My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κερδισμένοι – χαμένοι νέας ΚΑΠ

Νέοι και «πράσινοι» γεωργοί, παραγωγοί 11 προϊόντων, κτηνοτρόφοι και δενδροκαλλιεργητές είναι οι κερδισμένοι από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χαμένοι βγαίνουν όσοι είχαν υψηλά δικαιώματα, οι ελαιοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί.

nea-kap-001Τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα περίπου 15 δισ. ευρώ, που είναι οι άμεσες ενισχύσεις σε σύνολο 20 δισ. ευρώ που θα πέσουν στον αγροτικό τομέα την περίοδο 2015-2020, παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.

Οι κύριες αλλαγές στις ενισχύσεις που θα παίρνουν οι 700.000 αγρότες είναι:

1 Για την κατανομή των ποσών, η χώρα διαιρείται σε τρεις ζώνες ή περιφέρειες, τους βοσκότοπους, τις καλλιεργήσιμες (αρόσιμες) και τους δενδρώνες μαζί με τους αμπελώνες.

Οι βοσκότοποι είναι εκείνοι με χαμηλή αξία με ενοίκια έως 4 ευρώ το στρέμμα. Οι καλλιεργήσιμες είναι οι εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και αξίας ενοικίων από 30 έως 80 ευρώ το στρέμμα. Στην πρώτη κατηγορία πάει το 25% των κονδυλίων, στη δεύτερη το 47% και στην τρίτη το 28%. Σύμφωνα με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, οι βοσκότοποι θα έχουν επιδότηση γύρω στα 25 ευρώ, οι δενδρώδεις, που μπαίνουν για πρώτη φορά στις ενισχύσεις, 50 και οι καλλιεργήσιμες περίπου 40 ευρώ.

2 Το σύνολο της επιδότησης θα «χτίζεται» ανάλογα με το είδος της παραγωγής, την περιοχή, τις περιβαλλοντικές πρακτικές «πρασίνισμα» και την κατηγορία του αγρότη. Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται ως άμεση ενίσχυση περί τα 2 δισ. ευρώ. Η βασική (54%) και η «πράσινη» (30%) ενίσχυση θα αποτελούν το 84% του συνόλου που θα μπορεί να πάρει ένας γεωργός. Αυτό χαρακτηρίζεται και ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 11 προϊόντα, που μπήκαν για έξτρα ενισχύσεις (διασυνδεδεμένες), θα δικαιούται άλλο ένα 9%. Αν δραστηριοποιείται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), θα παίρνει άλλο ένα 5%. Κι αν είναι νέος γεωργός έως 40 ετών, θα παίρνει κι άλλο ένα 2%.

3 Επιδοτήσεις δικαιούνται μόνο οι «ενεργοί» αγρότες. Αποκλείονται εκείνοι που αφήνουν ακαλλιέργητο πάνω από το 50% της γης τους. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματός τους από άμεσες ενισχύσεις. Δεν εισπράττουν επιδοτήσεις οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία κ.λπ.). Οι γεωργικές δραστηριότητες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του τζίρου της εταιρείας. Εξαιρούνται από τις παραπάνω υποχρεώσεις όσοι λαμβάνουν μέχρι 3.500 ευρώ ετησίως ενισχύσεις.

4 Γίνεται υποχρεωτικό το «πρασίνισμα» της έκτασης, ανάλογα με το είδος της, μέσα από τρία μέτρα. Αν δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα για τους γεωργούς θα είναι πάνω από το 45% της συνολικής ενίσχυσης και μπορούν να φτάσουν και το 100%. Το πρώτο μέτρο είναι η διαφοροποίηση των καλλιεργειών στις αρόσιμες εκτάσεις, πάνω από 100 στρέμματα.

Θα πρέπει να καλλιεργούν δύο διαφορετικά προϊόντα, με μέγιστη κάλυψη 75% ανά καλλιέργεια. Στις εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων πρέπει να διατηρείται περιοχή οικολογικής εστίασης (θάμνοι, δέντρα, φυσική βλάστηση ή ακαλλιέργητη γη κ.λπ.). Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με τη διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων. Δεν μπορούν να το μετατρέψουν σε αρόσιμη ή άλλου είδους έκταση.

5 Οι διασυνδεδεμένες ενισχύσεις δίνονται σε 11 προϊόντα, με στόχο τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, την ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ

Προσαύξηση 25% σε γεωργούς έως 40 ετών

Μικροί και νέοι γεωργοί, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (ορεινές και μειονεκτικές), όπως και οι κτηνοτρόφοι είναι τέσσερις κατηγορίες για τις οποίες η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιφυλάσσει ειδική μέριμνα – προστασία.

Ετσι προτείνεται οι γεωργοί με ποσό ενίσχυσης (2015) έως 1.250 ευρώ ετησίως, που προβλέπει ο κανονισμός, να ενταχθούν αυτόματα στο καθεστώς των μικρών γεωργών, αφού υπολογιστεί η συνολική αξία των ενισχύσεών τους κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι συγκεκριμένοι, που υπολογίζονται στη χώρα μας γύρω στους 350.000, θα μπορούν να απενταχθούν (με αίτησή τους), χωρίς όμως κατόπιν να έχουν δικαίωμα επανένταξης στο καθεστώς.

Εξαιρούνται

Οι γεωργοί που συμμετέχουν στο καθεστώς εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του πρασινίσματος και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης. Υποχρεούνται, όμως, να τηρούν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, δηλαδή όσα πρέπει να κάνει ο «ενεργός» γεωργός.

Η δράση των νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών στοχεύει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος. Προτείνεται η εφαρμογή με προσαύξηση 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μία πενταετία και για γεωργούς κάτω των 40 ετών. Κάθε χρόνο θα διατίθενται περί τα 40 εκατ. ευρώ, το 2% του εθνικού φακέλου για το συμπλήρωμα αυτό. Θα καλύψει περίπου 880.000 στρέμματα, δηλαδή θα μπουν 17.600 νέοι στην ύπαιθρο.

Αλλά και οι κτηνοτρόφοι ενισχύονται σημαντικά από τη νέα ΚΑΠ. Εκτιμάται ότι η άμεση ενίσχυσή τους θα είναι στα 25 από 19 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – ethnos.gr

Σχολιάστε