My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ιστορική απόφαση για Δικαστικό

Με μια ιστορική απόφαση ευρείας συναίνεσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς παραχώρησε τη δημοτική έκταση 2.450 τ.μ. Του Μύλου Σαμαρά στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) με σκοπό την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου.

Στην τελευταία για το 2020 συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, το σώμα με 30 θετικές ψήφους, μια αρνητική και με τη θετική ψήφο του προέδρου της Κοινότητας Κιλκίς, έκανε δεκτή την πρόταση που εισηγήθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, με μοναδικό περιοριστικό όρο την ολοκλήρωση του σκοπού χρήσης, δηλαδή των κατασκευαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν, μέσα σε πέντε χρόνια.

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που κλειδώνει τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου στο δημοτικό οικόπεδο, το οποίο εσχάτως με συμβολαιογραφική πράξη περιήλθε ως αυτοτελές και οικοδομήσιμο στην κυριότητα του Δήμου Κιλκίς, ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας πολυσύνθετης νομικά υπόθεσης που δικαίωσε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής κάνοντας μνεία και στην καθοριστική συμβολή του υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ενώ συνεχάρη όλους τους δημοτικούς συμβούλους “που στάθμισαν με ωριμότητα το συμφέρον του τόπου και υποστήριξαν μια δίκαιη απαίτηση όλου του νομού, του Δήμου Κιλκίς και των πολιτών”.

‘’Οι επόμενες ενέργειές μας’’ σημείωσε είναι και να παρακολουθούμε και να ασκούμε πιέσεις αρμοδίως ώστε να επισπεύσουμε το προσδοκώμενο, την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου.

Το έργο κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών έχει ενταχθεί στο β’ πακέτο των ΣΔΙΤ μαζί με τα δικαστικά κτήρια Σερρών, Έδεσσας και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Οι λεπτομέρειες κατασκευής και χρηματοδότησης του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς θα συζητηθούν αναλυτικά στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου συνάντηση του κ. Κυριακίδη με τον κ. Γεωργαντά.

Η εισήγηση Κυριακίδη

Πριν από έναν χρόνο, σε συνθήκες κανονικότητας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς μου έκανε την εξαιρετική τιμή να μου εμπιστευθεί τη διαχείριση προς όφελος του Δήμου ενός περιουσιακού του στοιχείου που το καθιστούσαν παγιδευμένο και ανεκμετάλλευτο ιδιοκτησιακές ιδιαιτερότητες, πολεοδομικές ρυθμίσεις και σοβαρές δικαστικές περιπλοκές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με πλειοψηφική του απόφαση, με εξουσιοδότησε να διαπραγματευτώ τη διανομή του οικοπέδου 705 στην περιοχή των Μύλων Σαμαρά, το διαχωρισμό του από τη συνιδιοκτησία άλλων επτά ιδιωτών ώστε στη δημοτική περιουσία του Δήμου να προστεθεί και να αποτυπωθεί ένα καθαρό ακίνητο.

Όπως είχε εξηγηθεί στις επίμαχες πρώτες μας συνεδριάσεις στις 21, 22 Οκτωβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με τη διανομή του συγκεκριμένου οικοπέδου, η Δημοτική Διοίκηση είχε σχέδιο, και μάλιστα πολύ καλά οργανωμένο, για την οριστική έξοδο από ακανθώδεις και προβληματικές εμπλοκές και επικερδή για το Δήμο αποτελέσματα ως προς την κατάτμηση.

Σας θυμίζω ότι μιλούσαμε για ένα οικόπεδο πολύ μεγαλύτερο σε έκταση από την αρχική αγορά (2.158 τ.μ.) με αυξημένη εμπορική και αντικειμενική αξία, με αξία χρήσης, διαπιστωτικές κρίσεις που επιβεβαίωνε και πιστοποιημένος εκτιμητής, χωρίς οικονομικά βάρη και με υποχώρηση οικονομικών απαιτήσεων που προέβαλλαν τρίτοι κατά του Δημοσίου εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο είχε οδηγηθεί η πολυιδιοκτησία και εξουδετέρωνε ουσιαστικά κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους επί του οικοπέδου 705.

Απευθυνόμενος στους 25 δημοτικούς συμβούλους, στον Πρόεδρο της Κοινότητας Κιλκίς, που μου έδωσαν τη διαπραγματευτική δύναμη για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Δήμου, θέλω να πω ότι δικαίωσα τη θετική τους ψήφο. Περίτρανη απόδειξη όλων όσων ισχυρίζομαι είναι η συμβολαιογραφική πράξη διανομής που υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου, επιστέγασμα της οποίας είναι:

  • η αυτοτέλεια του δημοτικού οικοπέδου, η πλήρη απόδεσμευσή του από συνδικαιούχους
  • η αύξηση της συνολικής επιφάνειάς του από 2.158 τ.μ. σε 2.450 τ.μ. αλλά και του ποσοστού ιδιοκτησίας από 31,77% σε 36,42%
  • η αύξηση της αντικειμενικής του αξίας κατά 84.000ευρώ από 495.000 σε 579.000ευρώ με βάση του φύλλο υπολογισμού αξιολόγησης της ΔΟΥ Κιλκίς

– η άνοδος της εμπορικής του αξίας κατά 95.000ευρώ (από 365.000 σε 460.000ευρώ) με βάση τον υφιστάμενο συντελεστή δόμησης.

Σ΄ αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που είχε πολλά κοινά σημεία με το μύθο της Λερναίας Ύδρας, δεν ήμουν μόνος. Η Δημοτική Αρχή είχε συμπαραστάτη και αρωγό τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Γιώργο Γεωργαντά, με τη συνδρομή του οποίου ξεπεράστηκαν πολλά νομικά και διαδικαστικά εμπόδια. Εκτός από τον κ. Γεωργαντά ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλω να απευθύνω σε όλους όσοι συνεισέφεραν για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συμβολαιογραφική πράξη διανομής: στον Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και δικηγόρο Γιάννη Χατζηαποστόλου, στους νομικούς συμβούλους του Δήμου μας Σοφία Δημαρέλου και Σταμάτη Κανταρτζή στη συμβολαιογράφο Μαριάνθη Εμμανουηλίδου, στην υποθηκοφύλακα Μάρθα Πλαστήρα, στα αντισυμβαλλόμενα μέρη για την πρόθυμη συνεργασία τους, ιδιαίτερα δε στο Φοίβο Χατζηβασιλείου.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 δόθηκε τέλος σε μια μεγάλη μάχη που θα χάναμε μετά βεβαιότητας εάν δεν πιστεύαμε στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητές μας, εάν υποτασσόμασταν σε νομικούς εκφοβισμούς και παραδιδόμασταν σε ευθυνόφοβες λογικές ποινικοποίησης των αποφάσεών μας.

Με την πράξη κατάτμησης δεν χαντακώθηκαν τα συμφέροντα του Δήμου όπως κάποιες Κασσάνδρες προεξοφλούσαν ατυχώς, ούτε πέτυχαν να μειώσουν τη διοικητική ετοιμότητα της Δημοτικής Αρχής επισπεύδοντες τιμητές.

Η συμβολαιογραφική πράξη, υπογεγραμμένη από τους επτά μέχρι πρότινος συνιδιοκτήτες των Μύλων Σαμαρά και τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων, αποδίδει στο Δήμο Κιλκίς ένα ακίνητο μεγαλύτερο σε έκταση και αξία, άρτιο και οικοδομήσιμο, ολοκάθαρο, δηλ. χωρίς προσημειώσεις και οικονομικά βάρη που πέφτουν πλέον σε έναν μόνο ιδιοκτήτη και χωρίς τη σκιά των νομικών αγωγών σε βάρος του Δημοσίου, οι οποίες έχουν πλέον αποσυρθεί.

Η πράξη διανομής ολοκληρώθηκε αισίως αν και κοπιωδώς, με θετική κατάληξη για το Δήμο Κιλκίς. Θα χρειαστεί και μια δεύτερη πράξη, αυτή της αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου.

Σήμερα καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς να πάρει μια ακόμη ιστορική απόφαση ώστε το οικόπεδο αυτό να φιλοξενήσει όλες τις λειτουργίες μιας άστεγης μέχρι και σήμερα Δικαιοσύνης.

Προτείνουμε να παραχωρηθεί αυτό το καθαρό δημοτικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 2.450 τ.μ. στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου. Προτείνουμε την κατά χρήση παραχώρηση για τριάντα πέντε χρόνια στο ΤΑΧΔΙΚ με χρονοδιάγραμμα κατασκευαστικών εργασιών τα πέντε έτη ώστε να εκπληρωθεί και ο σκοπός της χρήσης. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον δηλ. εξαντληθεί αυτός ο χρόνος και δεν τελεσφορήσει ο σκοπός, το ακίνητο επιστρέφει αυτοδίκαια στο νόμιμο κάτοχό του, στο Δήμο Κιλκίς.

Η απόφαση παραχώρησης στηρίζεται σε πραγματιστικά δεδομένα και σε ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς ως αυθύπαρκτου έργου.

Ο Δήμος Κιλκίς προσφέρει ένα ακίνητο για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών σε έναν ενιαίο χώρο, σβήνοντας τις εικόνες ντροπής του παρελθόντος σε σχέση με τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης σε κτηριακό επίπεδο και αποκαθιστώντας μια μεγάλη αδικία δεκαετιών προς τους πολίτες όλου του νομού, προς τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους και προς τους δικηγόρους. Οι επόμενες γενιές θα σταθούν, πιστεύω με ευγνωμοσύνη, σε αυτή την απόφαση γιατί είναι δίκαιη και πολιτισμένη για όσα πρεσβεύει το νομικό μας σύστημα.

Η κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο δημοτικό οικόπεδο των Μύλων Σαμαρά υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δήμου στην αναπτυξιακή φυσιογνωμία της πόλης και στη χωροταξική της ισορροπία. Με ενέργειες του Δήμου Κιλκίς, θυμίζω, παραχωρήθηκε κατά κυριότητα τότε δημοτικό ακίνητο για να κτιστεί στη συνέχεια το Διοικητήριο της Νομαρχίας, της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και το ίδιο ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του Διοικητηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς. Το Δημόσιο κέρδισε σε χρήμα από τα ενοίκια σε κατακερματισμένες υπηρεσίες, οι περιοχές όπου στεγάζονται σήμερα το Διοικητήριο και η Αστυνομία απέκτησαν αξία και αψευδής μάρτυρας είναι η οικιστική τους ανάπτυξη. Στην περίπτωση των Μύλων Σαμαρά με το Δικαστικό Μέγαρο, ο Δήμος Κιλκίς επενδύει

στην αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς του Κιλκίς, εξισορροπώντας μαζί με το Διοικητήριο της Περιφέρειας τις όποιες υστερήσεις υπέστη στο παρελθόν και δεν διαταράσσει οικονομικές λειτουργίες και εξυπηρετήσεις που σχετίζονται με την απονομή της Δικαιοσύνης. Τα Δικαστήρια, με ενιαία μορφή πλέον, θα βρίσκονται σε έναν σύγχρονο χώρο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η σύμφωνη γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, της Κοινότητας Κιλκίς για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στο υποδειχθέν από εμάς οικόπεδο ισχυροποιεί ως αποδοχή τη θέση μας, δείχνει όμως και μια υπόρρητη αγωνία να πάρει επιτέλους το δρόμο του το μέλαθρον της Θέμιδος γιατί οι άνθρωποι αυτοί που καθημερινά εργάζονται σε στενούς, άβολους και ακατάλληλους χώρους, με απαρχαιωμένα μέσα, έχουν κουραστεί από τις παρακμιακές εικόνες που τους περιβάλλουν. Οι πολίτες που επισκέπτονται τα Δικαστήρια για προσωπικές τους υποθέσεις έχουν δυστυχώς τις ίδιες προσλαμβάνουσες.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως θα γνωρίζετε, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καραμανλή ενέταξε το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς μαζί με το Δικαστικό των Σερρών, της Έδεσσας και την ανακατασκευή του Δικαστικού Κτηρίου Θεσσαλονίκης στο δεύτερο πακέτο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί για τις δώδεκα δικαστικές εγκαταστάσεις που έχουν δρομολογηθεί με ΣΔΙΤ συμπεριλαμβανομένου και του Κιλκίς είναι στα 200.000.000ευρώ με τον πολύ φιλόδοξο στόχο όλα αυτά τα νέα κτήρια να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Η ταχύτερη προετοιμασία και η ευελιξία των ΣΔΙΤ ελπίζουμε και ευχόμαστε να αποδώσει και κτηριολογικά και χρονικά έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο απονομής της Δικαιοσύνης στο Κιλκίς.

Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να κτίσει νέα Δικαστικά Κτήρια και σε ότι αφορά το Κιλκίς εκτός από τον κ. Γεωργαντά έχουμε την ένθερμη στήριξη του κ. Καραμανλή και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σας καλώ τώρα που έχουν ομαλοποιηθεί οι καταστάσεις, τώρα που έχουμε ένα δικό μας δημοτικό ακίνητο, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές για Δικαστικό Μέγαρο, να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πιστεύω ότι μετά από όλα αυτά δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη εκτεθειμένη στις παλιές πληγές της, ανέστια και αναξιοπρεπή κτηριακά, αλλά αντιθέτως έχουμε την υποχρέωση να γίνουμε εμείς κομβικό μέρος της λύσης. Να σκεφτούμε πλατιά και να βάλουμε στην άκρη μικροεγωϊσμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Να κάνουμε ότι προστάζει το γενικό συμφέρον, έχοντας πλήρη επίγνωση του ειδικού βάρους που έχει η απόφασή μας. Γιατί το Δικαστικό Μέγαρο είναι απαίτηση του νομού,του Δήμου μας, της πόλης και των χωριών, είναι απαίτηση των πολιτών. Οφείλουμε να θυμόμαστε όλοι ότι θα κριθούμε για τις πράξεις μας, για τις θέσεις μας, για τις τεκμηριωμένες ή μη απόψεις μας. Εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να πούμε ένα μεγάλο, ένα γενναιόδωρο Ναι σε μια ευνοϊκή συγκυρία και να παράσχουμε τη συναίνεσή μας για να θεμελιωθεί ένα έργο υποδομής.

Σας καλώ να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξετε με την θετική σας απόφαση την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου 705 στο ΤΑΧΔΙΚ για την ανέγερση του πρώτου Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς.

Σχολιάστε