My Twitter Feed

1 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τους έπιασαν με 60 κιλά κάνναβη! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Κρασιά ζυμωμένα με βραβεία! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Άσπρος: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο -

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Στα ύψη νεκροί – διασωληνωμένοι -

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Σαρώνει πάντα ο κορωνοϊός! -

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Οι εκλογές στο Δικηγορικό Κιλκίς -

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Η τιμή του προστίμου και…

…η αξία της ζωής.

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Αναξιόπιστοι όσον αφορά στις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις, αλλά και εκτός τόπου και χρόνου ως προς την κατανόηση της κατάστασης με τους ανεμβολίαστους αποδεικνύονται πρωθυπουργός και κυβέρνηση.

Μόλις λίγους μήνες αφότου δήλωναν αυτάρεσκα ότι με την… άριστη διαχείριση της πανδημίας που μας επιφύλαξαν διανύαμε το τελευταίο μίλι, χρειάστηκε να πάρουν νέα, επιπλέον μέτρα. Αφού η πανδημία όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά γίνεται όσο πάει και χειρότερη.

Οι εκατόμβες των νεκρών καθημερινά, η κατάταξη της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις ως προς τον δείκτη των θανάτων ανά πληθυσμό, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» που απειλεί εκ νέου τη δημόσια υγεία διεθνώς, διαψεύδουν κατηγορηματικά και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τις προβλέψεις, τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις πρωθυπουργού και κυβέρνησης για δήθεν επαναφορά στην κανονικότητα.

Αλλά και μόλις λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε μέσω διαγγέλματος νέα μέτρα, διαβεβαιώνοντας ότι αυτά θα ήταν τα τελευταία, αναγκάστηκε και πάλι να αυτοδιαψευστεί, ανακοινώνοντας και νέα, επιπλέον των προηγούμενων που σε σύντομο χρόνο αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Αν υπάρχει κάτι που ευθέως προκαλεί όσους δυσπιστούν ή και φοβούνται και δεν εμβολιάζονται, αυτό δεν είναι άλλο από την αναξιοπιστία όσων προσπαθούν τόσον καιρό να τους πείσουν ανεπιτυχώς ότι τα εμβόλια είναι για το καλό τους.

Πως να πιστέψεις κάποιους που άλλα λένε τη μια κι άλλα την άλλη για το ίδιο ακριβώς θέμα; Πως να πιστέψεις κάποιους που διαρκώς αυτοδιαψεύδονται, ανακηρύσσοντας εαυτούς πρωταγωνιστές των λάθος προβλέψεων;

Και πως να εμπιστευτείς κάποιους που όσα προβλέπουν πέφτουν στο κενό και οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όσα υπόσχονται;

Κι ακόμη, πως να εμπιστευτείς κάποιους που δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες να κάνουν ούτε αυτό που είναι προς όφελός τους και που οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες το έχουν από καιρό επιτύχει;

Και τέλος, πως να εμπιστευτείς κάποιους που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε επιβολή προστίμων προκειμένου να εξαναγκάσουν τους πολίτες να κάνουν αυτό που θα τους κρατήσει στη ζωή;

Ας κάνουμε όμως, έστω για λίγο, αυτό που δεν έκαναν ούτε για μια στιγμή οι κυβερνητικοί. Ας προσπαθήσουμε δηλαδή να μπούμε στο μυαλό τους και να σκεφτούμε όπως οι αρνητές των εμβολίων.

Έστω λοιπόν ότι κάποιος είτε επειδή φοβάται, καθώς κανείς δεν του εξήγησε ψύχραιμα ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, είτε για λόγους θρησκευτικούς, επειδή του το είπε ο παππάς της ενορίας ή ο εξομολόγος του που τον έχει… Θεό, είτε για λόγους περιορισμένης μόρφωσης που τον κάνουν να αδυνατεί να αντιληφθεί διεθνείς στατιστικές, πίνακες και διαγράμματα, είτε επειδή στη χώρα που ζει έμαθε να είναι δύσπιστος για όλα, γιατί πάντα εδώ αποδεικνύεται ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», ή ακόμη και επειδή τον γοητεύουν οι… ψεκασμένες θεωρίες και η συνωμοσιολογία, ότι μας εμφυτεύουν τσιπάκια για να μας παρακολουθούν, επιμένει να αρνείται να εμβολιαστεί.

 Είναι δυνατόν κάποιος από τους παραπάνω τύπους ανθρώπου να πειστεί ποτέ να εμβολιαστεί, επειδή θα του επιβάλουν πρόστιμο αν δεν το κάνει;

Μα αυτή η εκβιαστική, τιμωρητική και επιπλέον και εισπρακτική πολιτική, είναι που δικαιώνει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Καθώς, σύμφωνα με τη δική τους λογική, αν ήταν το εμβόλιο πράγματι για το καλό τους, γιατί να υπάρχει ανάγκη να τους το επιβάλουν;

Αντί λοιπόν στην κυβέρνηση να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης των αρνητών, αντί να επιστρατεύσουν το σύνολο των δημόσιων και δημοφιλών προσώπων να βγαίνουν στην τηλεόραση και με πραγματικά παραδείγματα και με πειστικό λόγο, μιλώντας στη γλώσσα των αρνητών, να προσπαθούν να τους πείσουν, αντί να παρουσιάζουν καθημερινά συγκριτικά στοιχεία για το τι παθαίνουν όσοι ανεμβολίαστοι νοσούν και από τι γλυτώνουν όσοι νοσούν και είναι εμβολιασμένοι, αντί στο τέλος – τέλος να κάνουν αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε περιοδεία του συνομιλώντας με αρνητές των εμβολίων, αντί, αντί, αντί… αυτοί κάνουν ακριβώς αυτό που επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες των αρνητών και που αποτελεί σταθερή συνταγή αποτυχίας.

Κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τους λόγους για τους οποίους οι ανεμβολίαστοι παραμένουν αρνητές των εμβολίων.

Όσο η απαράδεκτη τακτική του υπουργού Ανάπτυξης με το:

«Μη σώσουν και εμβολιαστούν» έφερε αποτελέσματα, άλλο τόσο θα φέρει και η τωρινή τακτική του:  «Θέλουν δεν θέλουν, πληρώνοντας θα εμβολιαστούν».

Μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στην πειθώ και που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πείσει, μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στην κατανόηση και που έχει ανάγει το χρήμα σε υπέρτατο κριτή των πάντων, ακόμη και της ίδιας της αξίας της ζωής, καταλήγει να τιμολογεί με 100 ευρώ μηνιαίως τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Αυτό που επιτυγχάνουν είναι να ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και να δημιουργούν νέες στρατιές αρνητών των προστίμων αυτή τη φορά.

Διότι, η πολιτική των προστίμων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κοινωνικές αντιδράσεις τύπου:  «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»,

καθώς και σε κοινωνικά φαινόμενα τύπου:  «Πληρώνω και γουστάρω να παρανομώ»

Όσο όμως κι αν προσπαθήσουν να βρουν μια τιμή για να μπορέσουν να επιβάλουν εκβιαστικά τη θέλησή τους σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, ποτέ δεν θα καταφέρουν να ανακαλύψουν την αξία της προσέγγισης αυτών των ανθρώπων με βάση το ειλικρινές ενδιαφέρον, την κατανόηση και την πειθώ.

Και βέβαια ποτέ δεν θα καταφέρουν με 100 ευρώ να πείσουν αυτές τις ειδικές κατηγορίες πολιτών για την πραγματική αξία της ζωής.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε