My Twitter Feed

19 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Κιλτίδης: Διολίσθηση σε διαστροφή! -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

“Στηρίξτε τις επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κάποιος να (το) προσέχει

Του Τάσου Τσακίρογλου.


Την Τρίτη, ημέρα που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός στην Ελλάδα, στη Γαλλία ο δημοφιλής και μαχητικός υπουργός Περιβάλλοντος, Νικολά Ιλό, γνωστοποιούσε από ραδιοφώνου την παραίτησή του από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας ένα ισχυρό χτύπημα στην εικόνα του ως ενός προέδρου που έχει ψηλά στις προτεραιότητές του την κλιματική αλλαγή, μαζί με τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., τη μετανάστευση και την ψηφιακή οικονομία.

Ο Ιλό δεν μάσησε τα λόγια του: «Δεν θέλω να λέω άλλα ψέματα στον εαυτό μου… έχω ελάχιστη επιρροή, δεν έχω εξουσία, δεν έχω καθόλου μέσα… Δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει πως βρισκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων… Η Γαλλία έχει κάνει μικρά βήματα, περισσότερα από άλλες χώρες, όμως τα μικρά βήματα αρκούν; Η απάντηση είναι “όχι”».

Τρίτος στην κυβερνητική ιεραρχία ο Ιλό –πρώην παρουσιαστής στην τηλεόραση και οικολόγος ακτιβιστής– δήλωσε ότι ένιωθε μόνος απέναντι στον υπουργό Γεωργίας, Στεφάν Τραβέρ, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της εντατικής γεωργίας και της χρήσης της γλυφοσάτης. Για την τελευταία υπήρχε η δέσμευση ότι θα καταργηθεί εντός τριών ετών, όμως αυτό δεν μπήκε στον σχετικό νόμο.

Επίσης έγινε μάρτυρας της υπαναχώρησης του Μακρόν και από ορισμένες άλλες βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις: τη μείωση στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια έως το 2025 και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο παραιτηθείς κατήγγειλε παράλληλα την πολιτική ισχύ των λόμπι στη Γαλλία, φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα αυτό των κυνηγών. Αφορμή για την παραίτησή του έδωσε η απόφαση του Μακρόν να μειώσει στο μισό το κόστος απόκτησης άδειας κυνηγιού και να διευρύνει τον κατάλογο των θηραμάτων ακόμα και με προστατευόμενα είδη.

Ε και; Θα πει κάποιος: «Εντάξει, ένας οικολόγος ήταν!». Ανεξαρτήτως της άποψης που έχει ο καθένας για την οικολογία, εδώ μιλάμε αφ’ ενός για πολιτική στάση και συνέπεια και αφ’ ετέρου για την ποιότητα της δημοκρατίας και των πολιτικών. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης (προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους) μόνο αρνητικά παραδείγματα έδωσε: το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και την (ίδια με του Μακρόν) εύνοια προς τους κυνηγούς. Απέναντι στην κατακραυγή δεν ίδρωσε το αυτί του και περίμενε την καρατόμησή του στον ανασχηματισμό. Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Πάγια η τακτική διαχρονικά.

Ο Μακρόν, όταν πέρσι ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είχε απαντήσει με το ηχηρό «Κάντε και πάλι τον πλανήτη μεγάλο», παραφράζοντας το «Make America great again» του Αμερικανού προέδρου. Τώρα, «είναι ο καλύτερος φίλος των λόμπι», όπως είπε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Γάλλων Πράσινων, Γιανίκ Ζαντό.

Τις επόμενες δεκαετίες το οικολογικό πρόβλημα (κλιματική αλλαγή και δραματική μείωση της βιοποικιλότητας) θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις, όπως δείχνουν οι μείζονες καταστροφές διεθνώς, αλλά και η τραγωδία στο Μάτι. Σήμερα ακόμα και για τα αριστερά κόμματα το περιβάλλον αποτελεί μια ψηφοθηρική πινελιά στα πολιτικά προγράμματα, χωρίς σοβαρή αντιμετώπιση και μελέτη. Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή μπορεί να «χωρέσει» είτε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λύσεις από τα πάνω είτε λύσεις δημοκρατικές και σχεδιασμένες από τα κάτω. Η επιλογή, δική μας.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε