My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κόντρα δήμων με περιφέρειες

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας ζητούν οι δήμοι της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι ΟΤΑ γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

dianomi-trofima-003Το θέμα τέθηκε εκ νέου από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ δήμων και περιφερειών για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ύψους 330 εκατ. ευρώ για άπορους και πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από τις περιφέρειες της χώρας, γεγονός που προκάλεσε εξαρχής τις αντιδράσεις των δήμων, οι οποίοι τονίζουν ότι για τέτοια θέματα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει εμπλοκή της περιφερειακής διοίκησης, ενώ τόσο ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων όσο και ο νόμος του Καλλικράτη αναφέρουν ότι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για την κοινωνική φροντίδα των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από το βήμα χθεσινής ημερίδας στον Βόλο, το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά πώς αυτά τα χρήματα θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να καταθέσει στη Βουλή θέσεις στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, η ΚΕΔΕ ζητά παράταση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Σήμερα οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν περίπου 4.500 κοινωνικές δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε μισό εκατομμύριο πολίτες, ενώ απασχολούν 19.297 εργαζόμενοι. Η πλειονότητα των προγραμμάτων αυτών (Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων κ.ά.) υλοποιούνται μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ πολλά από αυτά εξακολουθούν και υλοποιούνται έως και σήμερα με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους των δήμων.

Σχολιάστε