My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Κατά της μονάδας στη Τέρπυλλο

Εναντίον της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή της Τερπύλλου, τάσσεται η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κιλκίς μ` επικεφαλής τον Γιάννη Φαχουρίδη.

ergostasio-viomazaΣε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη με τίτλο “Γιατί Όχι στις “Επενδύσεις” για Παραγωγή Ενέργειας από Βιομάζα στην Περιοχή των Κρουσίων” αναφέρονται τα εξής:

“Πρόκειται για εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας βιομάζας, με την τεχνολογία της αεροπίεσης, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πωλείται στον διαχειριστή ηλεκτρικού συστήματος.

Το λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο, δεν αφορά μόνο αυτήν την περιοχή συγκεκριμένα, αλλά αποτελεί μέρος μιας βιομηχανίας αιτήσεων αδειοδότησης πανομοιότυπων μονάδων.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, αυτές οι μονάδες, παίρνουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την αποκεντρωμένη διοίκηση. (όχι από το ΥΠΕΚΑ, λόγω μικρής ισχύος).

Πρίν αποφασίσει η αποκεντρωμένη διοίκηση, στέλνει τις μελέτες για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό συμβούλιο. Το ότι όλες οι μονάδες, έχουν ισχύ ≤ 1ΜW δεν είναι τυχαίο. Οι άδειες για μονάδες παραγωγής ενέργειας, δίνονται από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ). Η μόνη περίπτωση αποφυγής της ΡΑΕ, είναι οι μονάδες να είναι ≤ 1ΜW.

Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ “EΠΕΝΔΥΣΗΣ”

Σύμφωνα με την μελέτη, η πρώτη ύλη της βιομάζας, θα περνά από τις παρακάτω φάσεις:

  • Αφαίρεση της υγρασίας
  • Αεριοποίηση και μετατροπή σε “αέριο σύνθεσης” (SYNGAZ), το οποίο είναι μίγμα οξυγόνου, υδρογόνου, μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, αιθανίου του αζώτου.
  • Ψύξη και καθαρισμός του αερίου, αποθήκευσή του σε δεξαμενές.
  • Διοχέτευσή του σε κινητήρες, που κινούν γεννήτριες και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Στη συνέχεια, η ηλεκτρική ενέργεια, θα πωλείται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει σειρά ενστάσεων όπως για τις πρώτες ύλες (πιθανόν και εισαγόμενες), όπως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Επιγραμματικά αναφέρονται:

  • Πιθανότητα διαφυγής “αερίου σύνθεσης”
  • Διαχείριση τέφρας – επικινδυνότητα πίσσας
  • Ενεργειακά υπολείμματα
  • Θερμική ρύπανση
  • Οδικό φορτίο – Βαρέα οχήματα (καυσαέρια, θόρυβος)
  • Χρήση νερού – κύκλωμα ψύξης (περιέχει ρύπους σε περίπτωση διαφυγής)

Ζητήματα που λίγο – πολύ καταγράφονται, σε όλες τις αναφορές και ανησυχίες σε σχέση με τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.

Ζητήματα πολύ σημαντικά για την τοπική κοινωνία, αλλά όχι κυρίαρχα για  

την “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Κυρίαρχα για μας, ως παράταξη, δεν είναι μόνο αυτά.

Είναι ότι η μελέτη, αφορά “επένδυση” που είναι ενταγμένη στη λογική της απελευθέρωσης, άρα ιδιωτικοποιήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκάστοτε Κυβερνήσεων, που πίνουν νερό στο όνομά της, θα διασφαλίζουν σταθερή και υψηλή κερδοφορία στον ιδιώτη επενδυτή, που θα την πληρώνουν πανάκριβα ο λαός και οι μικροεπαγγελματίες, μέσω των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Δεν είναι  μια επένδυση συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, εντάσσεται σε ένα επικίνδυνο πόλεμο αγοράς ενέργειας, που υπονομεύει και το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ας αναρωτηθούμε, ποια άραγε ήταν τα οφέλη για το λαό μας, από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, που φύτρωσαν εδώ και εκεί, στον τόπο μας ή από τις ανεμογεννήτριες που στήθηκαν στις κορυφές των βουνών.

Κάποιοι πούλησαν ίσως τα χωράφια τους σε καλή τιμή. Είναι ξεκάθαρο, ότι τα κέρδη είναι μόνο για τους “επενδυτές”, σε βάρος του κοσμάκη που πληρώνει το μάρμαρο.

Κυρίαρχη σκέψη και κατεύθυνση στις επιλογές μας, πρέπει να αποτελεί ενιαία, το τρίπτυχο

  • Ιδιοκτησιακό (Φορέας χρηματοδότησης – διαχείριση)
  • Τεχνολογία (μέθοδοι παραγωγής)
  • Χωροθέτηση

 Ιδιοκτησιακό. Αποκλειστικός ιδιοκτήτης, συνολικός διαχειριστής της ενέργειας, από την παραγωγή έως την διάθεση στην κατανάλωση, πρέπει να είναι, ο κοινωνικοποιημένος τομέας της οικονομίας (Δημόσιο συμφέρον).

Είμαστε αντίθετοι, στην άσκηση κάθε ιδιωτικής, επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της ενέργειας, με οποιαδήποτε μορφή, έστω και αν λάβει όλα τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Φυσικά και δεν αντιλαμβανόμαστε ως εχθρό, τον μικρό παραγωγό ενέργειας που προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο, αλλά να ξέρει καλά και να μην έχει αυταπάτες, από πίσω του έρχονται μονοπωλιακοί όμιλοι, που θα τον καταβροχθίσουν.

Τεχνολογία. Φυσικά και ενδιαφέρει ζωηρά, η επιλογή ασφαλούς τεχνολογίας, η λήψη μέτρων προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Δεν δαιμονοποιούμε αυθαίρετα τους κινδύνους, δεν παριστάνουμε τους παντογνώστες, ώστε να απορρίπτουμε ή να θεωρούμε ύποπτη, κάθε επιστημονική ή τεχνοκρατική προσέγγιση, για την μέθοδο επεξεργασίας της πρώτης ύλης και παραγωγής ενέργειας. Υπάρχουν ασφαλείς τεχνολογίες παραγωγής και βελτιώνονται συνεχώς.

Χωροθέτηση. Οι μονάδες χωροθετούνται, σε γη όπου οι κυρίαρχες ασχολίες των κατοίκων, είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Χωροθετούνται κοντά σε οικισμούς.

Όλα αυτά σημαίνουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα έχουν συνέπεια στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, στο φυσικό περιβάλλον και επίσης στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, της περιοχής των Κρουσσίων, μια παραγωγή που είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό πυλώνα, της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος της περιοχής, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να προσφέρει, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ακόμη περισσότερο τόσο στην περιοχή και στους παραγωγούς της σε εισόδημα, όσο και στα λαϊκά στρώματα, φθηνά και ποιοτικά, προϊόντα διατροφής.”

Σχολιάστε