάς -

Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2021

Αύξηση χρημάτων για το Αρχαιολογικό -

Δευτέρα, 30 Αυγούστου, 2021

Πειραματικό με 80 μαθητές μείον! -

Δευτέρα, 30 Αυγούστου, 2021

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τα ΑΕΙ -

Δευτέρα, 30 Αυγούστου, 2021

«Με τον Πλεύρη στο χέρι»

Του Στέλιου Κούλογλου.


Στο προηγούμενο επεισόδιο: ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ανασχηματισμό, αλλά δέχεται πολλαπλές πιέσεις και δεν μπορεί να αποφασίσει. Νυν και υποψήφιοι υπουργοί σε κατάσταση νευρικής κρίσης, τα φιλικά ΜΜΕ σε αμηχανία. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι δέχεται πιέσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες, υπουργεία και κρατική μηχανή έχουν παραλύσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην εκτεθεί περισσότερο και ανακοίνωσε ένα νέο κυβερνητικό  σχήμα, που στρεφόταν γύρω από ένα πρόσωπο: τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στην κυβέρνηση της ΝΔ αναλάμβανε υπουργός  στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Αποστολάκης είναι σοβαρό και πολύ καλό στέλεχος, αλλά βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου δεν τον επέλεξε για αυτό: ειδάλλως δεν θα είχε τοποθετήσει υπουργό Υγείας τον Πλεύρη.

Η μεταγραφή θα χαιρετιζόταν από τους οπαδούς του Μωυσή ως μια ακόμη απόδειξη της προσήλωσης του πρωθυπουργού στην αξιοκρατία, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις. Ποιος θυμάται ότι, όταν ήταν στην αντιπολίτευση,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε συγκρίνει τον κ. Αποστολάκη με στρατηγούς της χούντας; Θα έκανε να ξεχαστούν το χάος και την παραλυσία που προηγήθηκαν (δες επεισόδιο 1). Θα  έστρεφε επίσης την προσοχή από την απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοϊδη, που υποστηριζόταν από Μαρινάκη- αμερικανική πρεσβεία, και από τους θορύβους που αναπόφευκτα δημιουργούν οι διάφορες υπουργικές καραμπόλες στους ανασχηματισμούς.

Πέρα από τους επικοινωνιακούς στόχους, ο πολιτικός ήταν να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τακτική δεν ήταν φυσικά καμία συναίνεση, αλλά  ο αιφνιδιασμός: ο Τσίπρας πληροφορήθηκε τα καθέκαστα λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο τελευταίος είχε ζητήσει συναίνεση στο θέμα της πολιτικής προστασίας. Αν δεχόταν την προσχώρηση Αποστολάκη στο αντίπαλο στρατόπεδο,  θα του είχε πάρει ο Μητσοτάκης έναν παίκτη τζάμπα και δεν θα μπορούσε να πει κουβέντα. Αυτή ήταν και η πρώτη αντίδραση, που πήγε να υιοθετηθεί στην Κουμουνδούρου. Όταν στο πόκερ κάνεις μπλόφα, ζητώντας συναίνεση,  υπάρχει ο κίνδυνος ο αντίπαλος να ακολουθήσει.

Αν ο Α. Τσίπρας εναντιώνονταν,  θα εμφανιζόταν ανακόλουθος. Αυτό του καταλογίζει και η κυβερνητική ανακοίνωση, μετά την αιφνιδιαστική μεταστροφή Αποστολάκη: «Τορπίλισε έτσι  και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα».

 Καταγγέλλοντας δημοσίως τον κ. Αποστολάκη για αποστασία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει την επιλογή που τον άφηνε περισσότερο εκτεθειμένο. Ευτυχώς τη λύση έδωσε το ίδιο το αντικείμενο του πόθου, που κατάλαβε ότι είχε μετατραπεί σε πιόνι μιας παρτίδας που έπαιζαν άλλοι. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στη θέση του κ. Αποστολάκη δεν τοποθετήθηκε κανείς, ούτε υπουργείο δημιουργήθηκε: η όλη σκηνοθεσία ήταν για να χτυπηθεί ο αντίπαλος, όχι να σωθούν τα δάση από τις πυρκαγιές.

Στη χώρα δεν υπάρχει κουλτούρα συναινέσεων. Ειδάλλως ο κ. Μητσοτάκης θα είχε έρθει από πριν σε επαφή με την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος από κοινού υπόδειξης του κ. Αποστολάκη. Στα πολιτισμένα πολιτικά παιχνίδια, στον αντίπαλο πρέπει να δίνεις τη δυνατότητα διαφυγής και να κρατούνται τα προσχήματα. Υπάρχει αντίθετα παράδοση προχειρότητας, αιφνιδιασμών και χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη. Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη πρωθυπουργική αλαζονεία, έγινε η παραγωγή του μεγαλύτερου φιάσκου ανασχηματισμού στην μεταπολιτευτική ιστορία, χώρια ο τραγέλαφος που είχε προηγηθεί.

Τελικώς, χωρίς Αποστολάκη και υπουργείο Προστασίας,  μείναμε με τον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ, που ως νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης θα κληθεί να στείλει την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Με κάμποσους νέους υφυπουργούς χωρίς αντικείμενο και αρμοδιότητες, απλώς για να ικανοποιηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και να κάθονται φρόνιμα οι επόμενοι. Πάντα με το μεγαλύτερο σε αριθμό υπουργικό σχήμα στην ιστορία και απελπιστικά λίγες γυναίκες. Κάπως έτσι, το δήθεν κεντρώο «επιτελικό κράτος» και ο επικεφαλής του, έμειναν με την ακροδεξιά δυναμωμένη, με αυτό  που περιγράφει ο τίτλος του δεύτερου κωμικού μας επεισοδίου: «Με τον Πλεύρη στο χέρι».

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε