My Twitter Feed

21 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιός: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία -

Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

“Πλήγμα σε τουρισμό – εξαγωγές” -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι αντιεμβολιαστές του 1913 -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Το 1913 με το βλέμμα των παιδιών -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κιλκίς: Μέτρα για το καλοκαίρι -

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

“Πνίγηκε” πάλι ο Άγιος Πέτρος -

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

Η 108η επέτειος της Μάχης του`13 -

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

TV και για τα 31 “λευκά” χωριά -

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Η 108η επέτειος της Μάχης του`13

*Μηνύματα πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμάται την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου, η 108η επέτειος της Μάχης του Κιλκίς του 1913 και γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης.

Στις εκδηλώσεις, που όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν με τήρηση όλων των πρωτοκόλλων της μάχης κατά της πανδημίας, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.

Μηνύματα

Για την επέτειο της αποφασιστικής και φονικής μάχης, καθώς και για την απελευθέρωση του Κιλκίς, μηνύματα εξέδωσαν: Ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς, ο βουλευτής Γ. Φραγγίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Κυριακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρ. Βεργίδης, ο δήμαρχος Παιονίας Κ. Σιωνίδης, η ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ και η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς

Η Μάχη του Κιλκίς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μάχες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και την διάλυση των βουλγαρικών σχεδίων για τη «Μεγάλη Βουλγαρία». Μια από τις φονικότερες μάχες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με χιλιάδες τραυματίες και νεκρούς.

Θα την τιμούμε για πάντα ως ένα υψηλό σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανδρείας.

Το ποίημά «Η Πατρίδα στους νεκρούς της» του Κωστή Παλαμά, που ο μεγάλος ποιητής αφιέρωσε στους νεκρούς της Μάχης, θα ηχεί για πάντα στα αυτιά μας:

«Παιδιά μου, όσοι, προφήτες μου, στρατιώτες, αρχηγοί,
σαν τα λιοντάρια στήσατε κορμιά και σαν τα κάστρα
και μεσ’ στη μακεδονική ματοθρεμμένη γη
βάλατε την εικόνα μου φερτή σαν από τ’ άστρα
στου Λαχανά και στου Κιλκίς την εκκλησιά την πλάστρα,
πνοές κι αν πλανάστε σ’ άλλη ζωή, λείψανα κι αν κοιμάστε
σας λειτουργώ στη δόξα μου. Μακαρισμένοι να ‘στε».

Χρόνια πολλά, σε όλους τους Κιλκισιώτες και τις Κιλκισιώτισσες.

Ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης

Η μάχη του Κιλκίς, που έδωσε ο Ελληνικός Στρατός με καθοριστική σημασία για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ακύρωση των επεκτατικών σχεδίων της Βουλγαρίας, υπήρξε μια  από τις ενδοξότερες σελίδες της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, που γράφτηκε κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, με το αίμα και τη θυσία των οκτώ και πλέον χιλιάδων νεκρών και τραυματιών Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών.

Η πίστη, η αποφασιστικότητα, το υψηλό εθνικό φρόνημα και η συλλογική προσπά θεια των ηρωικών εκείνων Ελλήνων για μια Ελλάδα ενωμένη και δυνατή, αποτέλε σε παράδειγμα προς μίμηση με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Οι Έλληνες, όταν σχεδιάζουμε και ενεργούμε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, μα κυρίως να αποτρέψουμε κάθε σκέψη και ενέργεια οποιουδήποτε  επιβου λεύεται την Εθνική μας κυριαρχία .

Στη παρατεταμένη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μετά το μακρό χρονικό διάστημα οικονομικής ύφεσης  και την περίοδο υγειονομικής κρίσης , το μήνυμα είναι ένα:

Κοινές δράσεις, με ομοψυχία για να έρθουν καλύτερες μέρες για την Πατρίδα μας. Δεν περισσεύει κανένας Έλληνας σε αυτή την προσπάθεια.

Χρόνια πολλά στους Κιλκισιώτες και τις Κιλκισιώτισες. Χρόνια πολλά στους Έλληνες!

Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης: 

“Η εκτυφλωτική λάμψη της ελευθερίας διαπέρασε ορμητικά τα χαρακώματα του Κιλκίς.

Στις 21 Ιουνίου 1913 ο ελληνικός στρατός, με σπάνιο θάρρος και ακατάβλητο ηθικό φρόνημα, άνοιξε την βαριά πύλη της απελευθέρωσης της πόλης μας, καταγάγοντας μια μεγαλειώδη νίκη κατά των Βουλγάρων στο σύντομο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

Σε μια πολύνεκρη μάχη που στάθηκε καθοριστική για τη νικητήρια έκβαση του πολέμου και δίκαια η ιστορία κατέταξε τους ήρωες μας στο πάνθεον των Αθανάτων.

Από το αίμα των χιλιάδων νεκρών μας, που έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά της Πατρίδας, από το Άγιο Δισκοπότηρο της θυσίας τους, μεταλαμβάνουμε σήμερα τα δώρα της ελευθερίας, της ειρήνης, της ευημερίας.

Η ιστορική μάχη του Κιλκίς, εκατόν οκτώ χρόνια μετά, μας παραδίδει μαθήματα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, και στέκεται πάντοτε το φωτεινό σημείο έμπνευσης δίνοντάς μας τη δύναμη να αγωνιζόμαστε για το Κιλκίς των Αξιών και της Προόδου.”

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης:

«Συμπληρώνονται σήμερα, 21 Ιουνίου 2021, 108 χρόνια από την επική και συγχρόνως φονική μάχη του Κιλκίς, που σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας.

Είναι μια ιστορική μέρα για το Κιλκίς αλλά και για την πατρίδα μας. Με τη νίκη τους, οι πρόγονοί μας διαφύλαξαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απέτρεψαν τον βουλγαρικό επεκτατισμό.

Τιμούμε σήμερα όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους με αυτοθυσία για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα, τιμούμε τους ήρωες της μάχης του Κιλκίς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Oι ήρωες της επικής μάχης του Κιλκίς, αψηφώντας τον θάνατο, εμπνεόμενοι από ανώτερα ιδανικά, στάθηκαν όρθιοι μπροστά στον εχθρό, όρμησαν με τη λόγχη εναντίον των πυρών, οδήγησαν τον εχθρό σε άτακτη υποχώρηση και τον ελληνικό στρατό σε νίκη, γράφοντας μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας.

Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής των ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών- η γενναιότητα των οποίων υπήρξε καθοριστική για να γραφτεί στην παγκόσμια Ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο- είναι φωτεινός φάρος για την πορεία του Ελληνισμού, παράδειγμα αυτοθυσίας, ομόνοιας και πηγή άντλησης υπερηφάνειας.

Χρόνια Πολλά στο Κιλκίς, Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κιλκισιώτισες και σε όλους τους Κιλκισιώτες». 

Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης:

Ο ήλιος έριχνε τις πυρακτωμένες ακτίνες του πάνω στην πόλη του Κιλκίς, στα ώριμα στάχυα που περίμεναν τον θερισμό, και στους ηρωϊκούς μαχητές από όλη την Ελλάδα, που έδιναν τιτάνιο αγώνα εναντίον των Βουλγάρων. Έπρεπε πάση θυσία να απελευθερώσουν το Κιλκίς, το αίμα πότιζε τα σιταροχώραφα, οι κλαγγές των όπλων ηχούσαν μακριά, νεανικά κορμιά έπεφταν στο χώμα….

Η μάχη του Κιλκίς τον Ιούνιο του 1913, υπήρξε από τις φονικότερες μάχες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας, οι απώλειες ήταν 8.823 νεκροί και τραυματίες. Με την μεγάλη νίκη σώθηκε η Θεσσαλονίκη, και κατέρρευσαν τα σχέδια των Βουλγάρων για τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας».

Τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, προσκυνούμε τη μνήμη τους, αναγνωρίζουμε την αξία της θυσίας τους, σε αυτή τη μάχη που προδίκασε την έκβαση του 2ου Βαλκανικού πολέμου.

Όπως έγραφε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς στο ποίημα που απήγγειλε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Πολεμικού Μουσείου του Κιλκίς,

«βάγια τρισάγια, Λαχανά, Κιλκίς, προσκυνητάρια…..»

Και παρακάτω «Στου χάρου την ολονυχτιά σας φώτιζα, αγιοκέρι, θυσιαστήρια, Λαχανά, Κιλκίς…»

Η ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ

21 Ιουνίου 1913 – 21 Ιουνίου 2021: Εκατόν οκτώ χρόνια μετά θυμόμαστε, τιμούμε και ευχαριστούμε τους ήρωες προγόνους μας οι οποίοι με ανδρεία απέκρουσαν τον βουλγαρικό μεγαλοϊδεατισμό για κατάληψη και προσάρτηση της Μακεδονίας.

Η ενότητα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η ομοψυχία του λαού και η αποφασιστικότητα των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την ασίγαστη φλόγα για ελευθερία που διακατέχει στο πέρας των αιώνων το Εθνος των Ελλήνων έφεραν την μεγάλη νίκη στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο.

Η επική και η εκ των φονικότερων μάχη της ελληνικής ιστορίας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και τα διδάγματα της μας οδηγούν με περισσότερη εθνική αυτοπεποίθηση και δύναμη στο μέλλον.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής υψώνουμε ψηλά τις ελληνικές σημαίες εκφράζοντας με την πράξη αυτή την ευγνωμοσύνη μας στους πεσόντες στο πεδίο της μάχης. Που αψηφώντας τις υπεράριθμες εχθρικές δυνάμεις δεν πτοήθηκαν προτάσσοντας τα στήθη τους, αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση και πίστη στον όρκο τους – μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος τους – προκειμένου να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Άλλωστε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ταυτιζόμενοι πλήρως με τα τόσο εύστοχα και επίκαιρα λόγια του Γιάννη Ρίτσου: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.

Ζήτω η 21η Ιουνίου 1913, Χρόνια πολλά ηρωϊκό και αθάνατο Κιλκίς.

Η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η 21 Ιουνίου 1913 ανακαλεί στη μνήμη μια από τις πλέον σημαντικές ιστορικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορία, και της βαλκανικής χερσονήσου γενικότερα.

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι, όντας η αρχή του τέλους του Ανατολικού ζητήματος, δικαίωσαν σε πλατιά κλίμακα τις εθνικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, χωρίς όμως να καλύψει το σύνολο των εκκρεμών αλυτρωτικών της αιτημάτων.

Ο Έλληνας στρατιώτης υπό την καθοδήγηση της πολιτικής και πολιτειακής του ηγεσίας επέδειξε απαράμιλλη προσήλωση στον στόχο της απελευθέρωσης ελληνικών πόλεων, μία εκ των οποίων το Κιλκίς.

Κάθε τέτοιο χρόνο πρέπει να θυμόμαστε τη δύναμη της ενότητας που έδρασε καταλυτικά στην επίτευξη της τελικής νίκης.

Η ιστορική μνήμη θα πρέπει να σηματοδοτεί τα βήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Το ζητούμενο του σήμερα είναι η κοινωνική συνοχή και η ευημερία του λαού μας. Δυστυχώς και τα δύο δοκιμάζονται σκληρά από πολιτικές επιλογές και ιδεοληπτικής εμμονές.

Χρέος όλων όσοι εκπροσωπούμε το καλό του τόπου μας, και ιδιαίτερα μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι να υπερασπιζόμαστε το δίκιο που σήμερα θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και του δήθεν εκσυγχρονισμού. Από την πλευρά μας υπόσχεση και δέσμευση να μην επιτρέψουμε στον εφησυχασμό να αλώσουν τη ζωή των πολλών οι αδηφάγες ορέξεις των λίγων.

Σχολιάστε