My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Λογιστικός ο προϋπολογισμός”

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς “αποτελεί ένα λογιστικό αποτέλεσμα και όχι πολιτικό, χωρίς να δίνει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία του Κιλκίς”, τονίζει η παράταξη Πρωτοβουλία Ευθύνης και Συμμετοχής Αλλά..Ζω, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή της τα εξής:

allazo“Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε ο ετήσιος  προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων του Δήμου Κιλκίς έτους 2015.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα πρόγραμμα δράσης  που δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε δήμο, να αποτυπώσει τις κατευθύνσεις που θέλει να ακολουθήσει στο επόμενο έτος, βάσει του πενταετούς επιχειρησιακού του προγράμματος, εκφράζοντας έτσι και το στίγμα της πολιτικής του βούλησης.
Ένας μηχανισμός που δίνει το δικαίωμα στην διοικούσα αρχή, να χαράξει την δική της πορεία όσον αφορά στην ανάπτυξη του τόπου.
Να σχεδιάσει με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δήμου και των δημοτών.
Να προγραμματίσει δράσεις και έργα, που να σχετίζονται με υποδομές ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους.
Να αποπνέει ένα όραμα ανάπτυξης για τον τόπο και όχι συντήρησης.

Αντί αυτών όμως, η συζήτηση και η ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απλά και μόνο τυπικό χαρακτήρα. Επανειλημμένα  η διοίκηση «έτεινε χέρι συνεργασίας» ζητώντας στήριξη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ωστόσο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου, δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση, δεν είχαμε την ευκαιρία να  διατυπώσουμε καμία απολύτως πρόταση επ΄ αυτού, αφού  συντάχθηκε πριν ακόμα αναλάβουμε στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Επίσης, έχει ήδη περάσει από το Παρατηρητήριο και ουσιαστικά είναι εγκεκριμένος και συγχρόνως δεσμευτικός.

 Ωστόσο εμείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, μαζευτήκαμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να τον «ψηφίσουμε», τηρώντας έτσι το εθιμοτυπικό ίσως, της υπόθεσης. Γιατί άλλος λόγος δεν φαίνεται να υπάρχει που να δικαιολογεί αυτήν την ανούσια πράξη.

Κατά την άποψή μας, ο  οικονομικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει ως στόχο:
Την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος και παροχών, να αποδίδει την οικονομική εικόνα του δήμου, να εμπεριέχει τις έννοιες της ανάπτυξης και της διεκδίκησης, να αποτυπώνει και να αντιμετωπίζει τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών και να το αποδεικνύει στο κλείσιμο του κατά τον απολογισμό.

Αντίθετα αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα, τόσο διαδικαστικά όσο και διεκπεραιωτικά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν:
Ότι ουσιαστικές μεταβολές σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό δεν υπάρχουν.
Η ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, έγινε έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο μελέτης, έρευνας και προτάσεων.

Η δυνατότητα του δήμου στο να διαχειριστεί και να εισπράξει χρήματα περιορίζεται στις τακτικές επιχορηγήσεις και σε προγράμματα ΕΣΠΑ.  Προγράμματα τα οποία καθορίζουν μια πορεία ανάπτυξης, η οποία καμία απολύτως σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται από την έλλειψη βασικών υποδομών και την αποδυνάμωση και κακή λειτουργία των υπηρεσιών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Προγράμματα που καθιστούν τον Δήμο εταίρο και διαμεσολαβητή των μεγαλοπαραγόντων, με κύριο χαμένο τον πολίτη του Δήμου  Κιλκίς. Απτό παράδειγμα ο τομέας της καθαριότητας, σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Εκ των πραγμάτων λοιπόν, μπαίνουν ερωτήματα πολιτικής κατεύθυνσης :

Ψάχνουμε για λύσεις ή υπηρετούμε στόχους αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής πολιτικής;

Διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία προς όφελος των δημοτών που για αυτόν τον λόγο μας εξέλεξαν σ’ αυτήν την θέση ή κωφεύουμε παίζοντας το παιχνίδι της κεντρικής εξουσίας;

Ενημερώνουμε, επαρκώς τους πολίτες, ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι μια απλή διαχείριση των πενιχρών διαθέσιμων πόρων;

Ιεραρχούμε τις ανάγκες του Δήμου; Εξυπηρετούνται άραγε αυτές από τον προϋπολογισμό;

Και πάνω απ’ όλα λέμε την αλήθεια στον λαό;

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς να αντιταχτούμε στην μεθοδευμένη αποδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ενεργοποίηση και την συμμετοχή των πολιτών , θα παραμείνουμε απλοί θεατές στην κατάρρευσή της, εγκλωβισμένοι και αναποτελεσματικοί.

Καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό του Δήμου 2015, για όλους τους παραπάνω λόγους, άλλα κυριότερα γιατί αποτελεί ένα λογιστικό αποτέλεσμα και όχι πολιτικό, χωρίς να δίνει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία του Κιλκίς.”

 

Σχολιάστε