My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Και σε πετρελαϊκές πλατφόρμες!

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι εγχώριες πωλήσεις ήταν η κύρια πηγή εσόδων της, όμως η κρίση ανάγκασε τη βιομηχανία ανελκυστήρων Kleemann, όπως και άλλες παραγωγικές μονάδες της χώρας, να στραφούν προς το εξωτερικό, όπου οι απαιτήσεις αλλά και ο ανταγωνισμός είναι υψηλός. Στη νέα αυτή πραγματικότητα πάντως, όπως φαίνεται και από τη θετική πορεία των μεγεθών της, η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες, επεκτεινόμενη σε προϊόντα και αγορές, που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν εκτός των στόχων της.

oil_platformΕίναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2013 η ελληνική εταιρεία κατασκεύασε για λογαριασμό Μαλαισιανού ναυπηγείου, τους ανελκυστήρες για υπεράκτια πλατφόρμα εξόρυξης και άντλησης πετρελαίου. Έτσι αυτή τη στιγμή το έργο που ήδη εγκαταστάθηκε στη Βόρεια Θάλασσα για λογαριασμό της νορβηγικής πετρελαϊκής Statoil χρησιμοποιεί τον ειδικό ανελκυστήρα της Kleemann που έχει κατασκευαστεί με ειδικές προδιαγραφές ώστε να αντέχει τη διάβρωση που προκαλείται από τη θάλασσα αλλά και τα αυστηρά αντιπυρικά στάνταρ που ισχύουν σε πετρελαϊκές πλατφόρμες.

Έχουμε μια ομάδα από 150 μηχανικούς έτοιμους να προσφέρουν ειδικές λύσεις, η Kleemann έχει τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση να αναλάβει έργα στα οποία ο ανταγωνισμός αδυνατεί να ανταπεξέλθει αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Κουκούντζος.

Τέτοια έργα – ορόσημο για την εταιρεία, αποτελούν ο ειδικών προδιαγραφών ανελκυστήρας με μεγάλη επιφάνεια γυαλιού που εγκαταστάθηκε στο μουσείο Mary Rose στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας ή ο ανελκυστήρας στο στάδιο της Ιρλανδίας όπου πρόπερσι πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Europa League και βέβαια ο ανελκυστήρας 17 τόνων με ύψος θαλάμου 4,7 μέτρα που λειτουργεί σήμερα στο Κρεμλίνο.

Καταφέραμε μέσα στο 2013 να αυξήσουμε την κερδοφορία μας από τα 92 στα 95 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 3%, που μπορεί μεν να μην είναι μεγάλη ωστόσο υπό τις συνθήκες που επετεύχθη αποτελεί μεγάλη επιτυχία, σημειώνει ο Κ. Κουκούντζος.

Και βέβαια τα μεγάλα και δύσκολα έργα αποτέλεσαν το “διαβατήριο” ώστε η ελληνική βιομηχανία να καταφέρει να “ξεκλειδώσει” ξένες απαιτητικές αγορές, κατέχοντας σήμερα ένα μερίδιο στη διεθνή αγορά ανελκυστήρα της τάξης του 3%.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δύο παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό στη Σερβία (δυναμικότητα 1200 ανελκυστήρες ετησίως) και στην Κίνα (1000 ανελκυστήρες ετησίως) ωστόσο η καρδιά της παραγωγής αλλά και του R&D χτυπάει στο Κιλκίς όπου είναι εγκατεστημένες οι κεντρικές παραγωγικές μονάδες της με δυναμικότητα 10 χιλιάδες ανελκυστήρες.

Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται η εγχώρια αγορά, η έμφαση για την εταιρεία παραμένει στο εξωτερικό. Ήδη στην Τουρκία ενισχύει την παρουσία της, ενώ μπαίνει και σε νέες αγορές, όπως η Σαουδική Αραβία.

Η Kleemann ακολουθεί συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης στις ξένες αγορές εξηγεί ο γενικός διευθυντής Ν. Κουκούντζος. Στις αγορές όπου μπορούμε να εξάγουμε προϊόντα από την Ελλάδα ξεκινούμε με γραφείο αντιπροσώπευσης, ακολουθεί η δημιουργία μεγαλύτερων αποθηκών και στη συνέχεια εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτική προχωρούμε σε θυγατρική παραγωγής, εξηγεί. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει σημαντική ρευστότητα (25 εκατ. ευρώ διαθέσιμα στο τέλος του 2013) και εξετάζει διάφορες κινήσεις, αποφεύγει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στο στόχαστρο πάντως έχουν μπει τουλάχιστον δύο νέες αγορές.

Θετικό κλίμα

Στο ερώτημα πως βλέπει η διοίκηση της εταιρείας το μέλλον, η απάντηση έρχεται μέσω ενός δείκτη που δύσκολα λέει … “ψέματα”. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος απασχολεί 984 εργαζόμενους από τους οποίους οι 841 στην Ελλάδα και οι 143 στις θυγατρικές. Το ρεκόρ απασχόλησης πριν την κρίση ήταν το 2008 με 1048 άτομα ενώ η χειρότερη στιγμή είχε έρθει το Μάρτιο του 2012 όταν το προσωπικό έφτασε στα 824 άτομα. Δηλαδή από την κορύφωση της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν γίνει 160 προσλήψεις προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για προϊόντα, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει απλά καλύτερο κλίμα αλλά ουσιαστική βελτίωση και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα κάνουμε πιο εύκολα τη δουλειά μας, αναφέρει ο Κ. Κουκούντζος σημειώνοντας ότι πέρυσι ή πρόπερσι η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα σοκ όταν πελάτες και προμηθευτές εμφανίστηκαν να ζητούν προκαταβολικά μετρητά για τις παραγγελίες τους. “Υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξει κάποια εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη, οι περισσότερες εταιρείες που κατάφεραν μέσα στην κρίση να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό για να επιβιώσουν, πλέον έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, βρίσκονται σε καλή θέση και αναπτύσσονται” καταλήγει ο Κ. Κουκούντζος.

capital.gr

Σχολιάστε