My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κάποιος να ορθώσει ανάστημα

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

————————————————————Φέτος από νωρίς άρχισε να σηκώνεται μια σκόνη για το πρωτοφανές κύμα τουριστών που επρόκειτο να κατακλύσει τη χώρα. Ο ένας πυλώνας δηλαδή της οικονομίας, ο τουρισμός, θα πήγαινε περίφημα.

Το καλοκαίρι βρίσκεται στη μέση. Οι τουρίστες έρχονται με αυξητική τάση, αλλά από έσοδα… τζίφος. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ένας πυλώνας της οικονομίας στέκεται σε πήλινα πόδια.

Το Αιγαίο είναι ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Η Μύκονος είναι το πλέον αναγνωρίσιμο νησί παγκοσμίως. Και η Σαντορίνη το πλέον γοητευτικό νησί του πλανήτη. Τί φταίει όμως και ο πυλώνας δεν ορθοποδεί και δεν δίνει στην Εθνική προσπάθεια την  βοήθεια που πρέπει; Οι λόγοι είναι πολλοί. Αγγίζουν και αρχίζουν και από το νομό μας! Δεν είναι αστείο…Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο φουλ. Και η σημαντικότερη πύλη της χώρας, οι Ευζωνοι, δεν διαθέτουν στελεχωμένο γραφείο ΕΟΤ. Ενα γραφείο που να λειτουργεί 24 ώρες και να δίνει πληροφορίες στα εκατομμύρια τουρίστες.

Το Αιγαίο θα έπρεπε να είναι και ο πλέον ασφαλής προορισμός του κόσμου. Μια «λίμνη» όπου οι επισκέπτες  θα περνούσαν ξένοιαστες μέρες και νύχτες χωρίς να σηκώνουν τρεις την ώρα το κεφάλι στον ουρανό τρομαγμένοι από τον εκκωφαντικό  θόρυβο των τούρκικων F-16 που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο και των ελληνικών Μιράζ που σπεύδουν να τα αναχαιτίσουν σε επικίνδυνες και κοστοβόρες αερομαχίες.

Το Αιγαίο θα έπρεπε να λειτουργεί με βάση έναν κοινό Οργανισμό Τουρισμού Ελλλάδας-Τουρκίας. Με πλήθος μαρίνες  με εναρμονισμένες χαμηλές τιμές τουριστικών υπηρεσιών.

Το Αιγαίο θα έπρεπε να είναι μια περιοχή κοινής εκμετάλλευσης των όποιων, πολλών, ή λιγότερων πηγών ενέργειας. Δεν χρειάζεται η κατά Σαμαρά Ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Δεν τρομάζουν έτσι  οι ανατολικοί γείτονες. Χρειάζεται μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών με βάση τα ποσοστιαία δικαιώματα. Οι καλοί λογαριασμοί ανέκαθεν έκαναν τους καλούς φίλους. Όχι στις παράλογες διεκδικήσεις των πασάδων της Τουρκίας. Όχι όμως και στον πλήρη αποκλεισμό της γείτονος από τα δικαιώματα στην θάλασσα που βρέχει τις ακτές της. Είναι πέραν της λογικής να κοιμάσαι το βράδυ στη Σύμη, στη Χιο, στή Σάμου και το πρωί να σε ξυπνούν τα κοκόρια της Τουρκίας! Και την  ίδια ώρα να τους αρνείσαι κάθε γεωγραφικό δικαίωμα στον  υποθηλάσσιο χώρο της κοινής θάλασσας.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ένα Αιγαίο χωρίς εξοπλισμούς. Είναι παγκόσμιο  παράδοξο στην Ιστορία  δύο χώρες που ανήκουν στην ίδια συμμαχία (ΝΑΤΟ), να συναγωνίζονται σε μια θανατηφόρα αιμορραγία εξοπλισμών, την ώρα που οι λαοί τους υποφέρουν. Τα υποβρύχια που γέρνουν, τα αεροπλάνα χωρίς πυραύλους και ανταλλακτικά, τα άρματα χωρίς πυρομαχικά, συνιστούν εδώ και  χρόνια την μεγαλύτερη απάτη, το μεγαλύτερο έγκλημα. Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Δισεκατομμύρια πεταμένα σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο, για έναν πόλεμο που δεν θα έλθει ποτέ.

Θα αντιτάξει κάποιος ότι δεν μας αφήνουν οι «μεγάλοι». Αυτοί πυροδοτούν την ένταση, αυτοί μας βάζουν και κοκορομαχούμε. Σωστό. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει η αρχή. Με ρεαλιστική πολιτική, αλλά χωρίς πατριωτικά ελλείμματα οι ηγέτες των  δύο πλευρών πρέπει να αρθώσουν ανάστημα. Τα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν άλλους προορισμούς. Η Δημόσια Υγεία, η Παιδεία, οι συνταξιούχοι, οι ευπαθείς ομάδες θα έπαιρναν μια βαθειά  ανάσα χωρίς τα υποβρύχια, τα αεροπλάνα και τα τανκς.

Είναι αρκετοί στην ιστορία μας οι αναλώσιμοι ηγέτες. Οι άνθρωποι δηλαδή, που «έτσι τα βρήκαν και έτσι το πάνε». Κανένα βήμα  δεν πρόκειται να γίνει αν δεν σταματήσει αυτή η θανατηφόρα κωμωδία με τα οπλικά συστήματα. Είναι καιρός κάποιος να μην υπολογίσει την επανεκλογή, να «γράψει» το τρισάθλιο πολιτικό κόστος.

Υ.Γ. 1. Εκ δυσμών της χώρας έχουν εντοπισθεί υδρογονάνθρακες, εξαιρετικά υπολογίσιμοι. Φαντάζεται κανείς ότι θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με τη σύμμαχο επίσης Ιταλία;

Υ.Γ.2. Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε μια ανατριχιαστική πληροφορία: Οτι τάχα παρέστη ανάγκη να βγει ο πολεμικός στόλος για κάποιες παρακολουθήσεις μεγαλης τουρκικής ναυτικής άσκησης. Και τα πλοία ήταν άδεια από καύσιμα. Και τάχα ένας ιδιοκτήτης διυλυστηρίου έδωσε εντολή να «φουλάρουν» τα πλοία δωρεάν. Η πληροφορία μάλλον δεν έχει αληθινή βάση.

Αν όμως συνεχισθεί αυτή η ιστορία τότε σύντομα θα είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

Σχολιάστε