My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Μαθητές εθελοντές της Αξιούπολης

Λόγος έργου σκιά (Ο λόγος αποτελεί αντανάκλαση έργου) – Αρχαίο ρητό.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημέρα εθελοντικής δράσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αξιούπολης. Με το σύνθημα «Ώρα για δράση» τυπωμένο στην πλάτη ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 24 Απριλίου 2015 οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς,  τους γονείς και εθελοντές πολίτες, να καθαρίσουν προκαθορισμένα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης οι μικρές τάξεις (Α΄ και Β΄) ανέλαβαν με επιτυχία τον καθαρισμό των παιδικών χαρών ενώ οι μεσαίες (Γ΄ και Δ΄) τον καθαρισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων και των πλατειών της Αξιούπολης.

Η Ε΄ τάξη τον καθαρισμό των 2ων (Δημοτικού, Νηπιαγωγείου) Σχολείων και του Δρέβενου, ενώ η Στ΄ τάξη ανέλαβε να καθαρίσει 300 μέτρα της όχθης του ποταμού Αξιού, βόρεια της γέφυρας  Αξιούπολης – Πολυκάστρου.

Στο τέλος τα τμήματα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της Αξιούπολης, όπου ο Δήμος Παιονίας πρόσφερε γλυκά και χυμούς σε όλους τους συμμετέχοντες, μπροστά από το Δημοτικό κατάστημα.

Στη μικρή ομιλία που έγινε από το δάσκαλο του σχολείου κ. Ιωάννη Αναγνωστίδη τονίστηκε ιδιαίτερα η αξία του εθελοντισμού για τα παιδιά στη σημερινή μας κοινωνία σε συνάρτηση με τις δράσεις του σχολείου και το παράδειγμα δασκάλων και γονέων:

«…Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να καλλιεργούν στα παιδιά τις ανθρωπιστικές αξίες, πρωτίστως, με το δικό τους φωτεινό παράδειγμα. Το να αφιερώσεις μερικές ώρες από το χρόνο σου δεν είναι πρόβλημα. Το να είσαι αμέτοχος στα προβλήματα της πόλης σου είναι πρόβλημα. Ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού της κοινωνίας μας…»

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης συνεχάρη μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους και τόνισε ιδιαίτερα ότι με τη δράση αυτή γινόμαστε όλοι άτομα θετικά για την κοινωνία.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τραγουδάκι – σύνθημα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αξιούπολης.

Στα συμπεράσματα της δράσης μπορούμε να αναφέρουμε την εθελοντική συμμετοχή μαθητριών-μαθητών, γονέων και πολιτών της Αξιούπολης (ο εθελοντισμός άλλωστε είναι οργανωμένη, εκούσια και ανιδιοτελής προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο – ό,τι κάνει με τη θέλησή του ο άνθρωπος έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτό που του επιβάλλεται και είναι υποχρεωμένος να το κάνει), τη θερμή υποδοχή και υποστήριξη της πρωτοβουλίας από το Δήμο Παιονίας, την οικονομική στήριξη πολιτών – χορηγών της περιοχής μας και την επίτευξη του βασικού στόχου της δράσης με την ενεργοποίηση μαθητών, γονέων και πολιτών της Αξιούπολης σε μια κοινή εθελοντική δράση (με ορατά αποτελέσματα).

Η συλλογική δράση των πολιτών προστατεύεται ιδιαιτέρως από το Σύνταγμα στο άρθρο 11, αλλά και μεμονωμένα στο άρθρο 10 που κατοχυρώνει τη συλλογική διάσταση του αναφέρεσθαι στις αρχές. Τα δικαιώματα συλλογικής δράσης των πολιτών παρέχουν την συνταγματική έδραση για την ανάπτυξη μιας “κοινωνίας των πολιτών”, δηλαδή φορέων πέραν των κρατικών υποκειμένων.

Ο ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, που είναι ενημερωμένος, ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, εκφράζει την άποψή του και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του, προστατεύει το περιβάλλον, διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο, σέβεται τη διαφορετικότητα και ενεργεί.

Αν τα λόγια μείνουν λόγια, δε θα πάμε πουθενά,

μα αν τα λόγια γίνουν έργα, δρούμε πάντα θετικά.

«Χίλιες λέξεις αφήνουν λιγότερα ίχνη, παρά η μνήμη για μια πράξη» – Ερρίκος Ίψεν

Σχολιάστε