My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Κι η Αγαθοπούλου με τους 53

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπογράφουν το κείμενο των 53 κορυφαίων στελεχών του κόμματος, το οποίο θέτει ερωτήματα αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία και επιχειρεί κάποιες απαντήσεις για τη συνέχεια. Το κείμενο υπογράφει το 25% της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι 10  βουλευτές προέρχονται από την πλειοψηφία. 

agathopoulou-eiriniΟ ζωηρός εσωκομματικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Οι υπόλοιποι, εκτός της κ. Αγαθοπούλου, βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο είναι: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπεύθυνος για τα Οικονομικά), Θεανώ Φωτίου (υπεύθυνη για θέματα Παιδείας), Ηρώ Διώτη (ήταν και υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας), Χρήστος Μαντάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Κώστας Ζαχαριάς, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή.

Στο κείμενο εκφράζεται αφενός η απόλυτη ικανοποίηση για την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς «είναι μοναδική στιγμή περηφάνιας για κάθε αριστερό και αριστερή», και την πορεία της υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα στις ευρωεκλογές.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως, πέραν της θετικής αποτίμησης για την Αττική, την Αθήνα, τα Ιόνια και σειρά δήμων που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι «εξαντληθήκαμε στην αναζήτηση των προσώπων που θα κέρδιζαν, υποτιμώντας τα προγράμματα και τις συλλογικότητες που είναι απαραίτητες για τις μεγάλες αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες».

Οσον αφορά τις προτεραιότητες του κόμματος, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικοινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων», ενώ υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι «μπορεί να κυβερνήσει με επιτυχία γιατί διαθέτει απολύτως σαφές πρόγραμμα, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό» και παράλληλα να «έλκει προς τα αριστερά την πολιτική ζωή της χώρας». Πέραν του στόχου για αυτοδυναμία, υπογραμμίζεται ότι στις συμμαχίες «δεν υπάρχει κανένας λόγος να “αναστήσουμε” τις δυνάμεις της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης Κεντροαριστεράς, που βαρύνονται με την καταστροφή της κοινωνίας και την οικοδόμηση του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους».

Εκτενής κριτική ασκείται επίσης για την προεκλογική περίοδο, με τα βέλη να μην στρέφονται ωστόσο προσωπικά κατά του Αλ. Τσίπρα. «Παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την “ψυχή” της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα». Επισημαίνουν δε ότι δεν είναι «ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα, με τον δημόσιο λόγο του κόμματος, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε τον λόγο του αντιπάλου (ενίοτε και τα συνθήματα, όπως με το neallada.gr), θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί, πιο διεισδυτικοί και πιο ασφαλείς έναντι της δεξιάς και ακροδεξιάς δημαγωγίας». Επισημαίνουν δε ότι έτσι επιτυγχάνεται «ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».

Επιπρόσθετα, στο κείμενο γίνεται λόγος για «“τεχνικούς” της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος», για «αποκοπή του γραφείου του προέδρου», «απίθανους συμβούλους» και για «εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς, όπως καταγράφηκε στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά». Τέλος, αναφορικά με τη στρατηγική του κόμματος, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιμείνει «στη μαζική αριστερή, ανοικτή και ριζοσπαστική γραμμή», στη γραμμή αυτή «που παλεύει για την ανατροπή του Μνημονίου και την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά που δεν θέλει το “κυβέρνηση” να πνίξει το “αριστερή”».

Ολόκληρο το κείμενο εδώ

Σχολιάστε