My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Η τελευταία παράσταση

agalma-001Ανάλυση στο TVXS. 


Η ιδέα είναι ότι, αν γίνουν εκλογές την 1η Φεβρουαρίου ή στις 8 του μήνα, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγες μέρες, θα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα, επομένως χωρίς συμφωνία οικονομικής στήριξης από τους θεσμικούς πιστωτές και χωρίς τα 11 δισ.ευρώ του ΤΧΣ. Με το τέλος της δίμηνης παράτασης στα μέσα Φεβρουαρίου η χώρα θα μείνει μετέωρη και θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους πιστωτές από τη στιγμή που οι αγορές, πιθανότατα, θα είναι κλειστές. Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί ουσιαστικά την αναβολή της διαπραγμάτευσης για την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση αλλά και για την προληπτική γραμμή πίστωσης ώστε να ξεκαθαριστεί στο εσωτερικό το πολιτικό τοπίο.

Με άλλα λόγια, οι δανειστές θέλουν να βρουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε πλήρη οικονομική αδυναμία ώστε, σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, επομένως εκ των πραγμάτων η κάλυψή τους θα είναι το πρώτο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον γίνουν εκλογές.

Χθες βράδυ, όταν έγινε γνωστή η επίσπευση της προεδρικής εκλογής 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου οι τρεις ψηφοφορίες), οι βουλευτές από την ψήφο των οποίων εξαρτάται το αν θα στηθούν κάλπες στις αρχές του 2015 προσπαθούσαν να καταλάβουν το βαθύ περιεχόμενο του κυβερνητικού αιφνιδιασμού. Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να προλάβει όποιους άλλους στην Κεντροαριστερά εργάζονταν για τη δημιουργία νέου κόμματος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους κινούνται γύρω από τους Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που κάνει τα δικά του σχέδια. Αλλά το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση μεταθέτει χρονικά τη λήψη των μέτρων που απαιτεί η τρόικα και φέρνει τους βουλευτές  μπροστά στο δίλημμα να δώσουν εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη συμφωνία της επόμενης μέρας με τους δανειστές ή να εμιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προεκλογική περίοδος έχει, ατύπως, ήδη ξεκινήσει και θα είναι σκληρή, τόσο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελίσσεται τις επόμενες εβδομάδες. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει πόλωση και κινδυνολογία. Το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η δυσκολία να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία με τους πιστωτές οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα και στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δίνουν χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος στην προεδρική εκλογή, καλώντας τους βουλευτές να αποφασίσουν αν θέλουν μια ομαλή ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα ή μια περιπέτεια με άγνωστη έκβαση.

Η εξίσωση των 180

Για να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να ακολουθήσουν την κυβέρνηση (155 έδρες) η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών (είναι 24) αλλά επίσης να γίνουν διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ (10 έδρες) και τους ΑΝΕΛ (12 έδρες). Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αν στην πρώτη ψηφοφορία ο αριθμός των θετικών ψήφων είναι πάνω από 170, τότε έχουν πιθανότητες να πετύχουν το 180 στην τρίτη ψηφοφορία.

Ο πρώτος από τους ανεξάρτητους βουλευτές που αντέδρασε ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι». Ηταν ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός για την κυβέρνηση καθώς ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρούταν από εκείνους που θα μπορούσαν, τελικά, να πουν το «ναι».

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο «ναι» εκτός των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της ανεξάρτητης Κατερίνας Μάρκου που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και το έχει δηλώσει (αναμένεται να κατέβει στις εκλογές με το Ποτάμι). Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Σπύρου Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Χρήστου Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανού. Θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά οι Π. Μελάς Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κουράκος, Γ.Κασαπίδης, Γ. Νταβρής, ενώ δίνουν πιθανότητες στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρα, λιγότερο στον Ν. Τσούκαλη (βουλευτής ΔΗΜΑΡ).

Αμφίθυμη στάση έχουν κρατήσει μέχρι τώρα οι Π.Μουτσινάς, Β. Καπερνάρος (έχει πει ότι θα μιλήσει με τους ψηφοφόρους του), Β. Πολύδωρας (έχει πει ότι θα δεχόταν να είναι ο 180ος), Μίκα Ιατρίδη. Από εκεί και πέρα, ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο για τον Μάρκο Μπόλαρη. «Κλειδωμένα», εξάλλου, θεωρούνται τα «όχι» της Θεοδώρας Τζάκρη, του Θ.Παραστατίδη, Οδυσσέα Βουδούρη, Ραχήλ Μαρκή, Χρ. Γιαταγάνα.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ για τους οποίους πιστεύεται από κάποιες πλευρές ότι μπορεί να κινηθούν εκτός κομματικής γραμμής είναι οι Π. Χαϊκάλης, Γ. Δημαράς, Γ. Αβραμίδης και Ελενα Κουντουρά, ενώ όλα είναι πιθανά για τους δύο βουλευτές της ΧΑ Χ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα.

Σχολιάστε