My Twitter Feed

8 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αγωνία για τη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Ενημέρωση για δρόμο σε Παιονία -

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, 2021

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Αγωνία για τη μονάδα αποβλήτων

(Βίντεο) Η αγωνία του λαού του Κιλκίς για τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων και τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων στο Σταυροχώρι και η απόφαση να αντισταθούν στην υλοποίηση αυτών των επιχειρηματικών σχεδιασμών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης μαζί με στελέχη της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της περιοδείας τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σταυροχωρίου, Γ. Αρβανιτίδη, με τον δήμαρχο Κιλκίς, Δ. Κυριακίδη, με τον αντιπεριφερειάρχη Α. Βεργίδη, με εκπροσώπους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς. Επίσης ξεναγήθηκαν στον χώρο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η συγκεκριμένη μονάδα και μέσα από διαδικτυακή συνέντευξη τύπου παρουσίασαν τις θέσεις του ΚΚΕ.

Σε δελτίο τύπου της ΤΕ Κιλκίς και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την επίσκεψη, αναφέρονται και τα εξής:

Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται από τον όμιλο «Μυτιληναίου» και τον όμιλο «Μυλωνά», μέσω της εταιρίας «Inwaste». Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), θα επεξεργάζεται έως 4.500 τόνους επικίνδυνα απόβλητα και έως 15.000 τόνους μη επικίνδυνα απόβλητα, αλλά και ιλύων πάσης φύσεως και προέλευσης, όπως λυματολάσπης από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) πόλεων και οικισμών. Θα μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες, που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή. Η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων θα γίνεται με τη Γεωχημική Μέθοδο επεξεργασίας GACS, η οποία βασίζεται στη γεωχημική επεξεργασία και στην προσρόφηση του ρυπαντικού φορτίου από γεωπολυμερές υλικό.

Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε έκταση που βρίσκεται στα Βορειοδυτικά της ΒΙΠΕ Κιλκίς, σε απόσταση 1.400 μέτρων από τον οικισμό Ελευθεροχωρίου και 2.500 μέτρων από τον οικισμό Σταυροχωρίου, πολύ κοντά στο ρέμα Αγιάκ που μέσω της λίμνης Αρτζάν καταλήγει στον Αξιό Ποταμό.

Η μεγάλη αυτή επένδυση επιβεβαιώνει τη στροφή του κεφαλαίου στην εκμετάλλευση των αποβλήτων, καθώς πλέον έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα που μπορεί να του αποφέρει τεράστια κέρδη.

Οι σχεδιασμοί του όμως και στην συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκουν αντίθετο τον λαό της περιοχής. Ήδη έχει απέναντί του την Τοπική Κοινότητα Σταυροχωρίου, περιβαλλοντικούς και άλλους συλλόγους και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος που προετοιμάζουν οργανωμένη αντίδραση.

Θετικά γνωμοδότησαν η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς η οποία, όπως παραδέχθηκε και ο δήμαρχος, τοποθετήθηκε πολιτικά και όχι έχοντας βαθιά γνώση του ζητήματος, αφού και το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο καλούνται να γνωμοδοτήσουν είναι μικρό και οι υπηρεσίες τους είναι υποστελεχωμένες από ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού.

Μέσα από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε αναδείχθηκε η σταθερή παρέμβαση του ΚΚΕ στο κρίσιμο ζήτημα της αστικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, με κύριο στόχο την εξασφάλιση υψηλών κερδών για το κεφάλαιο. Αλλά και η πρόταση διεξόδου που καταθέτει στο λαό, τη μοναδική σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Ο Τάσος Βασιλακάκης, μέλος της ΤΕ Κιλκίς ΚΚΕ, εξήγησε ότι «Όσο θεωρούνταν φθηνότερη η λύση των χωματερών και δεν είχαν αναπτυχθεί τεχνολογίες ανάκτησης και παραγωγής ενέργειας επιλεγόταν αυτή και όχι οι νέες κατευθύνσεις».

Τόνισε ότι «Οι “πράσινες” τεχνολογίες και η λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποσκοπούν στο να ανοίξουν νέα επενδυτικά πεδία στα μονοπώλια με μεγάλα και γρήγορα κέρδη».

Ανέδειξε το ρόλο των κομμάτων που κυβέρνησαν για λογαριασμό της αστικής τάξης, είτε με σοσιαλδημοκρατικό (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ) είτε με νεοφιλελεύθερο (ΝΔ) μείγμα διαχείρισης, τονίζοντας ότι υπηρέτησαν τον στόχο της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους με ενιαία γραμμή, παρά τις μικροδιαφοροποιήσεις που προκύπτουν από το μείγμα διαχείρισης που επιλεγόταν κάθε φορά και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου στις συνθήκες κάθε περιόδου.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση σημείωσε ότι «Η ένοχη σιωπή όλων των αστικών κομμάτων στην περιοχή είναι αξιοσημείωτη. Πλην του ΚΚΕ κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω στο ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μέσω των παρατάξεων του σε Δήμο Κιλκίς και Περιφέρεια να καλλιεργήσει ότι η ΔΙΒΙΠΕΚ, ο φυσικός αυτουργός της επένδυσης, δεν γνώριζε για το εγχείρημα και καλλιεργεί αυταπάτες ότι η βιομήχανοι θα μας σώσουν».

Τόνισε ότι «Σε αυτές τις συνθήκες, τίποτα δεν προστατεύει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού του Κιλκίς από τις επιπτώσεις της νέας ΜΕΑ των ομίλων “Μυτιληναίου – Μυλωνά”. Αφού η συγκεκριμένη μονάδα θα αποθηκεύει και θα επεξεργάζεται επικίνδυνα απόβλητα με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, αξιοποιώντας μέχρι κεραίας το φιλικό, από κάθε άποψη, για τους μονοπωλιακούς ομίλους νομικό πλαίσιο».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ προτείνει:

Να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία της μονάδας, ως αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον.

Να πραγματοποιηθεί αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

Να εκτιμηθεί ο κίνδυνος «βιομηχανικού ατυχήματος».

Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών, κλπ.), με ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στην πλούσια πείρα που έχει αποκτήσει ο λαός του Κιλκίς όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις επιπτώσεις που ζει στο πετσί του από την καπιταλιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε γη υψηλής παραγωγικότητας καταλαμβάνεται από φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τη γη τους και τις εκμεταλλεύσεις τους να χάνουν την αξία τους. Ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ξεφυτρώνουν, σαν τα μανιτάρια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον της περιοχής. Τελικά οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ούτε φθηνότερη ενέργεια απολαμβάνουν, ούτε ασφάλεια στο φυσικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον που ζουν από την απουσία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης στο Κιλκίς.

Παρουσιάζοντας την οριστική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, σημείωσε ότι αυτή βρίσκεται στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Όπως είπε «Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός και η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, μπορεί να εγγυηθεί την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του».

Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, στην προσπάθεια ο λαός να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του. Όπως το έπραξε στην καρκινογόνα εστία της χωματερής της Φυλής στην Αττική, στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF/SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, όπως το πράττει με τους σχεδιασμούς για την κατασκευή ΧΥΤΑ Αμιάντου στην Κοζάνη, κλπ..

Και κάλεσε τους εργαζόμενους, τον λαό του Κιλκίς, μέσα από τα σωματεία τους, τους συλλόγους τους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και οργανωμένα, να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον. Όπως είπε, μπορούν να χαλάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων στην περιοχή και να επιβάλλουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Σχολιάστε