My Twitter Feed

22 Οκτωβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΚΚΕ: Δώστε λεφτά για τη Παιδεία -

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022

Ψηφιακό το Σπήλαιο με 3,3 εκατ.! -

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022

Παιονία: Καμπανάκι για τη Παιδεία -

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2022

ΕΛΜΕ: Καλύψτε επιτέλους τα κενά -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

Συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

Κυριακίδης: Για τα έργα της ΔΕΥΑΚ -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

Σοβαρές ελλείψεις στην Ειδ. Αγωγή -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

Απόγνωση καστανοπαραγωγών -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

ΚΚΕ: Δώστε λεφτά για τη Παιδεία

Η πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις σχολικές υποδομές, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, παραθέτοντας σειρά θεμάτων που χρήζουν άμεσα λύσης, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί ερωτώνται τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  1. – Για την κατασκευή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, του 14ου Νηπιαγωγείου Κιλκίς, του 4ου Γυμνασίου Κιλκίς, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου και του 2ου Γυμνασίου Πολυκάστρου στην Π.Ε. Κιλκίς, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών εκπαίδευσης με 100% κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ.

  2. – Για να κατασκευαστούν σε όλα τα σχολεία – τόσο των πόλεων όσο και των χωριών – της Π.Ε. Κιλκίς αίθουσες για εργαστήρια, βιβλιοθήκες, εκδηλώσεις, γυμναστήρια.

  3. – Για την άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς και Παιονίας ώστε, με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, να είναι δυνατό να γίνονται άμεσα εργασίες επισκευής και συντήρησης των σχολείων της Π.Ε. Κιλκίς.

Στην ερώτησή τους οι δυο βουλευτές αναφέρουν και τα εξής:

“Η πολιτική υποχρηματοδότησης της παιδείας που ακολουθείται τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στις σχολικές υποδομές και τη σχολική στέγη.

Ειδικά για την Π.Ε. Κιλκίς, είναι γνωστό ότι η υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, οδηγούν μια σειρά έργων συντήρησης και επισκευών των σχολείων, να καθυστερούν χαρακτηριστικά, ακόμα και για μήνες. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές, που καλούνται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, επιβαρυνόμενοι οικονομικά οι ίδιοι οι γονείς, να προβαίνουν σε εργασίες για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. Επιπλέον, τα στοιχεία για τη σχολική στέγη στην Π.Ε. Κιλκίς επιβεβαιώνουν την ανάγκη κατασκευής και νέων σχολικών κτηρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

Το τελευταίο σχολείο που κατασκευάστηκε στην ΠΕ Κιλκίς ήταν πριν από μία δεκαετία, ενώ το 1/3 των σχολείων έχουν ηλικία άνω των 40 ετών.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σχολεία που για να λειτουργήσουν αξιοποιούν υπόγειες αίθουσες, ακόμα και αίθουσες χωρίς παράθυρα, λυόμενες κατασκευές που μόνο προσωρινές δεν αποδείχτηκαν, που αλλάζουν τη χρήση χώρων (π.χ. αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, διαδρόμους κ.ά.) για να εξασφαλιστεί χώρος για αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα σχολεία της Π.Ε. Κιλκίς δεν διαθέτουν γυμναστήριο, αίθουσες εργαστηρίων, αίθουσα βιβλιοθήκης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – εκδηλώσεων, ολοημέρου κτλ., ενώ συχνά οι αυλές των σχολείων είναι μικρές και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές (π.χ. γήπεδα, παιδικές χαρές, υποδομές για παιδαγωγικές δραστηριότητες).

Δεν είναι, ακόμα, λίγες οι περιπτώσεις τμημάτων με 23, 25 και 27 μαθητές, που τα παιδιά στριμώχνονται κυριολεκτικά για να χωρέσουν στις αίθουσες. Το ζήτημα της έλλειψης χώρων και αιθουσών και των πολυπληθών τμημάτων αφορά κύρια τις πόλεις του Κιλκίς και του Πολυκάστρου.

Στο Κιλκίς είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί νέο Δημοτικό Σχολείο (10ο Δ.Σ. Κιλκίς) και νέο Γυμνάσιο (4ο Γυμνάσιο Κιλκίς) τόσο για την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων / σχολείων, όσο και γιατί είναι πλέον αναγκαίο να κατασκευαστούν σχολεία που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Όπως είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί και το 14ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς, το οποίο από την έναρξη της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, λειτουργεί σε κατάστημα πολυκατοικίας.

Στο Πολύκαστρο είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί νέο Γυμνάσιο (2ο Γυμνάσιο Πολυκάστρου), με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο μαθητικός πληθυσμός και στο 1ο Γυμνάσιο Πολυκάστρου οι μαθητές πλέον δεν χωράνε. Είναι ενδεικτικό ότι από πέρσι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μεταφορά κάποιων τμημάτων σε αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το Γυμνάσιο.

Απαραίτητο επίσης είναι να κατασκευαστεί και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου, το οποίο αν και έχει ιδρυθεί στα χαρτιά (με ΦΕΚ από το 2017), επιβεβαιώνοντας τις αυξημένες ανάγκες, ακόμα δεν έχει προχωρήσει στο παραμικρό η διαδικασία κατασκευής του.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς, έχει αναδείξει το ΚΚΕ και στην βουλή με σχετικές Ερωτήσεις (αρ. πρωτ. 6708/04.07.2016, 2045/15.12.2016).

Αν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως για την ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη των μαθητών νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας, εκτός από το ίδιο το περιεχόμενο των μαθημάτων, την ανάγκη να υπάρχει όλο το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές, μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα, γυμναστήρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και ολοημέρου, καθώς και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση των σχολείων.

Σχολιάστε