My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η «τελευταία έξοδος» απαιτεί…

…πολιτική ευθύνη.

Κύριο άρθρο στο tvxs.gr.


Και να που ήρθε αυτή η μέρα κατά την οποία η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Είτε κάποιος αισθάνεται ευφορία, είτε αμφισβητεί την επιτυχία, η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία είναι ένα σημαντικό ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας.

Άμεσα δεν θα σημάνει κάποια δραματική αλλαγή στη ζωή των πολιτών όμως η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία, ορίζει αυτόνομα την πολιτική της και απαλλάσσεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που συρρικνώνει την οικονομία. Με την έννοια αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επάνοδο στην κανονικότητα που δεν υπήρξε δεδομένη για χρόνια. Αυτό είναι και το διακύβευμα.

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και στο πολιτικό σκηνικό, όπου ζητούνται απαντήσεις για τα ζητήματα της επόμενης ημέρας. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, η ρητορική της αντιπολίτευσης εστιάζει στην αμφισβήτηση της εξόδου, σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός. Όμως αναπόφευκτα η έξοδος από τα μνημόνια υπενθυμίζει και τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία της χώρας και την είσοδό της στην εποχή των μνημονίων.

Από την άλλη σε αυτό το ορόσημο η κυβέρνηση που υλοποίησε την έξοδο από τα προγράμματα επιχειρεί να επανακαθορίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα με νέους όρους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει προσκλητήριο για προοδευτικό ή αντιδεξιό μέτωπο, με αφετηρία την οικονομία και ένα προγραμματικό πλαίσιο για την επόμενη μέρα και τις αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη, διαμορφώνοντας ένα νέο δίπολο. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφασή του το 2015 να αναλάβει την ευθύνη αντί να προχωρήσει σε «πολιτική έξοδο» που θα τον μετέτρεπε σε «ήρωα», όπως πολλοί τον προέτρεπαν τότε.

Σε κάθε περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως αφετηρία της κρίσης υπήρξε η πολιτική ανεπάρκεια. Και όπως εύκολα μπορεί σήμερα να αντιληφθεί ο καθένας, όχι μόνο δεν ήταν τελικά ειλικρινής η «αυτοκριτική» που ορισμένοι διαλαλούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως οι υπεύθυνοι δεν προχώρησαν ποτέ στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την εθνική καταστροφή.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε