My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Κακούργα μετανάστευση

Του Τάσου Παππά.


Μια φωτογραφία του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Robert A. McCabe από την Ήπειρο του 1961 παρουσίασε στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό :«Στο γραφείο μου έχω μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του φιλέλληνα φωτογράφου Bob McCabe. Απεικονίζει τρία κοριτσάκια στο Μεγάλο Περιστέρι στην Ήπειρο το 1961. Δεν φοράνε παπούτσια και τα ρούχα τους είναι μπαλωμένα. Περπατάνε πάνω σε ένα χωματόδρομο και πίσω τους φαίνονται αχνά κάτι χαμόσπιτα έχουν όμως ένα αστραφτερό χαμόγελο και ένα αισιόδοξο βλέμμα που πετάει σπίθες. Συμβολίζουν την Ελλάδα που δεν το έβαλε κάτω. Που ατενίζει με θάρρος το μέλλον …μας θυμίζουν ότι ως χώρα πέσαμε πολλές φορές και σηκωθήκαμε ξανά».

Συγκίνηση ήθελε να προκαλέσει ο αρχηγός της Δεξιάς και ταυτοχρόνως να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα αναλάβει τις τύχες της το …παρθένο κόμμα του.

Το κόμμα του, με άλλη ονομασία, ήταν στην εξουσία το 1961. Το κόμμα του, με άλλη ονομασία, είχε κερδίσει τις εκλογές εκείνη τη χρονιά με βία και νοθεία (είχαν ψηφίσει τα δέντρα και από δυο τρεις φορές οι χωροφύλακες και οι στρατιωτικοί).

Οι γονείς των ξυπόλητων κοριτσιών της Ηπείρου (δεν το γνωρίζω, αλλά το υποθέτω ως Ηπειρώτης από μάνα και πατέρα) μπορεί να βρίσκονταν «στις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές, στην μακρινή την Αυστραλία και πέρα στην Αμερική, στον Καναδά, στη Βραζιλία» (Βίρβος, Δερβενιώτης, Καζαντζίδης).

Δηλαδή ήταν μετανάστες αφού η… στοργική μητέρα πατρίδα δεν ήταν σε θέση να θρέψει τα παιδιά της. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες από τη φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, την Ήπειρο. Τα παιδιά των μεταναστών έμεναν πίσω και μεγάλωναν με τις γιαγιάδες και τους παππούδες (ο ρόλος τους καθοριστικός), με οικονομικές στερήσεις και τραύματα στις ψυχές τους. Στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη ανήκε ο πολιτικός που είχε χαρακτηρίσει την κακούργα μετανάστευση «ευλογία για τον τόπο».

Για την ιστορία.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε