My Twitter Feed

1 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία των αγροτών μας -

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Φραγγίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο νομοθετικά αδιάφορο, αφού περιέχει τις ίδιες παρατάσεις για την πανδημία, που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση ανά τρίμηνο στη Βουλή, αποδεικνύοντας την ανικανότητά της να προβεί σε ουσιαστικό και μακρόπνοο σχεδιασμό για την Υγεία.

Για την πανδημία, τόνισε ότι η εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων, οδηγεί σε αυξημένες νοσηλείες και μπορεί να ασκήσει σταδιακή πίεση στις ΜΕΘ. Υπογράμμισε τον κίνδυνο που προκύπτει για τη δημόσια υγεία και την οικονομία από το σύνδρομο Long Covid, το οποίο απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση και εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού. Επεσήμανε ότι είναι λανθασμένη η τακτική της κυβέρνησης να περιμένει να αυξηθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι για να πάρει μέτρα, όπως άστοχη ήταν και η εγκατάλειψη της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού. Η Πολιτεία οφείλει να υπενθυμίζει στους πολίτες την τήρηση των προστατευτικών μέτρων και να μειώνει την έκθεσή τους στο συγχρωτισμό (π.χ. περισσότερα ΜΜΜ με λιγότερο κόσμο, περισσότερη τηλεργασία).

Ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αστοχία της κυβέρνησης στον εμβολιασμό, με την επιστημονικά ατεκμηρίωτη προτροπή για την δεύτερη αναμνηστική δόση στους άνω των 30 ετών, λέγοντας ότι έτσι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπογράμμισε επίσης την ελλιπή ανταπόκριση των άνω των 60 χρόνων.

Για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επιστροφής στην εργασία τους, αν οι επιδημιολογικές εξελίξεις είναι καλές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είναι σκληρό να στερούνται πλήρως το εισόδημά τους και να απειλείται η επιβίωσή τους. Είναι άνθρωποι που προσέφεραν στη διάρκεια της πανδημίας και λείπουν από το σύστημα υγείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καυτηρίασε τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας σε κανένα επίπεδο, στελέχωσης, υποδομών, εξοπλισμού. Δεν έγινε χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών, ενισχύθηκαν οι ανισότητες στην υγεία. Σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, τα νοσοκομεία λειτουργούν υποστελεχωμένα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, οι εργαζόμενοι καταρρέουν από την υπερεργασία, οι ελλείψεις σε αναγκαίες ειδικότητες για τη λειτουργία των ΜΕΘ είναι τεράστιες, η εξωνοσοκομειακή φροντίδα ανύπαρκτη. Είναι απαράδεκτο να μένουν κενές θέσεις από συνταξιοδοτήσεις, τη στιγμή που το Υπουργείο γνωρίζει το χρόνο συνταξιοδότησης του προσωπικού και μπορεί έγκαιρα να τις αναπληρώσει. Χρειάζεται να αναχαιτίσουμε το brain drain, να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την εργασία, να δοθούν κίνητρα για τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Οι ειδικευόμενοι να εκπαιδεύονται και όχι να καλύπτουν εργασία και ευθύνη ειδικευμένων γιατρών. Χρειάζονται νέες μόνιμες προσλήψεις, αντί να παρατείνουμε συνεχώς το χρόνο εργασίας γιατρών υπό συνταξιοδότηση.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, που θα στηρίζεται στην διατομεακότητα και την διεπιστημονικότητα. Να παρέχουμε προσβάσιμες και δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες και καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην υγεία.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι ένα νομοσχέδιο με προσωρινές και πρόχειρες λύσεις, με ρυθμίσεις που στηρίζονται σε διαδικασίες κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, υπερκοστολογημένες απευθείας αναθέσεις και κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις, πάντα με την επίκληση της πανδημίας.

Είτε η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε εξαρχής τη μη προσωρινότητα της πανδημίας, είτε τη βολεύει να παρακάπτει τη νομιμότητα κρατώντας ομήρους τους συμβασιούχους, ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης και εξυπηρετώντας με αδιαφανείς συνθήκες πελατειακές σχέσεις και ίδια συμφέροντα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φραγγίδης δήλωσε ότι είναι η τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, γιατί συμπεριλαμβάνονται ανάγκες των εργαζομένων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον αριθμό των συμβασιούχων του covid-19, των συμβάσεων έργου και προμηθειών που νομιμοποιούνται χωρίς λογοδοσία, με την επίκληση της πανδημίας. Με αυτή την τακτική, το σύνολο της διοίκησης των υπηρεσιών εθίζεται και αδιαφορεί στην παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών.

Σχολιάστε