My Twitter Feed

13 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

Με επιτυχία η συνέλευση των ΕΒΕ

eve-kilkis_keee

Η αναβάθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Παύλος Τονικίδης, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, αποτελώντας γεγονός υψίστης σημασίας για τον τόπο, με την παρουσία εξαιρετικά σημαντικών κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων.

Τονίζοντας ότι “απουσιάζουν οι κεντρικές πρωτοβουλίες που θα μας ενθάρρυναν για ένα καλύτερο αύριο, με την Πολιτεία να παραμένει αγκυλωμένη στη γραφειοκρατική λογική”, ο κ. Τονικίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας του Επιμελητηρίου Κιλκίς που καταδεικνύει την απαισιοδοξία της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρηματιών της περιοχής μας, τη μεγάλη μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, την αδυναμία των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κ.α.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη “μιας πολιτικής που να υπερβαίνει τις δεσμεύσεις του μνημονίου”, ο κ. Τονικίδης έκανε λόγο για “σαφή αναπτυξιακά σχέδια ανά νομό” και για “στρατηγική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ”, που θα αποτελούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας νέας οικονομικής ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου παρούσα ήταν και η Υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι τα τοπικά Επιμελητήρια αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μετέφερε δε το μήνυμα του Πρωθυπουργού για στήριξή του στον θεσμό των Επιμελητηρίων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, με τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των μελών τους – αναφορά που προκάλεσε το χειροκρότημα των δεκάδων παρόντων εκπροσώπων των Επιμελητηρίων όλης της χώρας.

tonikidis-kefalogianni

Η κα. Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για προσπάθεια αποκατάστασης της ρευστότητας στην αγορά και καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ περιέγραψε ως στόχο “την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την συμβολή των Επιμελητηρίων”, ενώ αναφέρθηκε και στη πρόταση συνεργασίας που κατέθεσε η ΚΕΕΕ προς το Υπουργείο που προΐσταται.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται στη βάση των διαρθρωτικών προσαρμογών και αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο των Επιμελητηρίων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ για τις δασικές εκτάσεις, τα αυθαίρετα, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την δημιουργία του θεσμού της Τράπεζας Γης.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε μαζί σε μια σωστή κατεύθυνση προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών», κάνοντας λόγο για “κράτος αγωγό κι όχι χειραγωγό της επιχειρηματικότητας”. Εξήγγειλε επίσης την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, σημείωσε ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προχώρησε σε αποτύπωση των βασικών σημείων διοικητικών εμποδίων και παραγόντων που αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο θέμα της υπέρογκης καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων, γνωστοποιώντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

Στα συμπεράσματα της μελέτης του Επιμελητηρίου Κιλκίς και της Περιφέρειας για την τιμή των καυσίμων, επικεντρώθηκε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι η πτώση της ζήτησης για υγρά καύσιμα στο Κιλκίς είχε απώλεια 6,7 εκ. ευρώ το 2012, που επιμερίζεται σε 3 εκ. ευρώ λόγω μείωσης εισοδήματος και σε 3,7 εκ. ευρώ λόγω του ανεφοδιασμού από πόλεις της ΠΓΔΜ. Ένα άλλο εύρημα της μελέτης είναι ότι η απώλεια από εκροή πωλήσεων σε τσιγάρα και οπωροκηπευτικά διαμορφώνεται σε 6,5 εκ. ευρώ ανά έτος. «Τα χρήματα αυτά χάνονται από την οικονομία της Μακεδονίας και την εθνική οικονομία», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε επίσης την αντίθεση της Περιφέρειας στη κατάργηση των υποχρεωτικών συνδρομών των μελών των επιμελητηρίων και μετά το 2015, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι “ο ελληνικός Βορράς θα πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, όπως συμβαίνει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη”.

eve_4Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κώστας Μίχαλος, τόνισε ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι απελπιστικά μικρή η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας.

“Η εκδικητική λιτότητα δεν θα έχει κερδισμένους. Η συνταγή των περικοπών επιδεινώνει τις περιφερειακές οικονομίες. Σήμερα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κοινό όραμα, το οποίο θα διαπερνά τους λαούς της Ευρώπης και θα εκφράζεται από υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες αλλά και από υπεύθυνους φορείς της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Και ο ρόλος των Επιμελητηρίων εδώ πρέπει να είναι καταλυτικός”, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Ο Γ. Φλωρίδης

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση έκανε στη συνέλευση ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης χωρίς να δουλεύει σωστά η δημόσια διοίκηση, της οποίας η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να προσανατολίζεται σε θεωρητικά μοντέλα που μας φέρνουν οι ξένοι και είναι αναντίστοιχα με την ελληνική πραγματικότητα.

Τονίζοντας ότι “επί της ουσίας η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αλλά το ευρωπαϊκό μας περιβάλλον αποτρέπει την επίσημη παραδοχή του γεγονότος”, έκανε λόγο για την ανάγκη “να αντιμετωπίσουμε κατάματα τις αιτίες της χρεοκοπίας και να συμφωνήσουμε επιτέλους όλοι σε ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης”.

Σημειώνοντας ότι απαιτείται μεταξύ άλλων η καθιέρωση ενός νέου πολιτικού συστήματος με διαφάνεια και η συγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών και της ανάπτυξης, ο Κιλκισιώτης πολιτικός κατέληξε υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός “ιστορικού ιδεολογικού και εθνικού συμβιβασμού στην Ευρώπη, με τον Βορρά να αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος και το Νότο να μετατρέπεται από παρασιτικός σε εκσυγχρονιστικός”. Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι “ο τόπος θα αναστηθεί πάλι απο τους μικρούς και τους από κάτω”.

Στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου

Η διήμερη συνέλευση της ΚΕΕΕ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Διοικητικό Κέντρο της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, όπου μετά το καλωσόρισμα από πλευράς του οικοδεσπότη Προέδρου, κ. Π. Τονικίδη, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ χαιρετώντας έκανε έκκληση για “συστράτευση όλων των δυνάμεων” και τόνισε ότι “διαπιστώνεται αδιέξοδο με το μείγμα οικονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια και γι` αυτό απαιτείται αλλαγή πλεύσης απο τη πολιτική που επιτάσσει η τρόικα, προκειμένου να έλθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη”.

Στη συνέχεια τη συνέλευση χαιρέτησαν, ο Γ. Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γεώργιος Στεργίου και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κα. Μαγδαληνή Καρακόλη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι θεσμοθετείται η αδειοδότηση της επιχειρηματικότητας απο τα Επιμελητήρια και υπογραμμίζοντας ότι ο επιμελητηριακός θεσμός εκπροσωπεί την Ελλάδα της ελπίδας.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο βουλευτής του νομού μας, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος απέδειξε ότι μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης, κάτι για το οποίο απαιτείται εθνική συλλογική προσπάθεια.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του βουλευτή και υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος έβαλε κατά του μνημονίου και των αποτελεσμάτων του στην οικονομία, ενώ παρουσίασε και τις βασικές πλευρές της οικονομικής πολιτικής του κόμματός του, καταλήγοντας στην ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση και για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Όσο για τη βουλευτή του νομού μας, κα. Ειρ. Αγαθοπούλου, στάθηκε στο γεγονός της συρρίκνωσης της δραστηριότητας της ΒΙΠΕ τα τελευταία χρόνια, πλέκοντας ταυτόχρονα το εγκώμιο του κ. Β. Σεργιαννίδη για τους πολύχρονους αγώνες του να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει.

Ακριβώς, ο Πρόεδρος της ΔΙΒΙΠΕΚ κ. Σεργιαννίδης, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στη διαδρομή της ΒΙΠΕ αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, με χαρακτηριστική αναφορά στα υπέρογκα δημοτικά τέλη των 330 χιλ. ευρώ που είναι υποχρεωμένη να πληρώνει κάθε χρόνο.

Η κύρια εισήγηση της πρώτης μέρας έγινε από τη νομικό – συνεργάτη της ΚΕΕΕ, κα. Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, με αντικείμενο τις πρωτοβουλίες της «Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων»Η ομιλήτρια υπογράμμισε την ανάγκη καθιέρωσης των υποχρεωτικών συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους οργανισμούς διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και στους χρήστες, με αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Γύρω από το θέμα αυτό αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με συμμετοχή των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων.

eve_5Τιμητικές διακρίσεις

Το διήμερο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κιλκίς με τις τιμητικές διακρίσεις στον Πρόεδρο της Ένωσης, Κώνσταντίνο Μίχαλο για τις εξαιρετικά σημαντικές ιδιότητές του, ως Προέδρου των Επιμελητηρίων των Βαλκανίων και ως Αντιπροέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, καθώς και στους Προέδρους των Επιμελητηρίων των τεσσάρων νομών της Κρήτης, ως ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τις θυσίες των Κρητών αγωνιστών στη περιοχή μας, που είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωσή της πριν 100 χρόνια.

Την απονομή της τιμητικής πλακέτας στον κ. Μίχαλο έκανε ο κ. Τονικίδης, ενώ στους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης οι κ.κ. Γ. Γεωργαντάς και Χρ. Γκουντενούδης, καθώς και τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, κ.κ. Αθ. Τριανταφυλλίδης και Π. Καρβουνίδης, με τους τιμηθέντες να εισπράττουν το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας.

Δελτίο τύπου από ΕΒΕ Κιλκίς

Σχολιάστε