My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Θετική αποτίμηση για Πρέσπες

Με τίτλο “Συμφωνία των Πρεσπών: Μια Θετική Αποτίμηση”, η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από την ελληνική βουλή και μετά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα ενεργοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας. Στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση έχει οξυνθεί πολύ, γιατί πολλά από τα σημεία της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά και πολλά παραποιούνται σκόπιμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μικροπολιτικούς λόγους.

Είναι αλήθεια ότι μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δρομολογείται μια ιστορικού χαρακτήρα μεταβολή στις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη αλλά πρωτίστως στους λαούς των δύο χωρών μέσα από μια διαδικασία συνεννόησης με στόχο αμοιβαία οφέλη, ενώ παράλληλα θα μπει οριστικά τέλος σε λογικές που ενθαρρύνουν τον διχασμό και την πατριδοκαπηλία.

Γιατί με τη λύση που δόθηκε, επιτεύχθηκαν τα εξής:

-Μετονομάζεται η ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, όταν 140 χώρες την είχαν αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» και κατά συνέπεια υιοθετείται από το γειτονικό κράτος ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση.

-Οι γείτονές μας υποχρεώνονται ν’ αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, γεγονός πρωτόγνωρο χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

-Προσδιορίζεται η γλώσσα τους ως Νότια Σλαβική, κάτι που αποκόπτει οριστικά τη προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων με την αρχαία Μακεδονία.

-Ενισχύεται η ευρωπαϊκή προοπτική και η σταθερότητα στην γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα ενδυναμώνεται ο ρόλος της Ελλάδας ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος επιρροής της από δυνάμεις με αλλότριους εθνικιστικούς σχεδιασμούς.

-Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Μακεδονίας σε περιφερειακό οικονομικό κόμβο. Ανοίγει ο δρόμος για βασικές συμφωνίες όπως: Της Προστασίας Επενδύσεων και Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, των οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών με άμεσα αποτελέσματα στην αύξηση των εξαγωγών μας, την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα και την αναβάθμιση του λιμένα Θεσσαλονίκης σε οικονομικό, εμπορικό, διαμετακομιστικό ακόμη και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων.

-Κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με νομικά δεσμευτικό τρόπο, καθώς δηλώνεται ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν έχουν καμία σχέση μαζί της.

-Ορίζεται ότι η ιθαγένεια είναι «Μακεδονική / πολίτης της Β. Μακεδονίας». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η ιθαγένεια είναι απλώς Μακεδονική.

-Η συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι «erga omnes», δηλαδή έναντι όλων και για κάθε χρήση. Αυτό σημαίνει ότι το συνταγματικό όνομα της χώρας θα χρησιμοποιείται στα επίσημα εσωτερικά της έγγραφα αλλά και σε όλες τις διεθνείς της σχέσεις.

-Η χρήση του όρου «Μακεδονία», «Μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους αφήνεται μόνο στην ελληνική πλευρά. Επίσης παραμένει αμετάβλητο το καθεστώς, υπό την προστασία της Ε.Ε., προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων.

-Αφαιρούνται από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ οι αναφορές σε προστασία Μακεδονικής μειονότητας ή λαού σε γειτονικές χώρες, γεγονός που ήταν από τα κύρια ζητήματα της διαφοράς μας.

-Ταυτόχρονα, η γειτονική χώρα δεσμεύεται με τη συμφωνία: να μην υποκινεί οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μη προβαίνει σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να σέβεται τα υφιστάμενα σύνορα.

Όλα αυτά θα κλείσουν μια πληγή και μια ανισορροπία 27 χρόνων, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα που πρωτοστατεί για την Ειρήνη και τη Σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και θα προωθήσουν οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της Βαλκανικής.”

Σχολιάστε