My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Καταγραφή από πέντε αστυνομίες

Αρχηγοί των αστυνομιών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες που φθάνουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα μέσω της Ειδομένης και να οργανώνουν τη μεταφορά τους από τα σύνορα κατ’ ευθείαν στην Αυστρία.

eidomeni-prosfyges3-001Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής οι μετανάστες θα ταυτοποιούνται και θα λαμβάνονται βιομετρικά δεδομένα τους, ενώ θα προσδιορίζεται επίσης αν έρχονται από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Δεν θα τους χορηγείται καθεστώς αιτούντων άσυλο, κάτι που θα γίνεται στην Αυστρία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ταξιδέψουν.

Ο στόχος της συμφωνίας είναι οι μετανάστες να καταγράφονται μόνο μια φορά, στα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει πλέον να καταγράφονται όταν εισέρχονται σε καθεμιά από τις χώρες που βρίσκονται στο δρόμο τους προς την ΕΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην πόλη Γευγελή, θα συσταθεί ενιαίο κέντρο ελέγχου με προσωπικό από τις πέντε αυτές χώρες που θα καταγράφει και θα επιτρέπει μόνο την είσοδο προσφύγων οι οποίοι πληρούν τους όρους που θέτει η Αυστρία και η Γερμανία. Το βασικότερο κριτήριο θα είναι να κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές ενώ όλοι οι άλλοι θα απορρίπτονται επί τόπου και δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στην πΓΔΜ.

Όσοι πρόσφυγες λάβουν τη βεβαίωση εισόδου θα μεταβαίνουν, συνοδεία αστυνομικών, με τρένο, στα σύνορα με τη Σερβία όπου θα τους παραλαμβάνει η σερβική αστυνομία και με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρονται στην Κροατία, στη συνέχεια στη Σλοβενία και θα καταλήγουν στην Αυστρία.

Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, τόνισε ότι το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, εκτός από το κριτήριο της εμπόλεμης ζώνης, θα εφαρμόζει αυστηρά και τις ποσοστώσεις για την αποδοχή προσφύγων που θα ανακοινώσουν η Αυστρία και η Γερμανία.

Ο κ. Ντόμινιτς ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Ζάγκρεμπ κοινοποιήθηκε και στους αστυνομικούς διοικητές της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με την πρόσκληση να την συνυπογράψουν για το ενδεχόμενο που οι προσφυγικές ροές αλλάξουν πορεία.

Πληροφορίες από makthes.gr

Σχολιάστε