My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΕΛΜΕ: Κι άλλες παραιτήσεις αιρετών -

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021

Έξι νέοι γιατροί στα Νοσοκομεία μας -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Τ. Κεσίδης: Και πάλι συντονιστής -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Νέα κόντρα για το προσφυγικό -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος! -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Ηχηρή παραίτηση αιρετών ΔΑΚΕ -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Αγρότες κομμένοι από ενισχύσεις -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Μαθητές υπέρ προσφύγων

Μαθητές του Κιλκίς “έβαλαν τα γυαλιά” σε πολλούς μεγάλους και σε φορείς τους: Συγκέντρωσαν χρήματα για εκδρομή τους αλλά τελικά αποφάσισαν να τα διαθέσουν για ανάγκες προσφύγων! Κι αυτό, με τη συνεργασία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Κιλκίς.

1οgel-kilkisΟ λόγος, για τους μαθητές της Α` Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς, οι οποίοι για την αξιέπαινη όσον αφορά τον συμβολισμό της ενέργεια εξέδωσαν το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Στο πλαίσιο του μαθήματος ερευνητικής εργασίας (project) της Α ΄Λυκείου, μια από τις ομάδες κατά την έναρξη του Β΄ τετραμήνου διάλεξε ως θέμα εργασίας «Ο πολιτισμός της κουζίνας. Ένα ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου». Χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 5 ατόμων και διάλεξαν από 2 χώρες της αρεσκείας τους.

Ο λόγος που οι μαθητές επέλεξαν αυτό το θέμα ήταν η αγάπη τους για την μαγειρική και τα ταξίδια. Θέλησαν λοιπόν με αυτό το θέμα να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά, γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά διάφορων λαών και πως αυτά σχετίζονται με την κουζίνα τους. Να παρουσιάσουν την μαγειρική και την γαστρονομία ως μια τέχνη που ενώνει τους λαούς μέσα από μια πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων και διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων.

Η διατροφή άλλωστε ως στοιχείο της καθημερινής ζωής, αποτελεί στοιχείο πολιτισμού. Αντανακλά την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής ενός λαού και είναι μέρος της πολιτισμικής του κληρονομιάς. Η γαστρονομία αποτελεί μια τέχνη από μόνη της αποτελώντας πηγή έμπνευσης για την ζωγραφική, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τις λαϊκές παραδόσεις κλπ.

Η καθημερινότητα μας, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, οι κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες, η γεωγραφική τοποθεσία είναι κάποιοι από τους παράγοντες που διαμορφώνουν και την κουζίνα μιας χώρας αποτυπώνοντας έτσι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός λαού.

Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, μπήκαν στις κουζίνες των σπιτιών τους και προσπάθησαν να υλοποιήσουν στην πράξη αυτά που αποτύπωναν στο χαρτί. Η επαφή τους με τη μαγειρική, με τα διαφορετικά υλικά και με τους κανόνες της κουζίνας τους έκανε να αντιληφθούν όχι μόνο το ότι η μαγειρική είναι μια τέχνη αλλά και την αξία της ίδιας της διατροφής. Πόσο σημαντική είναι η τροφή για τον άνθρωπο, πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που μπορούν να επιλέγουν το διατροφικό μοντέλο που τους ταιριάζει και στον αντίποδα πόσο δύσκολο να επιβιώσει ο άνθρωπος χωρίς τροφή.

Μέσα από αυτό το project λοιπόν και τον ενθουσιασμό των παιδιών γεννήθηκε η ιδέα να οργανώσουν ένα φεστιβάλ γαστρονομίας όπου θα μπορούσαν να μαγειρέψουν για τους συμμαθητές τους φαγητά από διάφορες χώρες και να τους φέρουν έτσι κοντά με διαφορετικές κουλτούρες όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας μας.

Θέλοντας αρχικά λοιπόν να υλοποιήσουν μια εκπαιδευτική εκδρομή στο πλαίσιο του project αποφάσισαν να διαθέσουν τα είδη που θα ετοίμαζαν έναντι ενός συμβολικού ποσού για να χρηματοδοτήσουν αυτή τους την εκδρομή. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορα τα παιδιά τα οποία ζουν στο Κιλκίς, πολύ κοντά στην Ειδομένη και δίπλα στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα. Οπότε την κατάσταση την γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι αυτή παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έτσι λοιπόν σε μια από τις συναντήσεις της ολομέλειας έπεσε στα τραπέζι η ιδέα τα χρήματα που θα μαζευόντουσαν να μην πάνε στην εκδρομή τους αλλά να δοθούν προκειμένου να αγοραστούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες με τη βοήθεια του κοινωνικού φαρμακείου της πόλης του Κιλκίς. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από όλα τα παιδιά και ρίχτηκαν με περισσότερο ενθουσιασμό στην υλοποίηση της.

Ετοίμασαν προσκλήσεις για την εκδήλωση τους, ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους, αποφάσισαν τι θα μαγειρέψουν, τα οργάνωσαν όλα με πολλή χαρά και ενθουσιασμό. Ο μπουφές είχε τα πάντα! Κουλουράκια της τύχης (fortune cookies) και spring rolls λαχανικών από την Κίνα, ινδικά ψωμάκια Νααν, ισπανική φριτάτα, γαλλικό μιλφέιγ, ιταλική πίτσα, ελληνικά κεφτεδάκια, πολίτικα λουκούμια! Η συμμετοχή όλων, μαθητών και καθηγητών συγκινητική.

Όλοι ήταν εκεί να συνδράμουν για αυτό τον σκοπό. Για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη και βρίσκονται δίπλα τους. Ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, που άφησαν τα πάντα, που βρέθηκαν με τίποτα. Τους πρόσφυγες.

Το αποτέλεσμα; Ξεπούλησαν τα πάντα! Συγκέντρωσαν 200 € τα οποία και διέθεσαν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Η χαρά τους απερίγραπτη και νιώθουν περήφανοι που διέθεσαν τα χρήματα όχι για να πάνε οι ίδιοι εκδρομή αλλά για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο.

 

Σχολιάστε