My Twitter Feed

18 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Λομπίστες από…χρυσάφι υπέρ των εξορύξεων

metalleia-kilkisΣε διεθνές συνέδριο για την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μαζί με ξένους πρέσβεις και επιχειρηματίες εμφανίστηκαν υπέρμαχοι των επενδύσεων υποβαθμίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Απώτερος στόχος, να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Λόμπινγκ με τη συνδρομή ξένων πρεσβευτών, ιδιωτών συμβούλων και πολιτικών επιχειρούν να κάνουν τώρα οι σύγχρονοι «χρυσοθήρες» στην Ελλάδα προκειμένου να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων.

Σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας μας, όλοι όσοι παραβρέθηκαν για να υποστηρίξουν τις επενδύσεις, από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος μέχρι τα στελέχη των εξορυκτικών επιχειρήσεων και από τους πρέσβεις του Καναδά και της Αυστραλίας μέχρι τον βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει» γρήγορα ώστε να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο χωρίς να τρέφει υπερβολικές ανησυχίες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκληθεί ή την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου περιοχών όπως η Χαλκιδική κ.ά. που στηρίζονται κατά βάση στον τουρισμό.

Ο υφυπουργός

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που πρέπει για την προστασία του περιβάλλοντος, επιβάλλοντας ιδιαίτερα αυστηρούς όρους ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο ίδιος είπε ότι η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι απώλεια για την Ελλάδα.

Αποκαλυπτική ήταν, όμως, από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων κινήσεων πολιτών που παρενέβησαν στην εκδήλωση, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος αντιμετωπίζει, λόγω περικοπών, αντικειμενικές δυσκολίες να παρακολουθήσει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τον έλεγχο των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Στο ίδιο συνέδριο ο Γ. Μανιάτης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι δικαιολογημένα η κοινωνία είναι καχύποπτη σε αρκετές περιπτώσεις καθώς πολλές εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν βαρύ παρελθόν, ενώ σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο για τις καθυστερήσεις έχει και η Δικαιοσύνη λόγω της αρνησιδικίας και της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων.

Eπίθεση στους κατοίκους 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής «τα έβαλε» με τους κατοίκους που αντιδρούν, λέγοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις που είναι επί της αρχής αντίθετες στις επενδύσεις, ενώ έκανε λόγο για μειοψηφίες που δεν σέβονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Απαντώντας δε στα επιχειρήματα πολιτών ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής θα πληγεί ο τουρισμός, είπε ότι ο πυρήνας των τουριστικών δραστηριοτήτων του νομού δεν βρίσκεται στις Σκουριές.

Ο πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Γουίλιαμ Πεκ αναφέρθηκε στα γεγονότα του Φεβρουαρίου και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης στο εργοτάξιο της Eldorado στις Σκουριές προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα ασφάλειας.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμπφιλντ σχολίασε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και επικαλέστηκε την εμπειρία της Αυστραλίας στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από όπου αντλεί το 20% των εξαγωγών της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, υπεραμύνθηκε της ανάπτυξης εξορυκτικών δραστηριοτήτων ακόμη και κοντά στον αστικό ιστό, λέγοντας ότι στην Ευρώπη, όπως λ.χ. στη Σουηδία, υπάρχουν πολλά μεταλλεία κοντά σε πόλεις, ενώ στη Φινλανδία έχουν παντρέψει το εξορυκτικό αντικείμενο με την τουριστική εκμετάλλευση. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Νότιας Ευρώπης του ομίλου S&B υποστήριξε ότι όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία του στην Ελλάδα (Μήλος, Φωκίδα κ.α.) το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγαλύτερο χάρη στις εξορυκτικές εργασίες. Ο διευθυντής απόδοσης των Ορυχείων της ΔΕΗ Μάριος Λεονάρδος επισήμανε ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιεί την περιβαλλοντική νομοθεσία για να σκοτώνει τις επενδύσεις», ενώ ο Μαρκ Ραχοβίδης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (Euromines), έστειλε μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει «ψωμί» για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στη Βαλκανική χερσόνησο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αναξιοποίητων αποθεμάτων ορυκτών.

 efsyn.gr

Σχολιάστε