My Twitter Feed

11 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Η τηλεοπτικη μας δικτατορια

Του Γιάννη Καραγιαννίδη (ΚΙΛΚΙΣ24)

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-Το να επιχειρήσει κανείς να μπει στον κόπο ν` απαριθμήσει παραδείγματα της τηλεοπτικής πολιτικής μονομέρειας, που γιγαντώνεται  τα 2-3 τελευταία χρόνια στη χώρα μας, είναι κόπος μάταιος. Οι Έλληνες τηλεθεατές γίνονται καθημερινά μάρτυρες μιας απίστευτης κυβερνητικής προπαγάνδας που εξαπολείεται εν είδη τρομοκρατικών ρουκετών σε κάθε ελληνικό σπίτι που έχει αναμμένο και συντονισμένο τον τηλεοπτικό δέκτη στις λεγόμενες ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές των …μεgαλων καναλιών μας.

Προπαγάνδα, που τηρουμένων των χρονικών αποστάσεων και των πολιτικών συνθηκών, ελάχιστα διαφέρει απ` αυτήν της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας της ελληνικής τηλεόρασης, που την διήγε στον καιρό της χούντας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Οι διαφορές, βέβαια, εντοπίζονται στις μεθόδους, το στυλ και την αγωνιώδη προσπάθεια τήρησης των “δημοκρατικών” προσχημάτων, και όχι στη νοοτροπία, που είναι ίδια κι απαράλλακτη: Προσπάθεια για προβολή κι εξυπηρέτηση με κάθε τρόπο, των πολιτικών επιδιώξεων των κυβερνώντων και όσων θεωρούνται “νόμιμες καθεστωτικές δυνάμεις”.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα του ΕΣΡ για τη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, για το 2011, προκύπτει ότι παρά την πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος, η δικομματική προβολή παραμένει ισχυρή, ξεπερνώντας το 70% του συνολικού πολιτικού χρόνου των δελτίων ειδήσεων, με το ΠΑΣΟΚ να έχει σχεδόν διπλάσια προβολή από τη Ν.Δ.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ασφαλώς διαφοροποιηθεί μέσα στο τρέχον έτος, με την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ, το μνημόνιο-2 και τις επικείμενες εκλογές. Διαφοροποίηση, που όπως αντιλαμβάνονται όλοι οι τηλεθεατές γίνεται προς όφελος των κομμάτων εξουσίας και με περιορισμό της μεταξύ τους ανισομέρειας στη παραχώρηση τηλεοπτικού χρόνου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα παραπάνω αφορούν τη τηλεοπτική παρουσία των κομμάτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κυβερνητικές δραστηριότητες. Δηλαδή, οι ατελείωτες συνεντεύξεις και δηλώσεις των Γ. Παπανδρέου – Ευ. Βενιζέλου μετά, πριν ή και κατά την διάρκεια των πολυάριθμων επαφών τους στην Ευρώπη, δεν υπολογίζονται ως παραχώρηση τηλεοπτικού χρόνου στο ΠΑΣΟΚ, ασχέτως αν η εκπεμπόμενη προπαγάνδα για τις …τεράστιες κυβερνητικές επιτυχίες εχορηγείτο στον δύσμοιρο τηλεθεατή με δοσολογία μεγατόνων.

Ούτε, όμως, η παρουσία πολιτικών προσώπων στα λεγόμενα τοκ σόου, συνυπολογίζεται στο προαναφερθέν στοιχείο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη, το κόμμα της οποίας φαίνεται να έχει υποπολλαπλάσια απήχηση απ` το ΚΚΕ, την ώρα που η ίδια απολαμβάνει υπερπολλαπλάσια τηλεοπτική προβολή απ` την κ. Παπαρήγα, δεν μετράει! Το γεγονός ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι με το μισό περίπου ποσοστό του ΛΑΟΣ έχουν προβολή σ` αναλογία 1:100 σε σχέση με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, δεν πιάνεται!

Να, λοιπόν, για ποια …τηλεοπτική δημοκρατία μιλάμε, στην εποχή του Διαδικτύου και της τρομακτικής διακίνησης πληροφοριών, απόψεων και ιδεών! Με την ελληνική τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, να καμώνεται ότι αποτελεί το τελευταίο άπαρτο οχυρό της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων!

Ασφαλώς, έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι τα συστήματα πολιτικής επικοινωνίας δεν πρέπει να εξετάζονται έξω από το πλαίσιο του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής κουλτούρας, που εντάσσονται. Αρκεί να μη θέτουν το πλαίσιο, αυτά τα ίδια!

 

Σχολιάστε