My Twitter Feed

29 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Κι οι περιπατητές ενάντια στη μονάδα -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Διακοπές ρεύματος σε 22 οικισμούς -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Τα βρόντηξε ο Γ. Μιχαηλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δήμος Παιονίας: Μην ρυπαίνετε -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Aντικατάσταση δικτύων ύδρευσης -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Μέτωπο με την Αυτοδιοίκηση

Θέλει η κυβέρνηση για το Προσφυγικό.

Κοινό μέτωπο με την Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να συγκροτήσει η κυβέρνηση, προκειμένου ως το τέλος Ιουνίου να σχεδιάσουν από κοινού τη νέα φάση διαχείρισης του προσφυγικού, που αφορά τον ισομερή καταμερισμό των προσφύγων σε όλους τους δήμους και τη δημιουργία εργαλείων, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει μέρος της ευθύνης με νομοθετικές ρυθμίσεις και οικονομικά μέσα.

prosfyges-hotspotΤην πρόσκληση συνεργασίας απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό, που ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο στη Σάμο.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι πλέον το προσφυγικό μπαίνει σε νέα φάση και ότι χρειάζεται τη βοήθεια της ΚΕΔΕ αλλά και των κομμάτων, με στόχο, όπως είπε, “να δουλέψουμε χωρίς πανικό και να τα καταφέρουμε”.

Επανέλαβε δε, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τα περισσότερα από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, σε αναλογία 3 στα 5, θα καταργηθούν και θα φτιαχτούν σε όλη την Ελλάδα μικρές και οργανωμένες δομές. Επίσης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τα βενζινάδικα και η προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την Ειδομένη είναι το Ελληνικό και ο Πειραιάς.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να απαντήσει στις κατηγορίες των κυρίων Μητσοτάκη και Θεοδωράκη για ανικανότητα της κυβέρνησης και έλλειψη σχεδιασμού, τονίζοντας ότι είναι άδικο να γίνεται σύγκριση του 2011 με το 2015 και πως το πρόβλημα ήταν μεγάλο, καθώς η Ευρώπη ασχολήθηκε σοβαρά με το προσφυγικό μετά την 1η Αυγούστου. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είδε το μέγεθος του προβλήματος από την αρχή, ότι υπήρχαν ελλείψεις, αλλά στη συνέχεια προχώρησε δίνοντας μορφή στο χάος.

ΚΕΔΕ: Αναγκαία η συνεργασία

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, με βασική προϋπόθεση την ένταξη των δήμων στα εθνικά όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών, επισήμανε μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για το προσφυγικό που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, τα οποία δείχνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα την τελευταία τριετία έφτασε τους 1.047.150 (41.000 το 2014, 850.000 το 2015 και 156.150 έως το Μάιο του 2016), σημείωσε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και φορέων για την επίτευξη αποτελεσματικότερου συντονισμού.

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται στις 54 δομές φιλοξενίας προσφύγων, με κυριότερο τη μικρή χωρητικότητα σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενούμενων, κάνοντας λόγο για έλλειμμα που αφορά περίπου 12.000 θέσεις.

ΠΕΔ-ΚΜ: Να προχωρήσει άμεσα ο επιμερισμός

Τις επιφυλάξεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τις δηλώσεις Μουζάλα, ότι σε τρεις μήνες θα υπάρξει διασπορά των προσφύγων και διάλυση των συγκεκριμένων κέντρων, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του οργάνου Λάζαρος Κυρίζογλου. Ζήτησε δε να προχωρήσει άμεσα ο επιμερισμός των προσφύγων σε όλους τους δήμους της χώρας με βάση τον πληθυσμό.

Τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή το 20% του πληθυσμού της χώρας αλλά φιλοξενεί περίπου το 50% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα.

“Η δυσαναλογία αυτή τείνει να προσλάβει κοινωνικά, υγειονομικά, δημογραφικά και ηθικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν ο προσφυγικός πληθυσμός επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς ή μόνο σε δήμους εντός της περιφέρειας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος. Συνεπώς, όπως είπε, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη για την άμεση, ριζική και διαρκή αποφόρτιση όχι μόνο των περιοχών πέριξ της Ειδομένης, αλλά ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, παράλληλα με την άμεση μείωση του αριθμού των προσφύγων της Κεντρικής Μακεδονίας και με την ορθολογική κατανομή-διασπορά τους σε όλη τη χώρα ζήτησε την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού προγράμματος υποστήριξης των δήμων, στα όρια των οποίων είναι εγκατεστημένοι ή θα εγκατασταθούν πρόσφυγες. “Η υποστήριξη αυτή πρέπει απαραιτήτως να είναι ανάλογη με τον αριθμό των φιλοξενουμένων προσφύγων και να περιλαμβάνει οικονομικά μέσα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενίσχυση των δήμων σε προσωπικό ειδικοτήτων κατάλληλων για την εξυπηρέτηση τόσο των αυξημένων αναγκών όσο και των νέων αναγκών που ανακύπτουν”, σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε