My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Απροστάτευτοι οι αγρότες

Για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε το πόσο απροστάτευτοι είναι από την πολιτεία οι αγρότες, τονίζει η ΚΟ Κεντρ. Μακεδονίας του ΚΚΕ μ` αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν απ` τη πρόσφατη θεομηνία που έπληξε περιοχές της Περιφέρειάς μας, μεταξύ των οποίων κι αυτή των Μουριών.

xalaziΣτην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι “πολυδιαφημισμένα συστήματα προστασίας δεν λειτούργησαν για μια ακόμη φορά” με αποτέλεσμα τη “μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών” που επλήγησαν.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Για μια ακόμη φορά και με αφορμή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς (παρατεταμένες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις) αναδείχτηκε το πόσο απροστάτευτοι είναι από την πολιτεία οι αγρότες της Κ.Μακεδονίας, όπως και όλης της χώρας, για τις παραγωγές τους.

Πολυδιαφημισμένα συστήματα προστασίας δεν λειτούργησαν για μια ακόμη φορά και χιλιάδες στρέμματα με χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων καταστράφηκαν και έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής. Η πολυδάπανη εγκατάσταση αντιχαλαζιακών διχτυών με κόστος και πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα για τον ίδιο τον παραγωγό, είναι πέρα από κάθε συζήτηση για ένα αγρότη, που δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος της καθημερινής διαβίωσης της οικογένειάς του ( χαράτσια, λογαριασμοί, κλπ. ). Η δε εναέρια αντιχαλαζική προστασία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ( ΕΛΓΑ ), που θα προστάτευε καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κ.Μακεδονία, προβλέπεται σύμφωνα με την καθυστερημένη κατά 9 μήνες ανανέωση της σχετικής σύμβασης να λειτουργήσει … πριν τον Οκτώβρη!

Και όλα αυτά παρά το αποθεματικό, που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα «χαρατσώνοντας» με υπέρογκα ασφάλιστρα τους αγρότες της περιοχής στους οποίους οφείλει ακόμη αποζημιώσεις για βεβαιωμένες καταστροφές από παγετό-ακαρπία και χαλαζοπτώσεις της περσινής και προηγούμενων χρόνων.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά της Κ.Μακεδονίας και όλης της χώρας, είναι δραματική.

Όλες οι πρόσφατες ενέργειες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για το ζήτημα των ζημιών και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης εκτίμησης του συνόλου αυτών των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ( κατάθεση Αναφορών Αγροτικών Φορέων, Επίκαιρες Ερωτήσεις ), είναι η αυτονόητη υποχρέωση ανάδειξης του μεγέθους των καταστροφών, που καθιστούν αδύνατη την ίδια την επιβίωση των μικρών αγροτικών νοικοκυριών της περιοχής, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Καλούμε τους πληγέντες αγρότες της Κ.Μακεδονίας να μην επαναπαυτούν στις «διαβεβαιώσεις», που θα λάβουν από κυβερνητικά χείλη όπως και μέχρι σήμερα τις ελάμβαναν  χωρίς αντίκρισμα για την αποζημίωση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουν  σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους, τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και όλων, διαχρονικά, των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.”

Σχολιάστε