My Twitter Feed

21 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινά υπογειοποίηση σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2022

Τα απίστευτα ενός αγώνα θρίλερ! -

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2022

Τρεις ποιητές μας σε ανθολογία -

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2022

Αρχή εργασιών Φ.Α. στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2022

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση -

Κυριακή, 17 Απριλίου, 2022

Επισφαλής βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Σκληρό παζάρι για την τιμή οβελία -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Κόντρα με φόντο το προσφυγικό -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Είναι ιερός ο πόλεμος,

…η ειρήνη τρισαγία.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Πολλά και αντιφατικά μπορούν να ακουστούν να να φανούν σ’ έναν πόλεμο. Γεγονότα αληθινά αλλά και σκηνοθετημένα. Η αναζήτηση της αλήθειας στον ορυμαγδό της προπαγάνδας είναι δύσκολη υπόθεση. Η πρώτη που σκοτώνεται σε κάθε πόλεμο είναι η αλήθεια, την ίδια στιγμή που φιλοτεχνείται το ψέμα.

Θυμάται κανείς σε πόσα εθνικά κοινοβούλια μίλησε ο Μιλόσεβιτς, όταν βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ η Γιουγκοσλαβία; Θυμάται ποια μέτρα έχουν παρθεί και από ποιες χώρες στους πολέμους που έκανε η Αμερική; Θυμάται αν «πάγωσαν» εθνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί ή αν δεσμεύτηκαν ιδιωτικά κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία; Θυμάται κανείς να μου πει αν έστειλε καθόλου πολεμικο υλικό στην Κύπρο η Δύση όταν έγινε εισβολή στο νησί από την Τουρκία;

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί βομβαρδισμοί. Εκτός κι αν οι νατοϊκοί γίνονται με όπλα που δεν σκοτώνουν! «Δέκα πόλεμοι και έξι εκατομμύρια νεκροί μέσα σε λίγα χρόνια» λέει η Κίνα πως προκάλεσε η Αμερική! Πού ήταν τότε η φιλειρηνική Ευρώπη;

Η 7η Απριλίου είναι η πιο ντροπιαστική ημέρα της ελληνικής βουλής, όπου παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας και πολλών χειροκροτητών – βουλευτών, εκτός από τον μαέστρο Ορχήστρας της Δύσης, μίλησαν και δύο ανδρείκελα του ναζιστικού τάγματος ΑΖΟΦ. Ένας από αυτούς, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα, λέγεται πως ήταν ελληνικής καταγωγής! Η μέρα αυτή θα είναι η πιο πικρή ημέρα για την ελληνική δημοκρατία, γιατί έδωσε βήμα στον ναζισμό μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα είναι η πιο ντροπιαστική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας.

Και μια που ειπώθηκε τότε ότι η Οδησσός είναι η πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, και σωστά, καλό είναι να θυμηθούμε ότι το 1814 η Οδησσός ήταν Ρωσική. Και πως ακόμη το Κίεβο ήταν εθνικό και θρησκευτικό κέντρο των Ρώσων. Στον Δνείπερο (Βορυσθένη) βαφτίστηκαν μαζικά χιλιάδες Ρως (Ρώσοι) για να ασπαστούν την Ορθόδοξη πίστη. Ο όρος Ουκρανία δεν υπήρχε τότε. Η συγκεκριμένη περιοχή στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λεγόταν Γαλικία.

Το να μιλούν σήμερα μερικά κουρδισμένα φερέφωνα για «ρωσικό ναζισμό» διαγράφοντας από την ιστορική μνήμη τα 27.000.000 νεκρών της πρώην σοβιετικής ένωσης ενάντια στο φασισμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μου θυμίζει τα λόγια του Λουντέμη από το βιβλίο, «Οδός Αβύσσου αριθμός μηδέν»: «Ειπώθηκαν ψέµατα που ντράπηκαν και τα ίδια, µια και δεν ντρέπονταν τα στόµατα που τα ’λεγαν».

Η Γερμανία που κήρυξε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και σκόρπισε θανή κι ερείπια στην Ευρώπη, η Γερμανία του ναζισμού και του φασισμού που εκτέλεσε, έσφαξε και ξεκοίλιασε γυναίκες εγκύους στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τον Κάνδανο, τα Ανώγεια κι αλλού, δεν πρέπει να ξεχνά πως την αιματοχυσία που προκάλεσε στην Ευρώπη δεν την ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας. Χώρια τις πολεμικές επανορθώσεις δισεκατομμυρίων και το Κατοχικό Δάνειο που μας χρωστά!

Πριν λυθεί το «Μακεδονικό» κάποιοι έλεγαν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να απαιτήσει από μία άλλη την αλλαγή του συντάγματός της ή του ονόματός της. Κι όμως έγινε κι αυτό! Η κυβέρνηση Τσίπρα και Ζάεφ κατόρθωσε να λύσει ένα ζήτημα που μας ταλάνιζε για 30 χρόνια! Οι πένες νίκησαν τα όπλα, γιατί τις κράταγαν πρωθυπουργοί και υπουργοί των Εξωτερικών με γνώση και σύνεση.

Αν θυμόταν ο Ζελένσκι την αντίδραση της Αμερικής, που απείλησε με παγκόσμιο πόλεμο, το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση ήθελε να εγκαταστήσει πυρηνικά στην Κούβα κι αν τηρούσε τη Συμφωνία του Μινσκ, που συνυπέγραψε και ο ίδιος, δεν θα είχε καταστραφεί η χώρα του τώρα. Δεν θα σκοτώνονταν και ξεριζώνονταν άδικα τόσοι Ουκρανοί και δεν θα υπέφεραν οι λαοί της Ευρώπης από μέτρα και αντίμετρα..

Καμία χώρα ισχυρή δεν δέχεται να την περικυκλώσει ο «εχθρός» της με όπλα. Ή μήπως θα είχε διαφορετική αντίδραση η Αμερική, σε περίπτωση που η Ρωσία ήθελε να εγκαταστήσει οπλικά συστήματα στο Μεξικό ή τη Βενεζουέλα;

Ο πόλεμος αυτός γίνεται χάριν των δυτικών μονοπωλίων ενέργειας. Χάριν του υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Να απεξαρτοποιηθεί η Ευρώπη από τη Ρωσία ενεργειακά και να εξαρτηθεί από την Αμερική. Και τον πόλεμο αυτόν τον πληρώνει με αίμα και με δάκρυ πρώτα η Ουκρανία και μετά η Ρωσία. Γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσει. Γιατί κι “αν είναι ιερός ο Πόλεμος, η Ειρήνη είναι Τρισαγία” κατά πως λέει ο Παλαμάς.

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε