My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Η νίκη του μνημονίου

Του Γιάννη Καραγιαννίδη (ΚΙΛΚΙΣ24)

————————————————————————————————————————————————————————————————————Το αποτέλεσμα των πιο κρίσιμων – μέχρι να προκύψουν οι κρισιμότερες – εκλογών της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ήταν μια καθαρή νίκη της ΝΔ και του “μνημονιακού μπλοκ”. Το κόμμα του Αντ. Σαμαρά, που ενσωμάτωσε τα “παραστρατημένα άσωτα παιδιά της δεξιάς και της κεντροδεξιάς”, είχε σε σχέση με τις “τιμωρητικές” εκλογές της 6ης Μαίου μια αύξηση 10 μονάδων, πέρνοντας την πρώτη θέση με διαφορά τριών μονάδων απ` τον αντίπαλο της, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτω απ` τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, αυτή είναι μια καθαρή εκλογική νίκη. Όμως δεν είναι μονάχα αυτό. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών σημαίνει και μια αδιαμφισβήτητη πολιτική νίκη για το μνημονιακό μπλοκ, που έχει πλέον ως βασικό πυρήνα του τη ΝΔ.

Κι αυτό, επειδή τα δυο κόμματα που εφάρμοζαν μέχρι τώρα τα μνημόνια, αλλά και είναι τα αποκλειστικώς υπεύθυνα για την κατάντια της χώρας να χρειάζεται αστρονομικά ποσά δανεισμού και τη συνακόλουθη εξοντωτική λιτότητα των μνημονίων, αύξησαν τη συνολική τους δύναμη σε ποσοστό ψήφων και έδρες. Έτσι, απ` τις 149 έδρες που πήραν στις 6 Μαίου, έφτασαν στις 162, ξεπέρασαν δηλαδή αισθητά το συνταγματικό όριο των 150 εδρών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όμως η πολιτική νίκη των μνημονιακών δεν περιορίζεται σ` αυτό. Παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις απ` το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν προσχωρεί στο μπλοκ και ένα κόμμα της αριστεράς! Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη δηλώνει ήδη πρόθυμη να συμμαχήσει με τους δυο πρώην μεγάλους προκειμένου ν` αποδείξει την υπευθυνότητά της, συγκυβερνώντας μ` αυτούς, με τους οποίους ταυτίζεται στις νεφελώδεις υποσχέσεις περί αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και σταδιακής αφαίρεσης του αγκιστριού του απ` το καμακωμένο σώμα της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών λύνει τα χέρια του νέου μνημονιακού συνασπισμού να προχωρήσει τις επιλογές και τις πολιτικές του, εφ` όσον βέβαια οι πιστωτές επιτρέψουν στην νέα κυβέρνηση να απολαύσει την …πολυτέλεια επιλογών και πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε εφαρμόσουν το μνημόνιο ως έχει, είτε …αναδιαπραγματευμένο, δηλαδή πασπαλισμένο με ίχνη και άχνα ζαχάρεως, οι νέοι κυβερνώντες, που θα `ναι οι ίδιοι οι παλιοί, θα έχουν κάθε δικαίωμα να επικαλούνται την “πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία” και τη “σαφή κυβερνητική πλειοψηφία”.

Θα πει κάποιος, ναι αλλά τώρα υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, που μάλιστα έχει τη δυνατότητα ν` ασκήσει  και μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση. Δεν παραβλέπουμε την τεράστια σημασία μιας “δομικής” σκληρής αντιπολίτευσης με καθαρόαιμο, μάλιστα, αριστερό πρόσημο. Όμως τέτοια αντιπολίτευση υπήρχε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Απλώς δεν εκφράζονταν στη Βουλή απ` τα ίδια έδρανα κι απ` τον ίδιο αριθμό βουλευτών, όπως θα εκδηλώνεται τώρα. Μικρή η διαφορά, κατά την άποψη του γράφοντος. Η ουσία είναι άλλη: Ότι, η αριστερή αντιπολίτευση ασκούνταν πριν την 6η Μαίου με όραμα την “μεγάλη ανατροπή”, ενώ μετά την 17η Ιουνίου θα κυριαρχεί το μούδιασμα της εκλογικής και πολιτικής ήττας. Μ` άλλα λόγια, την ανάταση απ` την προσδοκώμενη αλλαγή, διαδέχεται η απογοήτευση του “τι είχες Γιάννη, ότι είχα πάντα”.

Πόσο θα κρατήσει αυτό το μούδιασμα κι η απογοήτευση; Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις δεν θα το επιτρέψουν να διαρκέσουν για πολύ αυτές οι συναισθηματικού τύπου καταστάσεις. Άλλωστε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δυο μήνες εκτοξεύτηκε απ` το απαξιωτικό 4,6%, στο άκρως πειστικό 27%, αποτελεί μια ισχυρή κινητήρια “δύναμη προς τα μπρος” και ανοίγει την όρεξη για κατάκτηση κι άλλων υψηλότερων κορυφών. Πάντα, όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού των χθεσινών ηττημένων δεν μπορεί παρά να υπάρχει ο φόβος της απώλειας μιας νέας ευκαιρίας, που ίσως αποδεικνύονταν καταστροφική για την τελική έκβαση του αγώνα.

Σχόλια
One Response to “Η νίκη του μνημονίου”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Αρχικά να πώ πως στο δικό μου σχόλιο βάζω τον τίτλο ” η νίκη των ψευτοδιλημμάτων” και εξηγούμαι. Η προεκλογική μάχη τεχνιέντως και εντόνως εστιάστηκε απο τα μνημονιακά κόμματα στο ψευτοδίλημμα “ευρώ ή δραχμή” και όχι στο “ναί ή όχι” στο μνημόνιο. Ακόμα και οι βορειοευρωπα’ι’κές πιέσεις, γερμανικές κυρίως, προς το εκλογικό σώμα εστίαζαν σε αυτό το σλόγκαν για να φρενάρουν την δυναμική που είχε αναπτυχθεί υπέρ του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Την επομένη των εκλογών οι ίδιες αυτές έξωθεν δυνάμεις που συνθηματολογούσαν με το ψευτοδίλημμα “ευρώ ή δραχμή”, είπαν καθαρά και ευθαρσώς οτι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της εφαρμογής του μνημονίου, ακριβώς γιατί αυτό το ψευτοδίλημμα χρησιμοποιήθηκε ως Δούρειος Ιππος για την άλωση του εκλογικού σώματος και αφού ο στόχος επετεύχθη τώρα πλέον δεν υπάρχει λόγος να μην πούνε ποιός ήταν ο απώτερος σκοπός τους, δηλαδή η επιβολή της εφαρμογής του μνημονίου με την έγκριση ΚΑΙ του εκλογικού σώματος. Βεβαίως, απο τα μνημονιακά κόμματα σε δεύτερο πλάνο έπαιζε και το έργο της επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του μνημονίου, αναγκαστικά και προσχηματικά όμως, για να μην αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλεί σε όλη την έκτασή του το θέμα. Με άλλα λόγια, ακόμα μία φορά η “Πόλις εάλω” με ύπουλο τρόπο, έχοντας συμμαχίσει ο έξωθεν εχθρός με τους ντόπιους υποταγμένους συνεργάτες τους, με αντίτιμο μιά απολύτως υποτελή εξουσία, που σημαίνει ένα κράτος χωρίς εθνική κυριαρχία και χωρίς αξιοπρέπεια. Αρχίζει λοιπόν ένας οικονομικός και πολιτικός μεσαίωνας, όπου το κυνήγι των μαγισσών θα είναι το άλλοθι και ο αδύναμος πολίτης το θύμα. Πόσες φορές στην ιστορία αυτής της χώρας έγινε αυτό; Δυστυχώς…κάθε φορά.

Σχολιάστε