My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΚΚΕ: Ερώτηση για Κήπο Κρουσίων

OLYMPUS DIGITAL CAMERATι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση “για την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων”, ρωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, αναφέρουν για τον Κήπο τα εξής:

“Με τη δημιουργία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων έγινε προσπάθεια για τη διατήρηση με επιστημονικό τρόπο των αυτοφυών ειδών της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Οι εγκαταστάσεις του Κήπου αποτελούνται από τα φυτώρια και τα εργαστήρια αξιοποίησης της αυτοφυούς χλωρίδας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, και το ζωντανό μουσείο (ΒΒΚΚ και Κήπος των Αισθήσεων), στην Ποντοκερασιά Κιλκίς σε έκταση 310 στρεμμάτων. 

Το έργο υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Γεωργίας. 

Σκοπός του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου είναι μεταξύ άλλων και η προστασία φυσικών οικοσυστημάτων που περιλαμβάνουν τις πέντε βασικές ζώνες βλάστησης της Ελλάδας και δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και μελέτη φυτών που υπάρχουν μόνο στα Βαλκάνια. Ενώ σημαντική είναι και η καλλιέργεια διαφόρων ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της βαλκανικής χλωρίδας. 

Να σημειωθεί ότι ο ΒΒΚΚ συνδυάζει δύο εκπαιδευτικούς ρόλους: α) αυτόν της βοτανικής ξενάγησης και ερμηνείας των πληροφοριών που αφορούν τη χλωρίδα, τόσο στην Ποντοκερασιά -στον Κήπο των Αισθήσεων και στο Βοτανικό Κήπο- όσο και στη Θέρμη -στο Κέντρο Έρευνας και τον Κήπο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης- και β) αυτόν της οργάνωσης ευρύτερων περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων σχετικών με την προστασία της Βαλκανικής χλωρίδας, τη μελέτη της, τη διατήρηση και την αξιοποίηση της. 

Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2003 και από τότε εφαρμόστηκαν ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σπουδαστές και φοιτητές, αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το διάστημα 2002 – 2008, τουλάχιστον 172 σχολεία των Π.Ε. Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Χαλκιδικής, Σερρών και περισσότεροι από 7.366 μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν οργανωμένα στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου της Θέρμης και στο ΒΒΚΚ και συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

Επίσης Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Καβά–λας, όπως επίσης και το ΙΕΚ Θέρμης συνεργάστηκαν μέσα στα δέκα χρόνια στέλνοντας τους φοιτητές τους να επισκεφτούν τον Κήπο, να πραγματοποιήσουν τις διπλωματικές εργασίες ή τις πρακτικές ασκήσεις τους. 

Στο χρονικό διάστημα 2001-2008, πραγματοποιήθηκε επίσης αυτόνομη επίσκεψη στο ΒΒΚΚ τουλάχιστον 18.000 ατόμων με οργανωμένη ξενάγηση από εξειδικευμένο προσωπικό του ΒΒΚΚ. 

Να τονισθεί όμως ότι έως σήμερα δεν υπάρχει θεσμικό καθεστώς διαχείρισης, χρηματοδότησης και λειτουργίας του ΒΚΚ, ενώ οι εργαζόμενοι στο έργο αυτό εργάστηκαν σε συνθήκες ομηρείας και καθεστώς ανασφάλειας. Οι συμβάσεις του προσωπικού ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει απομείνει μόνο ένας εργαζόμενος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Βοτανικός Κήπος. Έτσι κάθε μέρα που περνάει, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι φθορές να είναι ανεπανόρθωτες και η συντήρηση των φυτών και των εγκαταστάσεων ανύπαρκτη.” 

Σχόλια
One Response to “ΚΚΕ: Ερώτηση για Κήπο Κρουσίων”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Μέχρι να αποφασίσουν εκεί κάτω οτι κάτι επί τέλους πρέπει να γίνει για να σωθούν και αξιοποιηθούν οι δύο κήποι που αποτελούν τα στολίδια και δυό σημαντικότατους πόλους έλξης επισκεπτών στο Κιλκίς, ας επιληφθούν οι τοπικοί αρμόδιοι για τον καθαρισμό της (κίτρινης) ταμπέλας σήμανσης της κατεύθυνσης για το βοτανικό κήπο Κρουσσών στον κόμβο Μαυρονερίου. Η ταμπέλα αυτή είναι χρόνια μουτζουρωμένη και δυσανάγνωστη. Δείχνει, δυστυχώς, πόσο και οι ίδιοι οι κιλκισιώτες έχουν ξεχάσει τον κήπο-στολίδι του τόπου τους.

Σχολιάστε