My Twitter Feed

11 Μαΐου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κριτική σε ν/σ για οικογενειακό δίκαιο

Αυστηρή κριτική στο κατατεθέν νομοσχέδιο και στις εισαγωγικές δηλώσεις του κ Τσιάρα για το οικογενειακό δίκαιο άσκησε, μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας, Ε.  Αγαθοπούλου, κατά την διάρκεια της πρώτης συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η βουλεύτρια επεσήμανε την εκ θεμελίων μετατόπιση του πυρήνα του οικογενειακού δικαίου, από το παιδί στους γονείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός την ομιλία του με τη φράση «επιχειρούμε με αυτό το νομοσχέδιο να δώσουμε την ευκαιρία να έχουν όλοι οι γονείς σχέση με τα παιδιά τους». Αυτή η φράση αποδεικνύει παιδοκεντρικό χαρακτήρα; Σε καμία περίπτωση, πρόσθεσε».

Η βουλεύτρια επεσήμανε επίσης τις παλινωδίες του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το  νομοσχέδιο, την προχειρότητα, την προβληματικότητα που το χαρακτηρίζει, παρά την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προσέλθει στον διάλογο με στόχο μια πραγματική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, προωθώντας παράλληλα την  «κοινή επιμέλεια των τέκνων από τους γονείς τους ΚΑΙ μετά το διαζύγιο, εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το νομοσχέδιο που σας παρέδωσε σχεδόν έτοιμο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019», όπως ανέφερε.

Ως προς τα προσχέδια που διακινήθηκαν, την σύσταση και το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά και το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση, επεσήμανε: «Μας παραδώσατε το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που ο ίδιος είχατε συστήσει στις αρχές του 2020 και μας είπατε: «Μην το κοιτάτε αυτό, τώρα θα σας φέρουν οι συνεργάτες μου το νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε[…] Το νομοσχέδιο, που τελικά βγάλατε σε διαβούλευση και δημιούργησε πληθώρα αντιδράσεων, δεν είχε καμία σχέση με το κείμενο που σας παρέδωσε η ΔΙΚΗ ΣΑΣ νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση περιείχε διατάξεις, οι οποίες μειοψήφησαν στις συζητήσεις της Νομοπαρασκευαστικής. Εάν δεν είναι έτσι, διαψεύστε το.»

Σχετικά με τις αλλαγές που επήλθαν στο τελικώς κατατεθέν νομοσχέδιο, η Ε. Αγαθοπούλου ανέφερε ότι είναι αναγκαστικές και εκ προοιμίου θα γινόταν, δεδομένου ότι ερχόταν σε πλήρη ρήξη με διεθνείς συμβάσεις, εξέθεταν την χώρα διεθνώς και ως εκ τούτου ήταν μονόδρομος. Δεν έχουν ωστόσο κανένα κοινωνικό πραγματικό έρεισμα, τουναντίον θα επιτείνουν  τις αντιδικίες  και τις δικαστικές διενέξεις των γονέων, ενώ «παραμένει ταξικό, παραμένει συντηρητικό, παραμένει γονεοκεντρικό».

Στο τέλος της ομιλίας της έκανε μομφή προς την κυβέρνηση για την πλήρη απουσία από τον διάλογο της Υφυπουργού Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, για τον αποκλεισμό των γυναικείων οργανώσεων από τη διαβούλευση με τον Υπουργό αλλά και από την αυριανή ακρόαση των φορέων και αναφέρθηκε στην δημιουργία κλίματος διχασμού και εκβιασμών στον δημόσιο διάλογο και απειλών σε βάρος όσων διαφωνούν, την ευθύνη των οποίων φέρει απόλυτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η ΝΔ, φέρνοντας στην Βουλή ένα τόσο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο  για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας μικρής αλλά ισχυρής μειοψηφίας.

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να την δείτε εδώ: https://youtu.be/YuNhnVt2wqs

Δελτίο τύπου από Ειρ, Αγαθοπούλου

Σχολιάστε