My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Κρίμσον: Η ισχύς εν τη ενώσει…

Παραγωγοί από το Κιλκίς και άλλες τέσσερις περιοχές της Μακεδονίας συμμετέχουν σε μια πρωτοποριακή συνεργασία που αφορά στη ποικιλία του επιτραπέζιου σταφυλιού Κρίμσον, µε στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος µε ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα µπορεί να αξιώνει κοινή αντιµετώπιση σε επίπεδο τιµολογιακής πολιτικής.

Η συνεργασία 50 περίπου παραγωγών από το Κιλκίς, τη Καβάλα, τη Κρύα Βρύση και τη Βροντού Πιερία είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες εβδοµάδες, με ρόλο καθοδηγητή που θα τους βοηθήσει να ενσωµατώσουν τεχνολογική και οργανωσιακή καινοτοµία στις εκµεταλλεύσεις τους, να έχει αναλάβει η Αµερικανική Γεωργική Σχολή.

«Έχουµε δει µια δυναµική στον τοµέα του επιτραπέζιου σταφυλιού και αποφασίσαµε να τον στηρίξουµε. Έχουµε την τύχη να έχουµε κοντά µας πολύ καλές φυτείες και οµάδες παραγωγών που αξίζουν την επιτήρηση και τη βοήθειά µας, γιατί είναι πρωτοπόροι σε αυτό που κάνουν και θα πάνε το προϊόν µπροστά», εξήγησε στην Agrenda ο γεωπόνος Ηλίας Κάλφας, από το γραφείο στρατηγικών προγραµµάτων της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Οι προαναφερθείσες περιοχές καλλιεργούν σήμερα γύρω στα 1.500–2.000 στρέµµατα, αντιπροσωπεύοντας το σχεδόν 30% της εθνικής παραγωγής Crimson, ενώ ήδη µπαίνουν και νέες φυτείες.

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογική καινοτοµία, ο σχεδιασµός προβλέπει την τοποθέτηση πλειάδας µετεωρολογικών σταθµών στο δίκτυο αµπελιών του προγράµµατος, ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» από πίσω µοντέλα πρόβλεψης ασθενειών, ανάπτυξης της καλλιέργειας και όλα εκείνα που χρειάζονται για την καλύτερη παρακολούθησή τους.

«Επίσης έχουµε να βάλουµε και κάποιες άλλες διατάξεις γεωργίας ακριβείας, που έχουν να κάνουν µε δίκτυα αυτοµατοποιηµένων παγίδων, µε υπέρυθρες κάµερες µε τις οποίες θα µπορούµε να διαγνώσουµε νωρίς µια προσβολή, πριν εκδηλώσει συµπτώµατα, ώστε να µπορούµε να κάνουµε παρεµβάσεις έγκαιρες. Το ίδιο θα γίνεται και για µια πιθανή αδυναµία του πρέµνου», γνωστοποίησε ο κ. Κάλφας.

Η συνεργασία έχει αρχίσει και «τρέχει» εδώ και λίγες εβδοµάδες, υπό τον τίτλο «Small Farm Adoption» που µεταφράζεται ως υιοθεσία µικρών εκµεταλλεύσεων και θα έχει συνολική διάρκεια τρία χρόνια. Πρόθεση της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι σε επόµενο στάδιο στο πρόγραµµα να ενταχθούν κι άλλοι παραγωγοί, πέραν των 40-50, που µετέχουν στην πρώτη φάση.

Σχολιάστε