My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κορύφωση αποκριάτικων εκδηλώσεων

Στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου αναβιώνει στην πλατεία Ειρήνης το έθιμο του Καλόγερου από τον πολιτιστικό σύλλογοι του Βαπτιστή.

Ένα έθιμο με ρίζες πανάρχαιες που χάνονται στο βάθος του χρόνου, λάβαινε χώρα στη Βιζύη της Θράκης και μας το περιγράφει με το μοναδικό του τρόπο, ο ποιητής Γεώργιος Βιζυηνός. Βασικά χαρακτηριστικά του εθίμου είναι η σεξουαλική ελευθεριότητα και οι ατομικές μεταμφιέσεις.

Όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν την κατάλληλη αμφίεση. Τα κορίτσια φορούσαν τις πιο κομψές γυναικείες φορεσιές, η Μπάμπω με γερασμένο πρόσωπο, φτωχικά και ατημέλητα φορέματα, έχει κροκιδένια μαλλιά και καμπουρίτσα στη ράχη, οι Κατσίβελοι με κουρελιάρικα ρούχα και μουτζουρωμένοι (παμπόνηροι σκανδαλιάρηδες και πειρακτικοί), οι Ζαπτιέδες ντυμένοι σαν άνθρωποι του νόμου και αρματωμένοι.

Οι Καλόγεροι πρέπει να φροντίσουν ξεχωριστά την παράξενη ενδυμασία τους  κι άγρια εμφάνισή τους, με προβιές από λύκους, ζαρκάδια, αλεπούδες. Φορούν ψηλό κι οξυκόρυφο καπέλο, μάσκα, βαθιά γενειάδα και στη μέση κρεμούν τρία-τέσσερα κουδούνια.


Σαν ιδιαίτερα σύμβολα των δύο Καλόγερων, ο Βιζυηνός αναφέρει το δοξάρι για τον πρωταγωνιστή και τον φαλλό (μακρουλό ξύλο που στρογγύλευε στην άκρη και θυμίζει το σύμβολο της ανδρικής γονιμότητας) για τον δευτεραγωνιστή.


Το λαικό δρώμενο αρχίζει με μουσική που παίζουν η γκάιντα, η Θρακική λύρα και το βαρύ λαικό νταούλι με βίτσα. Παίζοντας μια αμίμητη παντομίμα οι δύο Καλόγεροι, με πειράγματα και πολλά κωμικά στοιχεία, επισκέπτονται τα σπίτια για την καλή σοδειά, το «μπερεκέτι».

Αποκριάτικο Πάρτι

Την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, θα έχουμε το αποκριάτικο πάρτι στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου στο Κιλκίς, με μουσική, χορό και τρελό κέφι. ‘

Ενας δεξιοτέχνης DJ, κλόουν και εκπλήξεις θα σας παρασύρουν στο ρυθμό του καρναβαλιού.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Στις 11.30 το πρωί συγκέντρωση καρναβαλιών στην πλατεία Ειρήνης για να ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση !

Οι “Μασκαράδες με καπέλα” θα ξεκινήσουν την παρέλαση στις 12 με διαδρομή επί της 21ης Ιουνίου προς Πάρκο-κήπος. Το συγκρότημα κρουστών Aidos θα συνοδεύει μουσικά τους καρναβαλιστές που είναι πολλοί και γνωστοί όπως μασκαράδες από το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης, το ΚΔΑΠ, τον Περιβαλλοντικό σύλλογο, τους Δρομείς Υγείας, τον σύλλογο Άνω Αποστόλων, τον πολιτιστικό σύλλογο Δροσάτου και Γαλλικού, το ΚΔΑΠ Αλέξανδρος, ο γυμναστήριο kinesis, το γυμναστήριο Yoga pilates, από τον Ιππικό Όμιλο Κιλκίς, από το ΜΟΚ, από τον αθλητικό σύλλογο Αίας, τον αθλητικό σύλλογο Άθλος και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το παραδοσιακό καστανιώτικο καρναβάλι που μετά από μερικά χρόνια απουσίας έρχεται δυναμικά στο επίσκεψη στο Κιλκίς!!!!

Έκπληξη θα αποτελέσουν τα άρματα του συλλόγου ¨Άθλος” , του ιππικού “Ράντζο”, του συλλόγου μοτοσυκλετιστών ΜΟΚ και του συλλλόγου των Καστανιών.

Την παρέλαση θα ακολουθήουν καλλιτεχνικές και αθλητικές παρουσιάσεις από Γυμναστήρια της πόλης και βραβεύσεις!

Σχολιάστε