My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κιλκίς: Ημερίδα για “μακεδονικό”

Ένας ιστορικός και ένας διεθνολόγος ξεδιπλώνουν τις γνώσεις και τα επιχειρήματά τους για το Μακεδονικό και την πολυκύμαντη πορεία του και αναδεικνύουν με εμπεριστατωμένο λόγο σημαντικές πτυχές του ζητήματος σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Κιλκίς, την Τετάρτη 30 Μαϊου και ώρα 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι, ο καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Α.Π.Θ. Σπυρίδων Σφέτας και ο διεθνολόγος και μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των Ελευθερίων 2018 με εστίαση στις εξελίξεις στο χώρο της Βαλκανικής.

Εισηγήσεις

  • 19:30 ”Το Μακεδονικό Ζήτημα στο παρελθόν και στο παρόν”
    Σπυρίδων Σφέτας καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Α.Π.Θ.
  • 20:00 ”Κρίσιμες προϋποθέσεις μιας ασφαλούς διευθέτησης του ονόματος των Σκοπίων”
    Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., π. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, π. διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών στα Βαλκάνια.
  • 20:30 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Αποστολίδης

Σύντομο βιογραφικό ομιλητών

Σπυρίδων Σφέτας

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Το 1978 αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο Αρρένων Λαρίσης και εισήχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Σχολής. Με υποτροφία αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1985-1991).

Το 1991 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου με διατριβή σχετικά με το Μακεδονικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως διερμηνέας της γερμανικής και βουλγαρικής στο 2ο και 7ο Γραφείο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Το 1993 διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχτηκε Λέκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή.

Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την Ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά,γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά και τις βαλκανικές γλώσσες.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Διεθνολόγος, Μόνιμος Λέκτορας Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική ( σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), καθώς και Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στο Πρόγραμμα Erasmus. Διδάσκει επίσης περιοδικά Διεθνές Δίκαιο στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπήρξε μέλος και Διευθυντής Αποστολών μακράς διαρκείας Διεθνών Οργανισμών στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια (1992-1996). Έχει συγγράψει βιβλίο για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο το οποίο προμηθεύτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών για τις διάφορες υπηρεσίες του. Άσκησε καθήκοντα επιστημονικού συνεργάτη στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.) επί μία δεκαετία (1994- 2004).

Τέθηκε Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έδρα Θεσσαλονίκη) την περίοδο 2004 – 2008.

Έχει συγγράψει τη μοναδική στην Ελλάδα επιστημονική μονογραφία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 600 σελίδων, μεταξύ άλλων βιβλίων του. Διετέλεσε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Κοζάνης(1977-2010).

Ήταν πέντε (5) φορές υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στην α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης την περίοδο 2004-2015 ( επιλαχών το 2009) και υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014. Ήταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 2007 έως το 2014 και διετέλεσε για τρία χρόνια Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, έχοντας την ευθύνη για μεγάλα έργα όπως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Ήταν επίσης Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου των διδασκόντων του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) και του αντίστοιχου Πανελληνίου Οργάνου των Καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), επίτιμος Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των συνεργαζόμενων Μακεδονικών Οργανώσεων. Αγωνίζεται επί δεκαετίες για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και τα δίκαια του προσφυγικού Ελληνισμού. Προσφάτως δε εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Σχολιάστε