My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η συγγραφέας Λ. Μαντά στο Κιλκίς

afisa

Συνέντευξη

  1. mantaΣε ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε πιο συστηματικά με το γράψιμο? Πώς ξεκίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τη συγγραφή?

 

Η σχέση με το χαρτί και το μολύβι ήταν από πάντα! Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην γράφω κάτι από τότε που έμαθα να… γράφω! Το πρώτο χειρόγραφο όμως με τις δυνατότητες να γίνει βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται εκεί μετά τα τριάντα και ήταν και το πρώτο που εκδόθηκε πριν 12 χρόνια. Τότε με τον τίτλο «Την μέρα που σε γνώρισα», σήμερα με τον δικό μου τίτλο: « Ήταν ένας καφές στην χόβολη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός πια. Συνεπώς αυτή η σχέση με την συγγραφή είναι ένας μεγάλος έρωτας που έγινε αγάπη δυνατή και συνεχής!

2. Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία; Και ποιο διαβάζετε αυτό το διάστημα;

Ξεκίνησα φέτος με το εξαιρετικό ψυχογράφημα της Πένης Παπαδάκη «Χωρίς δίχτυ ασφαλείας», συνέχισα με το σημερινό «Αντίστροφη διαδρομή»  του Γιώργου Πολυράκη και συνεχίζω με το «Ότι αγαπώ είναι δικό σου», του εξαίσιου Γιάννη Καλπούζου. Αγαπημένα βιβλία πολλά και είναι όλα Ελλήνων συγγραφέων! Όταν όμως θέλω να ξαναβρώ την γλύκα της νιότης μου, ξαναγυρίζω στον Ξενόπουλο που με συντρόφευε εκείνα τα χρόνια…

  1. Η λογοτεχνία είναι γένους θηλυκού; Οι γυναίκες είναι αυτές που διαβάζουν περισσότερο λογοτεχνία;

Ναι, και αυτό είναι συμπέρασμα παγκόσμιας έρευνας. Οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη είναι πιο δυναμικό αναγνωστικό κοινό! Η συγγραφή όμως ανήκει και στα δύο φύλλα!

  1. Τα βιβλία σας είναι στις λίστες με πιο ευπώλητα. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε κάθε νέο μυθιστόρημα που γράφετε;

Αυτή την ερώτηση θα έπρεπε να την κάνετε στο αναγνωστικό κοινό! Εγώ δεν μπαίνω στην διαδικασία ν’ αναλύσω την αγάπη με την οποία με έχει περιβάλλει ο κόσμος. Η αγάπη εξάλλου δεν χρειάζεται εξηγήσεις….

 5, Πώς αντιμετωπίζετε το κοινό όταν γράφετε; Σκέφτεστε τις αντιδράσεις του; Φιλτράρετε κάποιες σκέψεις σας;

Όταν γράφω, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν! Ούτε καν τον εαυτό μου. Αφήνω το μυαλό και την  ψυχή μου να παρασυρθεί στα βαθιά νερά της ιστορίας και των ηρώων μου. Τους μήνες που ασχολούμαι μ’ ένα μυθιστόρημα, δεν υπάρχει ούτε η Λένα, ούτε ο εκδότης της ο κύριος Ψυχογιός, αλλά ούτε και το αναγνωστικό κοινό. Και το πιο περίεργο είναι ότι το κοινό το ξέρει, το έχω πει επανειλημμένως και το σέβεται για να μην πω ότι το επικροτεί. Αν έκανα κάτι διαφορετικό, αν δηλητηρίαζα την φαντασία μου με αναστολές, δεν θ’ άρεσε σε κανέναν!

  1. Είστε παντρεμένη και έχετε δυο παιδιά ! Πως είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα; Ποιες  άλλες είναι οι δραστηριότητές σας;

Αυτές που έχει κάθε παντρεμένη γυναίκα, μητέρα και νοικοκυρά. Εκτός από το συγγραφικό κομμάτι που με απασχολεί κάθε πρωί, από κει και πέρα και όταν δεν γράφω, ζω φυσιολογικά και… κουραστικά! Μαγειρεύω κάθε μέρα, πλένω, σιδερώνω, πηγαίνω για ψώνια, τσακώνομαι με τα παιδιά μου, είμαι υπερπροστατευτική και… ακούραστη στο να γκρινιάζω, αγωνιώ για το μέλλον τους και γενικά δεν διαφέρω από χιλιάδες άλλες γυναίκες της ηλικίας μου. Το μόνο που έχω διαφορετικό, είναι ότι γράφοντας διοχετεύω πολύ από την ενέργειά μου, εξωτερικεύω τα συναισθήματα και αφήνω ελεύθερη την φαντασία που είχα από μικρή!

6. Θα μας μιλήσετε για τον εκδότη σας κο Θάνο Ψυχογιό και τη συνεργασία σας;

Εδώ κι αν θα μπορούσα να μιλάω για ώρες! Ένας συγγραφέας για να λειτουργήσει απερίσπαστος και να δημιουργήσει,  πρέπει να έχει πίσω του έναν έντιμο και με όραμα εκδότη, έναν εκδότη που θα πιστέψει σ εκείνον, που θα τον στηρίξει και θα τον προωθήσει. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα τα βρήκα στις εκδόσεις Ψυχογιός και στο μοναδικό του επιτελείο! Δεν λέω τυχαία ότι είναι το δεύτερο σπίτι μου και κάθε φορά που πηγαίνω στα γραφεία μας, είναι σαν να πηγαίνω να συναντήσω αγαπημένους φίλους γιατί αυτό ουσιαστικά είναι! Αφέθηκα μ’ εμπιστοσύνη στα χέρια και στις ικανότητές τους και δεν με διέψευσαν. Όσο για τον ίδιο τον κύριο Θάνο είναι ένα πραγματικό διαμάντι στον εκδοτικό χώρο. Αυτό που μου δίνει επιπρόσθετη χαρά,  είναι ότι τα τελευταία χρόνια μπήκαν δυναμικά στον χώρο και τα τρία παιδιά του κυρίου Ψυχογιού και αγαπούν τόσο αυτό που κάνουν, ώστε όλοι εμείς οι συγγραφείς των εκδόσεων Ψυχογιός, μπορούμε ν’ ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον!

  1. Όταν ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο φανταζόσασταν ποτέ ότι θα είχατε τόση αναγνώριση από το αναγνωστικό κοινό; Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν κρατήσατε το πρώτο σας βιβλίο στα χέρια σας;

Όταν ξεκινάς ένα ταξίδι, ποτέ δεν ξέρεις που θα σε φτάσει. Ούτε κατά διάνοια λοιπόν δεν φαντάστηκα όταν ξεκινούσα το πού θα έφτανα ή πόση από την αγάπη του κόσμου θ’ απολάμβανα. Όταν κράτησα το πρώτο μου βιβλίο ήμουν συγκινημένη, μου φαινόταν απίστευτο, σαν όνειρο. Όταν όμως κράτησα το δεύτερο, το Βαλς με δώδεκα θεούς,  αυτό που ξεκίνησε την συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός, θυμάμαι την αγωνία  που είχα, να πάει καλά, να δικαιώσω την εμπιστοσύνη του εκδότη μου,. Μέχρι σήμερα το ίδιο νιώθω με κάθε νέο βιβλίο!

Σχολιάστε