My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Η οικονομία σε πρώτο πλάνο

Της Βούλας Κεχαγιά.


Παραμένει το σενάριο των εκλογών ως μία από τις επιλογές του πρωθυπουργού για τους επόμενους μήνες; Ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά «όχι», το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένοι από τους υπουργούς του, ερμηνεύοντας όσα άκουσαν στο τελευταίο Υπουργικό.

Η λογική φαίνεται πως συμφωνεί με τη διαφαινόμενη απόφαση Μητσοτάκη να αποφύγει προσώρας τις κάλπες και να στρέψει το ενδιαφέρον του στη διάσωση της οικονομίας και εκ των πραγμάτων και της προσωπικής του εικόνας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η οικονομία (που εισέρχεται σε βαθιά ύφεση) μπαίνει σε πρώτο πλάνο για τους πολίτες και επισκιάζει την αγωνία για την πανδημία και την υγειονομική διαχείρισή της. Οι πολίτες ανησυχούν για τις επιχειρήσεις τους, την εργασία τους, τα εισοδήματά τους, το μέλλον τους.

Και ασφαλώς δεν θέλουν να ζήσουν σε επανάληψη όσα βίωσαν την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων. Οι ίδιες μετρήσεις εμφανίζουν, ωστόσο, την πλειονότητα των πολιτών να επικροτεί με τη στάση της τίτλους και χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στον πρωθυπουργό από εγχώρια και ξένα μέσα ενημέρωσης, με προσδιορισμούς τύπου Τσόρτσιλ, Μωυσής, Ηρακλής για την επιτυχή αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο «πικ» της δημοφιλίας του, μολονότι καταγράφεται μια μικρή καμπή στα ποσοστά του. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, όπως επίσης και την πραγματικότητα που λέει ότι όσο θα βυθίζεται η οικονομία τόσο θα πέφτουν οι προσωπικές επιδόσεις σε μια αντίστροφη πορεία με τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την επιδείνωση της καθημερινότητάς της λόγω ύφεσης.

Κάπου εδώ έρχεται και η δεύτερη ανάγνωση. Που θέλει τον πρωθυπουργό να έχει βάλει μεν στο συρτάρι το σενάριο των εκλογών, όμως αυτό είναι το πάνω πάνω συρτάρι στο γραφείο του. Το καλοκαίρι οι οικονομικές δυσκολίες θα γίνουν πιο ορατές στον μέσο Ελληνα και η ανεργία – με βάση όλες τις εκτιμήσεις – θα προσλάβει δυσάρεστες διαστάσεις. Η πτώση σε όλα τα επίπεδα θα είναι αναπόφευκτη.

Ομως η Ε.Ε. στέλνει στην κυβέρνηση ένα «πακέτο» ενίσχυσης, ένα «μάννα εξ ουρανού» – θα φανεί με ποιους όρους -, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για την αποφυγή των δυσμενέστερων οικονομικών σεναρίων. Ενα καλό ερώτημα προς τους πολίτες θα μπορούσε να είναι «ποιος θέλετε να διαχειριστεί αυτό το πακέτο;»…

Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε