My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κιλκίς: Κερδισμένοι και χαμένοι

Γι` ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση, η ΝΔ κατέκτησε τη 1η θέση στο νομό Κιλκίς, ωστόσο εδώ παρατηρήθηκε το αντίθετο φαινόμενο απ` αυτό του μέσου πανελλαδικού όρου: Ενώ σ` επίπεδο χώρας είχαμε οριακή άνοδο της ΝΔ με ελάχιστη πτώση ΣΥΡΙΖΑ, στο νομό Κιλκίς το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε μια καθόλου ευκαταφρόνητη άνοδο της τάξης του 1,5%, ενώ αντίθετα η ΝΔ σημείωσε πτώση 0,6%.

ekloges-kilkisΈτσι η διαφορά του 3,6% υπέρ της ΝΔ, που καταγράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο, περιορίστηκε χθες στο 1,5%. Που να οφείλεται τάχα αυτό το αξιοπρόσεκτο φαινόμενο; Απάντηση ασφαλής δεν μπορεί βέβαια να δοθεί.

Από `κει και πέρα, άνοδο είχε και η ΧΑ κατά 0,9%, αυξάνοντας τη διαφορά της απ` το 4ο ΠΑΣΟΚ, το οποίο απ` το 6,77% του Ιανουαρίου πήγε τώρα μόλις στο 7,03%, παρά τη συνδρομή της ΔΗΜΑΡ και τη μη κάθοδο του ΚΙΔΗΣΟ (οι δυο τους είχαν πάρει τον Ιανουάριο αθροιστικά το 2% των ψήφων) .

Τη 5η θέση στο νομό μας πήρε πάλι το ΚΚΕ με τη γνωστή …εκνευριστική σταθερότητα (λίγο κάτω από 6%)! Για ν` ακολουθήσει η έκπληξη αυτών των εκλογών, δηλαδή ο Β. Λεβέντης, που απ` το 2,66% του Ιανουαρίου έφτασε τώρα στο 4,19%, σημειώνοντας θεαματική άνοδο όπως σχεδόν σ` όλη τη Β. Ελλάδα (πήρε, ίσως, τις ψήφους του ΛΑΟΣ και της Τελείας, που στο νομό μας είχαν λάβει αθροιστικά το 3% των ψήφων).

Οι ΑΝΕΛ έχασαν στο νομό μας μια περίπου μονάδα, παραμένοντας ωστόσο πάνω απ` το «ψυχολογικό όριο» του 3%. Αντίθετα το ΠΟΤΑΜΙ καταβαραθρώθηκε, αφού απ` το 3,7% του Ιανουαρίου, που ήταν και πάλι μικρό σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος, έπεσε τώρα στο 2,20%.

Τέλος, η ΛΑΕ πήρε μόλις το 1,92% των ψήφων, την ώρα που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήγε απ` το 0,33% στο 0,53%.

Συμπερασματικά, στους κερδισμένους των χθεσινών εκλογών συγκαταλέγονται για το νομό μας, ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ (και για το γεγονός ότι είναι ο μέγας νικητής των εκλογών), η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ στους χαμένους είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ (μικρό το κακό γι` αυτούς καθότι θα είναι και πάλι κυβερνητικό κόμμα).

Για την αποχή στο νομό μας παρατηρήθηκε το ανάλογο φαινόμενο μ` αυτό σε επίπεδο χώρας: Αυξήθηκε θεαματικά, φτάνοντας απ` το 40,74% στο 46,95%. Δεν είχαμε, όμως, το ίδιο φαινόμενο στα άκυρα – λευκά, τα οποία ήταν τον Ιανουάριο 2, 34% και χθες 2,27%.

Γιάννης Καραγιαννίδης

Σχολιάστε