My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΚΚΕ: Επιτεύγματα στο σοσιαλισμό

Η Τ.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ και το Τ.Σ. Κιλκίς της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν την Κυριακή 3-9-2017, εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου της ΚΕ του ΚΚΕ «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης στο σοσιαλισμό». Η παρούσα έκδοση όπως και πολλές άλλες είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η Ρία Αλτιπαμαρκίδου γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Κιλκίς της ΚΝΕ, άνοιξε την παρουσίαση λέγοντας: «Αυτή η μπροσούρα, αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς,  δεν μπορεί να χωρέσει το μέγεθος των επιτευγμάτων του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, τα ιστορικά άλματα προόδου της ανθρωπότητας που συντελέστηκαν με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.  Αποτελεί μια μικρή εισαγωγή για να αρχίσει να ψάχνει, να αναζητά η νέα γενιά την αλήθεια για την προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, τον αιώνα που πέρασε.

Αξίζει να διαβαστούν και να διαδοθούν όλες αυτές οι εκδόσεις από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, από τους πρωτοπόρους εργάτες αγωνιστές που δίνουν μαζί μας τη μάχη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στους νέους των επαγγελματικών σχολών, από κάθε άνθρωπο καλής θέλησης που δεν συμβιβάζεται με το άδικο, την εκμετάλλευση και συνειδητοποιεί ότι η βαρβαρότητα που ζούμε δεν μπορεί να είναι το μέλλον για μας και τα παιδιά μας.»

Αναφέρθηκε επίσης στην αντικομμουνιστική υστερία με αφορμή το συνέδριο στην Εσθονία σημειώνοντας: «Η αντικομμουνιστική σύναξη στην Εσθονία δεν αποτελεί κάποια είδους παρέκκλιση από τις αρχές της ΕΕ, από τις οποίες λοξοδρόμησε όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπως και η Εσθονία οι κομμουνιστές διώκονται, την ίδια στιγμή αποδίδονται τιμές στους συνεργάτες των ναζί. Χτυπούν τους κομμουνιστές γιατί είναι φορείς της διεξόδου από τη σαπίλα του καπιταλισμού. Χτυπούν, γιατί ξέρουν ότι ο καπιταλισμός είναι το ξεπερασμένο σύστημα που μόνο φτώχεια και πολέμους γεννά. Ξέρουν πως το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός ο οποίος θα έρθει με την πάλη των λαών και αυτή τη φορά οριστικά χωρίς τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ειρήνη Χατζή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «το σοσιαλιστικό σύστημα του 20ού αιώνα επιχείρησε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του ανθρώπινου πολιτισμού, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Απέδειξε την ανωτερότητά του, τα τεράστια πλεονεκτήματα για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων.

Η σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα που ξεκίνησε με τον Κόκκινο Οκτώβρη απέδειξε ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να πραγματοποιήσει επαναστάσεις και να επικρατήσει, να νικήσει σε μια μόνο χώρα ή και σε ομάδα χωρών. Απέδειξε ότι δεν είναι ουτοπία, οικοδομήθηκε για δεκαετίες».

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση που έκανε εφικτή την πραγματοποίηση όλων των υπολοίπων έπειτα από την Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν η επαναστατική εργατική εξουσία, η δικτατορία του προλεταριάτου ως κράτος που εξέφραζε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας των εκμεταλλευομένων και όχι της κοινωνικής μειοψηφίας των εκμεταλλευτών».

Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά με στοιχεία τα άλματα που συντελέστηκαν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην ΕΣΣΔ, στις επιστήμες, στην Παιδεία, στην προστασία της Υγείας και της Μητρότητας, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στις κατακτήσεις των γυναικών.

Έκλεισε την παρουσίαση λέγοντας:

«Η οργάνωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και οικονομίας, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών. Σε αυτή τη βάση, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα, αξιοποιούνται με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Ανάγκες που στην πορεία αναπτύσσονται και διευρύνονται.

Το ΚΚΕ αντλεί διδάγματα από τη μελέτη της πείρας από την υλοποίηση της εργατικής επαναστατικής εξουσίας. Με βάση αυτή την πείρα και τη μελέτη έχει διαμορφώσει την προγραμματική του αντίληψη για το σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία. H κριτική μας προσέγγιση, σχετικά με τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο και τη συμμετοχή, δεν έχει καμία σχέση με την αστική και οπορτουνιστική πολεμική για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην EΣΣΔ.

Επομένως, τιμάμε τη μεγάλη αυτή επέτειο με ένταση προσπαθειών, για τη δημιουργική αφομοίωση της πείρας του Οκτώβρη, στα ουσιώδη ζητήματά της, για να καθορίσουμε και να επανακαθορίσουμε την πορεία μας “στο δρόμο που χαράχτηκε” πριν από έναν αιώνα. Δεν τιμάμε γενικά και δεν υπερασπιζόμαστε την Οχτωβριανή Επανάσταση ως ένα ιστορικό γεγονός που ξεπεράστηκε, αλλά πάνω από όλα, τιμάμε και υπερασπιζόμαστε τα διδάγματά της ως κληρονόμοι και συνεχιστές στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης αυτής εποποιίας προς το μέλλον».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Η κεντρική εκδήλωση στο Κιλκίς είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη στις 7:00 μ.μ. στην Πλατεία Ειρήνης Κιλκίς.

Δελτίο τύπου από ΚΚΕ

Σχολιάστε