My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Μέτωπο: Βοήθησαν όλοι

metalleiaΌπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ “Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις”, προχθές Τρίτη 22 Οκτωβρίου, έγινε τελικά αποδεκτή η πρόταση για την εξαίρεση των ορυκτών υλών που περιγράφονται από το άρθρο 143 του Μεταλλευτικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 του νόμου προστέθηκε ότι “οι παράγραφοι 7 έως 10 δεν εφαρμόζονται επί των εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικών ορυκτών κατά την έννοια του άρθρου 143 του ν.δ. 210/1973.”

Αυτό σημαίνει πως οι νέες διατάξεις για την κοινή συμμεταλλειοκτησία δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπως αυτή του Κιλκίς με την αποδεδειγμένη ύπαρξη ουρανίου.

Όπως επισημαίνει το Μέτωπο, ένα από τα κύρια νομικά επιχειρήματα το οποίο επικαλούνται οι φορείς του Κιλκίς που προσέφυγαν κατά του διαγωνισμού του ΥΠΕΚΑ εξακολουθεί να ισχύει: Η ανάθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αυτού του μεταλλευτικού χώρου σε ιδιώτη (συγκεκριμένα στην εταιρεία “ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.”) προσκρούει νομικά στο άρθρο 143γ του Μεταλλευτικού Κώδικα, ο οποίος ορίζει ότι «δικαίωμα αναζήτησης, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως των ορυκτών υλών των περιεχουσών εις εκμεταλλευσίμους ποσότητας ραδιενεργά στοιχεία κέκτηται μόνον το Δημόσιο».

Στην ανακοίνωσή του, το Μέτωπο τονίζει:

Αξίζει να επισημανθεί, πως η προσθήκη της παραπάνω παραγράφου από πλευράς ΥΠΕΚΑ είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και πιέσεων που ασκήθηκαν από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όταν μια κοινωνία αγωνίζεται ενωμένη, λειτουργεί συντονισμένα και με συγκεκριμένους στόχους, μπορεί να κατορθώσει πράγματα που σε πρώτη ανάγνωση φαντάζουν αδύνατα.

 

Η εγρήγορση και η προσοχή γύρω από τις εξελίξεις επί του θέματος εξακολουθούν να παραμένουν αμείωτες, δεδομένων των συνολικών μεταλλευτικών σχεδίων ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και με κορυφαία την κατάσταση στη Χαλκιδική, όπου πριν καν αρχίσουν οι εξορύξεις έχει ήδη προκληθεί επιμόλυνση του πόσιμου νερού καθώς και ατυχήματα διαρροής τοξικών.”

 

Σχολιάστε