My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Μετά την Ισπανία κι η Κύπρος στον “Μηχανισμό”

Μετά την Ισπανία σειρά πήρε η Κύπρος η οποία και αυτή υπέβαλε επίσημα  αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Αναμένεται στην Κύπρο, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όσο αφορά τους όρους, το ποσό που θα χρειαστεί καθώς και το ύψος του επιτοκίου.

Λίγο μετά τις 18:30 με ανακοίνωση το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου υπέβαλε αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Προεδρικού

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα “προς το παρόν” τέτοιο επίσημο αίτημα. Τελικά το αίτημα υποβλήθηκε το απόγευμα.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τέτοιο αίτημα. “Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες”, είπε εκπρόσωπός της — αναφερόμενος σε συζητήσεις για διμερή δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία, ή για ένα αίτημα της Λευκωσίας να υπάρξει περιορισμένος δανεισμός από την ΕΕ στην Κύπρο, που θα προορίζεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Πάντως μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Νεοκλής Συλικιώτης  είπε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές για ένα δάνειο από το Πεκίνο, και πρόσθεσε ότι η τελική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είχε επαφές στο Πεκίνο με την κινεζική κυβέρνηση για παροχή δανείου προς την Κύπρο, αλλά και για απευθείας επένδυση στην Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κύριος Συλικιώτης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή.

Νωρίτερα σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ-“, με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

Από Newsit.gr 

Σχολιάστε