My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

“Καμπανάκι” για εξόρυξη Γευγελή

Επιστολή για την πιθανότητα εξόρυξης χρυσού στη μεθοριακή περιοχή του Δήμου Γευγελής, απέστειλε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης προς τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να αναθέσει την εξόρυξη χρυσού σε καναδική εταιρία, ενώ υπογραμμίζεται ότι έχει αποφασισθεί και η διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να διαγνωσθεί και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Επισημαίνοντας ότι “η χώρα μας και οι δήμοι της μεθορίου όπως ο δήμος Παιονίας, δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του ζητήματος αυτού καίτοι είναι υψίστης σημασίας καθώς άπτεται της ποιότητας ζωής των πολιτών”, ο κ. Γκουντενούδης αναφέρει στην επιστολή του και τα εξής:

“Ο ποταμός Αξιός, ο οποίος διασχίζει τα Σκόπια, την περιοχή του δήμου Παιονίας και τον δυτικό νομό Θεσσαλονίκης και εκβάλλει στον Θερμαϊκό, είναι κύρια πηγή υδροδότησης της Παιονίας καθώς υφίστανται πάρα πολλές παραποτάμιες γεωτρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Μία τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση εκσκαφής και επεξεργασίας μεταλλεύματος μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα του ύδατος του ποταμού Αξιού και φυσικά στην βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος αλλά και τον υδροβιότοπο του Δέλτα Αξιού ο οποίος μάλιστα προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες και θα τεθεί εν κινδύνω λόγω των φερτών υλών από την εξόρυξη.

Ο δήμος Παιονίας έχει ήδη επενδύσει στη διασυνοριακή συνεργασία με τον δήμο Γευγελής για το νερό, υλοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα Aqua –M στο πλαισιο του Ιnterreg έχοντας προμηθευτεί υπερσύγχρονο εξοπλισμό για το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑ Παιονίας με μηχανήματα υψηλής αναλυτικής ικανότητας για να κάνει καθημερινά τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις διασφαλίζοντας το ότι το σύνολο των επεξεργασμένων λυμάτων που καταλήγει στον Αξιό ποταμό πληροί την σχετική νομοθεσία και δεν επιβαρύνει την ποιότητα του νερού του ποταμού Αξιού και των παραποτάμων.

Η εξόρυξη χρυσού στην διασυνοριακή περιοχή είναι ζήτημα και εξωτερικής πολιτικής το οποίο θα πρέπει άμεσα να τύχει της δέουσας επιμέλειας από τις αρμόδιες αρχές και να διασφαλισθεί η προστασία του περιβάλλοντος προτού ξεκινήσει κάθε ενέργεια”.

Σχολιάστε