My Twitter Feed

2 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοντά στα άλλα και …γρίπη πτηνών! -

Σάββατο, 2 Απριλίου, 2022

ΚΚΕ: Καλώς ήλθε το δολάριο! -

Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2022

ΚΚΕ: Επίσκεψη Στολτίδη σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2022

Σύσκεψη για τρόφιμα – αγορά -

Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2022

Δωρεά υλικού σε δομές υγείας -

Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2022

Ρεύμα: Βοήθεια για επανασύνδεση -

Τετάρτη, 30 Μαρτίου, 2022

Αναβλήθηκε η δίκη των “έξι” -

Τετάρτη, 30 Μαρτίου, 2022

“Με αυξημένες τιμές το Πάσχα” -

Τετάρτη, 30 Μαρτίου, 2022

Κοντά στα άλλα και …γρίπη πτηνών!

H παρουσία της γρίπης των πτηνών έχει επιβεβαιωθεί πια και στο νομό Κιλκίς, αφού έχει χτυπήσει αργυροπελεκάνους στη Λίμνη Δοϊράνη.

Πρόκειται για γρίπη των πτηνών τύπου Α και υπότυπου Η5Ν1, η οποία σήμανε συναγερμό στην Αντιπεριφέρεια, με αποτέλεσμα να εκδοθεί επείγουσα ανακοίνωση για ενημέρωση πτηνοτρόφων και κατόχων οικόσιτων πουλερικών.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κιλκίς εφιστά την προσοχή στην πιστή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

Στις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν:

  • τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς, περιφραγμένους χώρους,
  • την κάλυψη των ανοιγμάτων των ορνιθώνων με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά,
  • το διαχωρισμό της εκτροφής νησσών και χηνών από άλλα πουλερικά,
  • τον καλό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι και νερά που να προσελκύουν τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά,
  • τη χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά,
  • τον περιορισμό στο ελάχιστο του χρόνου επαφής των ατόμων στην εκτροφή με τα πτηνά σε περίπτωση υποψίας της νόσου,
  • τη μη απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο,
  • τον καθαρισμό και την αντισηψία των χεριών των ατόμων που αχολούνται με τη φροντίδα των πουλερικών, τον καθαρισμό και την απολύμανση των υποδημάτων σε δοχεία με κοινά απολυμαντικά (τα οποία ανανεώνονται τακτικά) πριν την είσοδο και την έξοδο από τον ορνιθώνα.

Στην ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας αναφέρονται και τα εξής:

Επαναλαμβάνεται ότι, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οι πτηνοτρόφοι συστηματικών εκτροφών πρέπει να τηρούν πιστά τα μέτρα βιοασφάλειας και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της υπ’αρ.258971/26-8-2008 (Β΄1785) Απόφασης του ΥΠΑΑΤ “Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών” όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφύλακες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες).

(τηλ. Επικοινωνίας:
Τμ.Κτην/κης ΠΕ Κιλκίς: 2341353340, 2341353347, 2341353348, 2341353350
Γραφείο Κτηνιατρείο Αξιούπολης: 2343031378

Σχολιάστε