My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Μετανάστες ζητούν δουλέμπορους

Για να φτάσουν στα Σκόπια – Αμείωτες οι ροές των απαγορευμένων για την ΠΓΔΜ εθνικοτήτων.

Μετανάστες από το Ιράν, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους, για να περάσουν παράνομα τα σύνορα με τα Σκόπια. Έναν μήνα μετά την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης όσων είχαν εγκλωβιστεί για τριάντα ημέρες στην Ειδομένη η ροή των απαγορευμένων για την ΠΓΔΜ εθνικοτήτων δεν έχει σταματήσει, αν και οι συνθήκες ελέγχου και διέλευσης έχουν διαφοροποιηθεί.

eidomeni-prosfygesΟι ελληνικές αστυνομικές αρχές υπολογίζουν πως παρά την επιχείρηση απομάκρυνσης καθημερινά στην Ειδομένη εξακολουθεί να φτάνει ένα ποσοστό που μπορεί να υπερβαίνει και το 5% στο σύνολο των προσφύγων που διέρχονται κανονικά τα ελληνοσκοπιανιά σύνορα. Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίζονται κατά τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το πέρασμα, σε βενζινάδικο της εθνικής οδού Αθηνών-Ευζώνων, που τείνει να μετατραπεί σε νέο καταυλισμό προσφύγων, καθώς αυτός της Ειδομένης εδώ και έναν μήνα δεν λειτουργεί.

Όταν οι μετανάστες φτάνουν μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων στην Ειδομένη, τότε οι αστυνομικοί τούς διαχωρίζουν και τους ζητούν να επιστρέψουν στην Αθήνα. Αρχικά υπήρχαν λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονταν μέχρι την πρωτεύουσα δωρεάν, τώρα όμως πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο. Γνωρίζοντας οι περισσότεροι το συνοριακό μπλόκο για τους μετανάστες, απομακρύνονται περπατώντας μέχρι τα σύνορα σε άλλα σημεία της μεθορίου απ’ αυτό της Ειδομένης. «Είναι αρκετοί αυτοί που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ από περάσματα που δεν έχουν φράχτη, ενώ σε ορισμένα σημεία τον έκοψαν», επιβεβαίωσαν τοπικοί φορείς του Κιλκίς.

Όμως η πλειονότητα όσων κινείται παράνομα στα Σκόπια γρήγορα επιστρέφει από το πέρασμα της Ειδομένης στην Ελλάδα. Μόνον χθες περισσότεροι από 50 μετανάστες από το Πακιστάν, το Ιράν και το Μαρόκο επαναπροωθήθηκαν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ. Ορισμένοι κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν, όταν τους συνέλαβαν, χωρίς όμως τέτοια περιστατικά να έχουν διερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές.

Μία άλλη μερίδα, κυρίως αυτοί που έχουν χρήματα, αναζητούν δουλέμπορους, για να καταφέρουν να διασχίσουν το έδαφος της ΠΓΔΜ. «Δίνουν αρκετά χρήματα και οι δουλέμποροι εξακολουθούν να κάνουν χρυσές δουλειές. Τους οδηγούν από βουνά και ρεματιές και συνεργάζονται με άλλους διακινητές στα Σκόπια, μέχρι που φτάνουν στη Σερβία και από εκεί συνεχίζουν», είπε στη «Μ» αστυνομικός των συνόρων.

Χωρίς Καταυλισμό

Η πρακτική που εφαρμόζεται τον τελευταίο μήνα από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στην Ειδομένη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ειδικά από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο μεγάλος καταυλισμός των συνόρων είναι ανενεργός από τις 9 Δεκεμβρίου, παρότι είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες και οι σκηνές διέθεταν μέχρι και θέρμανση. Η αστυνομία αναγκάζει πλέον τους οδηγούς των λεωφορείων με τους πρόσφυγες που φτάνουν από την Αθήνα να περιμένουν επί ώρες στο βενζινάδικο της εθνικής οδού.

Από εκεί επιτρέπουν τη διέλευση στην Ειδομένη μόνον δύο λεωφορείων ανά μισή ώρα, προκειμένου οι πρόσφυγες να αποβιβάζονται και αμέσως να διέρχονται το ελεγχόμενο συνοριακό πέρασμα. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», βλέποντας αρκετούς αβοήθητους, έστησαν σκηνές δίπλα στο βενζινάδικο και μετέφεραν ξύλα, για να ανάβουν φωτιές και να ζεσταίνονται τις νύχτες οι πρόσφυγες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με επιστολή τους στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές αναφέρουν όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ειδομένης, τονίζοντας ότι ακυρώνεται το ανθρωπιστικό έργο τους και πως οι πρόσφυγες αναγκάζονται να αγοράζουν φαγητό και ρούχα, ενώ μπορούν να τους παρασχεθούν δωρεάν. Άλλοι εθελοντές κατήγγειλαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στο βενζινάδικο, επειδή είναι «ιδιωτικός χώρος» και τους απαγορεύτηκε η διάθεση δωρεάν τροφίμων και ρουχισμού, μέχρι και παιδικών παιχνιδιών.

Πάντως οι προσφυγικές ροές καθημερινά παρουσιάζονται μειωμένες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα νησιά του Αιγαίου. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες οι πρόσφυγες που διήλθαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα δεν ξεπέρασαν τους 1.000 κάθε εικοσιτετράωρο, ενώ ορισμένες ημέρες ήταν μόλις εξακόσιοι.

Του Κώστα Καντούρη – Εφημερίδα Μακεδονία

Σχολιάστε