My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Κούρσα για δύο

Του Χρήστου Μαχαίρα.


Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την πρωθυπουργική του θητεία έχοντας µπροστά του καθαρό διάδροµο, χωρίς εκλογικές εµπλοκές και πολιτικά απρόοπτα: η αυτοδυναµία που διασφάλισε και το ισχυρό εκλογικό ποσοστό που διαθέτει του παρέχουν τη δυνατότητα να εφαρµόσει το σχέδιο που έχει κατά νου σε συνθήκες υψηλής κοινοβουλευτικής και πολιτικής νοµιµοποίησης.

Προφανώς, η διακυβέρνηση δεν θα είναι περίπατος. Ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν θα έχει να αντιµετωπίσει µόνο τις απαιτήσεις των δανειστών, που έχουν ήδη προϊδεάσει για τις διαθέσεις τους, αλλά να ικανοποιήσει και τις προσδοκίες που έθρεψαν τόσο οι εξαγγελίες για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις όσο και η προαναγγελία ενός επενδυτικού big bang που, κατά την αφήγηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονοµία.

Το κυριότερο είναι, ωστόσο, ότι ο νέος πρωθυπουργός θα κληθεί να ισορροπήσει πάνω στη λεπτή κλωστή που συνδέει την Κεντροδεξιά των κοινωνικών ισορροπιών µε τη ∆εξιά των νεοφιλελεύθερων δογµάτων. Αν παραδοθεί στη δεύτερη και προσχωρήσει σε πολιτικές αποδόµησης του κοινωνικού κράτους -άρα διεύρυνσης των κοινωνικών ρηγµάτων που δηµιούργησε η κρίση- τα προβλήµατα δεν θα αργήσουν να κάνουν την εµφάνισή τους στον πολιτικό ορίζοντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν τρέχει µόνος σ’ αυτή την κούρσα που ξεκινά σήµερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει ηττηµένος τα κλειδιά του Μαξίµου, όχι όµως ταπεινωµένος, όπως προεξοφλούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Το αντίθετο. Εχοντας διασφαλίσει ένα εξαιρετικά ισχυρό εκλογικό ποσοστό, διαµηνύει στους θιασώτες της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» ότι το σενάριο που ήθελε τον ίδιο και το κόµµα του να σβήνουν ως πολιτικοί κοµήτες µέσα στο νέο σκηνικό, βρίσκεται ήδη στους… καταστροφείς εγγράφων.

Ούτως ή άλλως, η πρόκληση µετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόµµα-κορµό του προοδευτικού πόλου ήταν πάνω στο τραπέζι. Το εκλογικό αποτέλεσµα δίνει πλέον άλλη υπόσταση στο εγχείρηµα της Προοδευτικής Συµµαχίας, επιτρέποντας στον Τσίπρα να ολοκληρώσει τον κύκλο µετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από κόµµα διαµαρτυρίας σε πολιτικό φορέα της κυβερνώσας Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.

Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε