My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Και τώρα βιώσιμη συμφωνία!

koukloumperis-dimitrisΤου Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά αναμφισβήτητα μια νίκη-ανάσα για την κυβέρνηση που είχε βρεθεί σε τεράστιο αδιέξοδο προ μιας εβδομάδας και επέλεξε να καταφύγει σε μια κίνηση με υψηλό ρίσκο.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης, η επιλογή της προφανώς δικαιώνεται. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ είχε απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση, τους Ευρωπαίους εταίρους που ανοιχτά προέτρεπαν τους πολίτες να ψηφίσουν “ναι” και τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που καλλιέργησαν ένα κλίμα άκρατου πανικού.

Αν μη τι άλλο, ο φόβος και όσοι επένδυσαν σε αυτόν ηττήθηκαν κατά κράτος.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκυρία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη και δεν επιτρέπει κανέναν πανηγυρισμό.

Η κυβέρνηση χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση οφείλει να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, στο πλαίσιο της δέσμευσης του ίδιου του πρωθυπουργού για συμφωνία εντός 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα. Μια συμφωνία βιώσιμη, λειτουργική και μακράς πνοής.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν συναίσθηση της βαριάς τους ευθύνης και της επείγουσας κατάστασης που καλούνται να διαχειριστούν, με το πλεονέκτημα ότι η θέση τους είναι ισχυροποιημένη λόγω του “καθαρού” όχι της ελληνικής κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ερώτημα η στάση των δανειστών που ήταν κάτι περισσότερο από εχθρικοί έναντι της κυβέρνησης. Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη βούλησή τους, φανταζει όμως αδιανόητο να κάνουν πως δεν άκουσαν και να μη σεβαστούν το μήνυμα των Ελλήνων. Η Δημοκρατία στην Ευρώπη πρέπει να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί.

Εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι εξάλλου η συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, που θα αποφασιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τέλος, να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στο πιο σημαντικό: Η ελληνική κοινωνία, η οποία έδωσε τη δική της απάντηση δεν πρέπει να διχαστεί. Αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος. Είμαστε όλοι πολίτες αυτής της χώρας και είτε επιλέγοντας ναι είτε όχι το κριτήριό μας ήταν το εθνικό συμφέρον.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε