My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμή υποδοχή Βαρθολομαίου

emmanouil-bartholomaios2

Απ` τον Εμμανουήλ στη Ν. Μεσημβρία.

Τη Νέα Μεσήβρια Θεσσαλονίκης, ανήκει στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να τιμήσει τη συμπλήρωση των 90 χρόνων απ` τον “ξεριζωμό” των Ελλήνων απ` την αλησμόνητη Μεσήμβια του Εύξεινου Πόντου.

Ήταν ο τελευταίος σταθμός της τετραήμερης επίσκεψης στην Κεντρική Μακεδονία του Οικ. Πατριάρχη, ο οποίος έγινε δεκτός με αισθήματα αγάπης και ενθουσιασμού από τον ιερό κλήρο και τον λαό με πρώτο τον μητροπολίτη Κιλκίς Εμμανουήλ, ο οποίος υποδεχόμενος τον  Πατριάρχη είπε:

“Κλείνομεν το γόνυ της καρδίας και του σώματος και ευχαριστούντες θερμώνς, δι’ όλην την ευεργετικήν σας πατρικήν επίσκεψιν, αιτούμεθα πρωτίστως, εκ μέσης καρδίας τα εχυάς, τας πατριαρχικάς σας ευλογίας και την έκφρασιν της απείρου ποιμαντικής σας αγάπης και ενδιαφέροντος, ως άλλωστε αυτό συμβαίνει δι’ όλην την Ρωμιοσύνη άπ΄άκρου εις άκρον της γής.

emmanouil-bartholomaios1Ο χώρος αυτός έχει την ευλογίαν να κατοικείται, ως επί το πλείστον, από ευλαβείς και δημιουργικούς Μεσημβριώτες, οι οποίοι ήλθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ. Αυτός ο τόπος ο ευλογημένος, ο οποίος ευκαίρως ακαίρως, τιμά την Παναγία μας, τη Παναγία Μεγαριώτισσα, Σας υποδέχεται και σήμερον, διά να διδαχθεί και να ευλογηθεί και να αισθανθεί την εθνική υπερηφάνεια ότι ο Πατριάρχης του Γένους μας, από την Βασιλεύουσαν των πόλεων, ήλθε κοντά μας και σωματικώς, ενώ γνωρίζομεν την ψυχικήν και την πατρικήν σας σχέσιν και αγωνία Σας δί έναν έκαστον εξ ημών, από τη θέση που Σας έχει τάξει η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία”.

Λόγους αγάπης και ευχαριστιών εκφωνήθηκαν κι από τον δήμαρχο Χαλκηδόνας Ιωάννη Τσουκνιδά, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη καθώς και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων των 90 ετών, Ελευθερίου Μαργαρίτη.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε μεταξύ των άλλων:

emmanouil-bartholomaios3“Ήλθομεν εκ Κωνσταντινουπόλεως, η ημετέρα Μετριότης, ο Πατριάρχης σας, αγαπητοί απόγονοι των Μεσημβριωτών, της ιστορικής αυτής πόλεως του Ευξείνου Πόντου και ευκλεούς Μητροπόλεως του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, διά να συνεορτάσεωμεν μαζί σας, εν προσευχητική δεήσει, μίαν ιστορική επέτειον μνήμης, θρηνώδη και συγχρόνως τραγική, αν αναλογισθώμεν τον τρόπον με τον οποίο ηναγκάσθησαν οι απ΄αιώνων γηγενείς Ορθόδοξοι Έλληνες Μεσημριώται να εγκαταλείψουν τα πάτρια, τους Ναούς των, με πρώτον τον αρχαίον Μητροπολιτικόν Ναό της του Θεού Σοφίας, τον του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, του Αγίου Ιώαννου του Αλειτούργητου, των Αγίων Θεοδώρων, της Παναγίας Ελεούσης, της Αγίας Παρασκευής και λοιπών σχολείων και χριστιανικών μνημείων, τον αρχαίον πολιτισμού τους, το “βιός” τους, όσα εδημιούργησαν ανά τους αιώνας, και να εγκατασταθούν εδώ, εις την Ν. Μεσήμβριαν,όπου εύρον καταφυγή, στοργήν, αγάπην, εκκλησιαστικήν και ποιμαντικήν φροντίδα και “ελειτούργησαν” εκ νέου την παράδοσιν των και τον πολιτισμόν των. Και όχι μόνον ελειτουργήσατε τον προγονικόν πολιτισμόν σας αλλά επηυξήσατε και εδημιούργησατε νέον πολιτισμόν, εστηριγμένον επί των στερρών θεμελίων των παραδόσεων σας”.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας προσκύνησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με μέλη του Συλλόγου και κατοίκους της περιοχής καθώς και να δει έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις αλησμόνητες πατρίδες.

Σχολιάστε