My Twitter Feed

10 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινό υπόμνημα για φωτοβολταϊκά -

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναμετάδοση του ΔΣ Κιλκίς -

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, 2021

«Στη μάχη δεν περισσεύει κανείς» -

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2021

7 ειδικευμένοι στα νοσοκομεία μας -

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021

Φεστιβάλ ΚΝΕ και φέτος στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021

Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ για συλλαλητήριο -

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2021

Σοκ από τα 47 κρούσματα σε Κιλκίς -

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2021

ΚΚΕ: Συναντήσεις για τα σχολεία -

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2021

Κοινό υπόμνημα για φωτοβολταϊκά

Κοινό υπόμνημα με θέμα τα φωτοβολταϊκά απέστηλαν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωποι φορέων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανό.

Με το υπόμνημα ζητείται “η παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και να αποφευχθεί η πραγματοποίηση οποιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας η οποία ακυρώνει την αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική του πρωτογενούς τομέα στο νομό Κιλκίς”.

Το υπόμνημα, το οποίο διαμορφώθηκε έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο και απεστάλη σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, υπογράφουν,

  • η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλουο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Γεώργιος Φραγγίδης
  • ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης
  • ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτριος Κυριακίδης
  • ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης
  • η πρόεδρος της Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς , Χρύσα Καρυπίδου
  • ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων του Δήμου Κιλκίς, Αλέκος Σημαιοφορίδης
  • ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων του Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης

Το υπόμνημα

“Κύριε Υπουργέ,

Η σταθερά αυξανόμενη εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε κοινόχρηστες και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό μας καθώς τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μίας ανελέητης “επίθεσης” οικονομικών συμφερόντων που επιχειρούν να μετατρέψουν τις δημόσιες εκτάσεις του νομού μας σε “εργαλεία” κέρδους , απειλώντας, ταυτόχρονα, την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική προοπτική του τόπου μας.

Μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικές γαίες, χιλιάδες στρέμματα με χωράφια που επί χρόνια καλλιεργούν γεωργοί, αλλά και βοσκότοποι ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εξασφάλιση επιδοτήσεων, βρίσκονται στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στηρίζουμε και συμφωνούμε απόλυτα την ανάγκη ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για μία βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνεται με σωστό σχεδιασμό και ορθή χωροθέτηση που δεν θα ανταγωνίζεται άλλους φυσικούς πόρους και την πρωτογενή παραγωγή.

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι η ασκούμενη πολιτική – να ενοικιάζονται εκ μέρους του Δημοσίου αφειδώς βοσκότοποι σε εταιρείες εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, δεδομένης της απαραίτητης ύπαρξης βοσκότοπου για την απρόσκοπτη άσκηση της εν λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας για την καταβολή επιδοτήσεων.

Η σημερινή εικόνα της προαναφερθείσας πολιτικής δημιουργεί και το εύλογο ερώτημα γιατί το ενοίκιο που οφείλει να καταβάλλει μια εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκού για ενοικίαση ιδιωτικής γης να είναι εικοσαπλάσιο του ενοικίου που καταβάλλει μια ίδια εταιρεία στο Δημόσιο για ενοικίαση βοσκοτόπου.

Οι συμπολίτες μας του νομού Κιλκίς, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον γεωργο-κτηνοτροφικό τομέα, διαπιστώνουν με έκπληξη την εξελισσόμενη πράσινη ανάπτυξη να προκαλεί την υποανάπτυξη των ίδιων και των οικογενειών τους. Κάτι, που αδικεί τις ΑΠΕ και θα στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους.

Την τελευταία διετία έχουμε, επανειλημμένα, απευθυνθεί στα συναρμόδια Υπουργεία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια εκτάσεων βοσκοτόπων και κατ’ επέκταση εισοδήματος των κτηνοτρόφων, στον ήδη ελλειμματικό – από βοσκότοπους – νομό μας. Θεωρήσαµε ότι θα βρούμε “ευήκοα ώτα”, όμως, διαψευστήκαμε καθώς βλέπαμε δημόσιες εκτάσεις – με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – να γίνονται σημεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Οι βασικοί κίνδυνοι από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων που ναρκοθετούν την τοπική ανάπτυξη έγκεινται:

-στο μαρασμό της κτηνοτροφίας εξαιτίας της ελλειμματικής χρήσης γης σε βοσκοτόπους. Δυνατότητα ενοικίασης των βοσκοτόπων για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ξεκάθαρα απώλεια εκτάσεων βοσκής και κατ΄ επέκταση οικονομική αφαίμαξη για τους κτηνοτρόφους καθώς προαπαιτούμενο για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης είναι η δήλωση βοσκήσιμης γης στο ΟΣΔΕ.

-στη δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα που επηρεάζεται δυσμενώς από τις ΑΠΕ με τους αγρότες να στερούνται το ζωτικό χώρο των κοινόχρηστων εκτάσεων για τις αγροτικές τους καλλιέργειες

-στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και της αλλοίωσης του φυσικού τοπίου στην απεραντοσύνη της θέας πάρκων από τσιμέντο και σίδερα.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να τεθούν αρμοδίως και να συμφωνηθούν κανόνες:

-Στη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών με μέγιστο όριο κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ανά αγρόκτημα

-Στην εξαίρεση των κοινόχρηστων και βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις για ΑΠΕ

-Την υλοποίηση έργων βελτίωσης στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αδειοδοτούνται απρόσκοπτα τα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης (με τη μέθοδο του net metering). Τα έργα αυτά θα διευκολύνουν, πλην των άλλων, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων που θα λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου, εξυπηρετώντας τον στόχο για γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Με τη σημερινή κατάσταση του δικτύου διανομή στο νομό μας έχει σταματήσει η έγκριση όρων σύνδεσης Φ/Β ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, επαγγελματιών ή μη, με συνέπεια να δημιουργείται η εντύπωση ότι, τα πλεονεκτήματα από τον ήλιο είναι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες που αντέχουν στη συγχρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής (π.χ. υποσταθμοί) για την εγγυημένη σύνδεση των δικών τους Φ/Β στο δίκτυο διανομής.

-Στην αποτελεσματική εποπτεία των φωτοβολταϊκών σταθμών ως προς τη χωροθέτηση και τον έλεγχο του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος

-Στην εξειδικευμένη ενημέρωση των αιρετών, των εμπλεκόμενων φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την πρόοδο των ΑΠΕ και τη ροή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτάρκειας.

Διεκδικούμε τον στοιχειώδη σεβασμό της τοπικής κοινωνίας, μέσω της ενδυνάμωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η γνώμη της τελευταίας, για τις επιπτώσεις της κάθε επένδυσης σήμερα έχει μόνον τυπικό χαρακτήρα εξαιτίας αφενός των ασφυκτικών προθεσμιών εντός των οποίων καλείται να διατυπώσει άποψη και, αφετέρου, του γνωμοδοτικού χαρακτήρα των σχετικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων που σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία των αρμοδίων οργάνων των Δήμων.

Ζητάμε την παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και να αποφευχθεί η πραγματοποίηση οποιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας η οποία ακυρώνει την αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική του πρωτογενούς τομέα στο νομό Κιλκίς, αλλά και εν γένει που δεν λαμβάνει υπόψη και δεν υλοποιείται με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.”

Σχολιάστε